Synnytyksen jälkeinen alakulo ja masennus - Äitiyden Ihme
 

Synnytyksen jälkeinen alakulo ja masennus

Synnytyksen jälkeinen alakulo on yleinen vaiva juuri synnyttäneiden keskuudessa. Jos olotila kestää yli 10 päivää, kannattaa siihen hakea asiantuntijan apua.
Synnytyksen jälkeinen alakulo ja masennus
Eva Manuela Cotobal

Kirjoittanut ja tarkastanut kätilö Eva Manuela Cotobal.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka raskaus olisi ollut toivottu ja tuore äiti rakastaisi vastasyntynyttä enemmän kuin mitään muuta, voivat raskauden ja synnytyksen jälkeiset fyysiset, hormonaaliset ja psykologiset muutokset aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Lapsen kanssa sairaalasta kotiin siirryttäessä elämässä tapahtuu suuria muutoksia, jotka eivät välttämättä vastaa naisen kuvitelmia tai toiveita. Tämän lisäksi äiti saattaa olla hyvin väsynyt, ja hänellä voi olla pelkotiloja. Moni yhdistää tällaiset oireet synnytyksen jälkeiseen masennukseen, mutta huomattavasti useammin kyseessä on niin sanottu baby blues eli synnytyksen jälkeinen alakulo.

Tänään kerromme, miten synnytyksen jälkeinen alakulo ja masennus eroavat toisistaan. On tärkeää ymmärtää, milloin kyseessä on normaali ja ohimenevä surumielisyys ja milloin ammattiapua vaativa synnytyksen jälkeinen masennus.

Synnytyksen jälkeinen alakulo johtuu hormonaalisista, fyysisistä ja psykologisista muutoksista

Synnytyksen jälkeinen alakulo

Suurin osa ihmisistä on todennäköisesti kuullut synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, mutta kaikki eivät tiedä, että synnytyksen jälkeinen surumielisyys voi ilmetä eri asteisena ja tyyppisenä – esimerkiksi niin sanottuna baby bluesina eli synnytyksen jälkeisenä alakulona. Tilastojen mukaan yli puolet tuoreista äideistä kokee määrittelemätöntä surullisuuden tunnetta synnytyksen jälkeisenä aikana.

Baby bluesin aikana nainen joutuu selittämättömän alakulon valtaan muutaman päivän tai viikon ajaksi. Tähän vaiheeseen liittyy usein suuria hormonaalisia ja psykologisia muutoksia, väsymystä, uusia ja pelottavia vastuita, pitkäaikaisen jännityksen purkautumista ja oman itsensä uudelleen hahmottamista. Synnytyksen jälkeinen alakulo voi aiheuttaa mielialan vaihteluita, pelkoa, surua, itkukohtauksia, ahdistuneisuutta, ärtyneisyyttä ja epätoivon tunteita. Tuoreesta äidistä saattaa tuntua kuin hän olisi sumuverhon peitossa tai että hänen maailmansa hajoaa käsiin.

Synnytyksen jälkeinen alakulo alkaa välittömästi tai kohtalaisen nopeasti synnytyksen jälkeen ja kestää yleensä enintään kymmenen päivää. Tämän jälkeen oireet alkavat kadota ilman terapian tai lääkehoidon tarvetta. Ainoa tarvittava hoito on yleensä oikeanlainen tuki kumppanilta ja muilta läheisiltä.

Synnytyksen jälkeinen alakulo ja masennus

Synnytyksen jälkeinen masennus

Synnytyksen jälkeinen masennus tarkoittaa kuukauden tai muutaman kuukauden kuluessa synnytyksestä alkavaa masennustilaa. Siinä missä iso osa tuoreista äideistä kokee ohimenevää synnytyksen jälkeistä alakuloa, noin 10-15 prosentilla synnyttäneistä naisista kehittyy pitkäkestoisempi ja oirekuvaltaan vakavampi masennustila.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireita voivat olla muun muassa ärtyneisyys, levottomuus, mielialan lasku, väsymys, saamattomuus, mielenkiinnon puute asioita ja omaa lasta kohtaan, itkuisuus, nukahtamis- ja nukkumisvaikeudet, ruokahalun muutokset, syyllisyyden tunne, huono keskittymiskyky ja itsetuhoiset ajatukset.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireet lievittyvät yleensä 2-6 kuukauden kuluessa, mutta joidenkin naisten tiedetään kärsivän ongelmasta jopa vuoden ajan. Jos normaali synnytyksen jälkeinen herkistymisvaihe ei mene ohi parissa viikossa tai oireet pahenevat selväksi masennustilaksi, on tuoreen äidin tärkeä kääntyä neuvolan henkilökunnan tai lääkärin puoleen. Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoidossa käytetään lääkehoitoa ja erilaisia psykoterapioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.