Mikä on Alfa-sukupolvi ja mitä ovat sen pääpiirteet? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on Alfa-sukupolvi ja mitä ovat sen pääpiirteet?

Vuosien 2011 ja 2025 syntyneet ja syntyvät lapset muodostavat niin kutsutun Alfa-sukupolven. Tämän päivän artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää tästä uudesta sukupolvesta.
Mikä on Alfa-sukupolvi ja mitä ovat sen pääpiirteet?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 19 tammikuuta, 2019

1980-luvun alun ja 1990-luvun puolivälin välillä syntynyttä sukupolvea kutsutaan Y-sukupolveksi tai milleniaaleiksi, kun taas 1990-luvun puolivälin jälkeen ja 2000-luvun alussa syntynyt sukupolvi tunnetaan Z-sukupolvena. Alfa-sukupolvi muodostuu henkilöistä, jotka ovat syntyneet ja tulevat syntymään vuosina 2010-2025.

Henkilön syntymäajalla ja -paikalla on vaikutusta hänen käytökseensä ja tekemiinsä valintoihin. Siksi haluammekin perehtyä tämän uuden sukupolven pääpiirteisiin.

Alfa-sukupolven lapsi käytännössä syntyy älypuhelin kädessään. Sen lisäksi hän kykenee jo nuoresta iästä lähtien välittämään ajatuksiaan muille internetin välityksellä vain muutamassa sekunnissa. Tämän päivän mullistavat teknologiset edut – kuten myös monet muut tekijät – tekevät tästä sukupolvesta valppaan ja muutosta edistävän sukupolven.

Koska tämän päivän ilmapiiri suosii monenlaisia yhteyksiä, on sukupolven muutos historian suurinta. Kun menneet sukupolvet vasta saivat mahdollisuuden teknologian käyttöön, Alfa-sukupolvi sen sijaan tulee uppoutumaan teknologian pauloihin suurimman osan elämästään. 

2000-luvun ensimmäinen sukupolvi

Alfa-sukupolvi muodostuu lapsista, jotka syntyvät vuosien 2010 ja 2025 välillä. Suurimmaksi osaksi he tulevat olemaan milleniaalien lapsia.

Alfa-sukupolvi-käsitteen on luonut australialainen demografi Mark McCrindle. Hän oli ensimmäinen, joka käytti tätä nimitystä lapsista, jotka syntyivät 2010-luvulla. Alfa-sukupolvi merkitsee uuden alkua, ja sitä edeltää Z-sukupolvi, johon kuuluvat 1990-luvun puolivälin jälkeen ja 2000-luvun alussa syntyneet henkilöt.

Alfa-sukupolvi tulee luomaan tulevaisuuden, joka rakentuu niille muutoksille, joita koemme tänä päivänä. Näillä lapsilla tulee olemaan entistä iäkkäämmät vanhemmat ja he kuuluvat pienempiin perheisiin. Monet Alfa-sukupolven lapsista tulevat olemaan perheen ainoita lapsia.

Keskimäärin ja yleismaailmallisesti katsoen tämä sukupolvi tulee elämään yltäkylläisyydessä ja heillä tulee olemaan enemmän materiaalisia hyödykkeitä käytössään kuin aiemmilla sukupolvilla. Tämä sukupolvi kasvaa teknologiaan uppoutuneena syntymästään lähtien. He eivät tule koskaan tuntemaan sellaista maailmaa, jossa ei ole olemassa sovelluksia.

Alfa-sukupolvi ei tunne maailmaa ilman teknologiaa

Koska tämän päivän ilmapiiri suosii monenlaisia yhteyksiä, on sukupolven muutos historian suurinta. Kun menneet sukupolvet vasta saivat mahdollisuuden teknologian käyttöön, Alfa-sukupolvi tulee upputumaan teknologian pauloihin suurimman osan elämästään.

Alfa-sukupolvi ja sen pääpiirteet

1. Teknologian asiantuntijat

Ei ole epäselvää, että Alfa-sukupolven lapset tulevat olemaan teknologian asiantuntijoita, eivätkä he tule ymmärtämään, millainen maailma olisi ilman sosiaalista mediaa. Monella lapsista tulee olemaan niin edistyneitä älypuhelimia käytössään, että he eivät enää tarvitse pöytätietokoneita tai kannettavia tietokoneita laisinkaan.

Tämän lisäksi teknologian käytön myötä myös heidän kulutustottumuksensa tulevat eroamaan edellisten sukupolvien kulutustottumuksista. Nämä lapset tulevat ostamaan hyödykkeensä enimmäkseen verkosta, ja saavat vähemmän kasvokkain tapahtuvaa palvelua, toisin kuin edellisten sukupolvien kohdalla.

2. Valmistautuneita haasteisiin

Alfa-sukupolvi tulee olemaan riippumattomampi muista ja valmistautuneempi suuriin haasteisiin. He tulevat hyödyntämään online- opiskelua ja heillä tulee olemaan oma opiskelutapansa.

Samalla voidaan todeta, että Alfa-sukupolvi tulee olemaan aikaisempia sukupolvia paremmin varustettu kohtaamaan ongelmia, joita emme osaa tänäpäivänä ratkaista. Tämä johtuu siitä, että he ovat syntyneet tiukkaan pakattuun, älykkääseen ja yhteyksiä suosivaan maailmaan.

3. Keskittymiskyky heikkenee

Alfa- sukupolven lapset kyllästyvät nopeasti. Tämä johtuu siitä, että he ovat tottuneet vaihtelemaan älylaitteiden ruutujen välillä ja löytämään etsimänsä tiedon nopeasti.

He hyppäävät sovelluksesta, ruudusta ja videosta toiseen, löytääkseen jotakin, joka kiinnostaa heitä. Tämä alentaa heidän keskittymiskykyään.

Alfa-sukupolven lapsi tylsistyy nopesti

4. Mielenkiinnon kohteet ovat erilaiset

Asiantuntijat olettavat, että Alfa-sukupolven lapset kyllä kiinnostuvat myös fyysisistä leikeistä, mutta ne eivät ole sellaisia, joihin olemme tottuneet. Tutkimukset osoittavat, että Alfa- lapset kiinnostuvat eniten kannettavista laitteista ja tietokoneohjelmista, jotka toistavat ihmisen eleitä ja liikkeitä.

Tämä tulee vaikuttamaan mm. siihen, kuinka paljon lapset harrastavat liikuntaa viikon aikana. Näiden lasten mielenkiinnon kohteet ja prioriteetit ovat maailman muuttamisessa, eteenkin teknologisen maailman muuttamisessa.

Yhteenvetona on hyvä muistuttaa, että Alfa-sukupolvi tulee myös kohtaamaan suuria psykologisia haasteita. Tämän sukupolven lapset tulevat kokemaan enemmän yksinäisyyttä, vaikka ovatkin koko ajan yhteydessä muihin teknologian kautta. Tämä on luonnollinen seuraus teknologian kehittymisestä ja uudenlaisesta yhteiskunnasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.