Lapsen suolistotulehduksen hoitoa tukevat ruoat
Hengitystietulehdusten lisäksi toinen lapsia usein vaivaava sairaus on suolistotulehdus, eli gastroenteriitti. Kyseessä on ruoansulatuskanavan tulehdus, joka aiheuttaa akuuttia ripulia ja usein myös ruokahalun menetystä, pahoinvointia, oksentelua ja mahakipua. Tänään kerromme, millä ruoilla lapsen suolistotulehduksen hoitoa voidaan tukea.
Suolistotulehduksen aiheuttajat
Suomessa lapsen suolistotulehduksen syy on lähes aina virustulehdus, jonka aiheuttaa tyypillisesti rota- tai adenovirus. Bakteerien aiheuttamat suolistotulehdukset ovat lapsilla harvinaisia. Joissain tapauksissa – etenkin kesäaikaan – sairastelun aiheuttaa pilaantunut ruoka tai vesi.
Tyypillisimmät lapsen suolistotulehduksen aiheuttajat ovat siis seuraavat:
- Virustulehdus: Tavallisimpia aiheuttajia ovat rota- ja adenovirukset.
- Bakteeritulehdus: Yleisimmät aiheuttajat ovat salmonella- ja kampylobakteeri.
- Ruoka-aineallergiat: Jotkut ruoat eivät sovi lapsen keholle, mikä aiheuttaa ongelmia ruoansulatuksessa.
- Tarttuvat taudit.
Vaikka nämä ovatkin pienillä lapsilla harvinaisempia ongelmia, suolistotulehduksen voivat aiheuttaa esimerkiksi myös haavainen paksusuolentulehdus, kilpirauhasen liikatoiminta ja Crohnin tauti.
Voidaanko suolistotulehdusta estää?
Ikävä kyllä suolistotulehduksen ehkäiseminen on vaikeaa. Koska taudin aiheuttavat virukset ja bakteerit, paras tapa estää tartunta on hygieniasta huolehtiminen.
Mitä tulee ruokaan, on parasta välttää raakoja tuotteita ja varmistaa, että lapselle tarjottavat hedelmät ovat pestyjä ja kuorittuja. Luonnollisestikaan sellaista ruokaa tai juomaa, jonka epäillään olevan pilaantunut, ei tule nauttia.
Lapsen suolistotulehduksen hoitoa tukevat ruoat
1. Nesteytys on avainasia
Suolistotulehduksen pääoire on akuutti ripuli, minkä lisäksi se voi aiheuttaa oksentelua. Molemmat oireet voivat aiheuttaa nestehukkaa, minkä vuoksi lapsen nesteytettynä pitäminen on ensiarvoisen tärkeää.
Nestehukka voidaan havaita tarkkailemalla, virtsaako lapsi normaalia vähemmän, ovatko hänen huulensa kuivat ja silmät painuneet kuopalle. Jos kyseisiä oireita huomataan, tulee lapselle tarjota välittömästi nesteitä. Jos lasta imetetään, tulee hänelle tarjota rintaa tunnin välein.
2. Kiinteän ruoan korvaaminen pehmeillä ruoilla
Suolistotulehduksen aikana ihmisen ruoansulatuselimistö on epänormaalissa tilassa, eikä se pysty käsittelemään ruokaa normaaliin tapaan. Siksi suositellaan, että suolistotulehduksesta kärsivä lapsi nauttii vain pehmeitä ruokia.
Seuraavia ruoka-aineita ei suositella nautittavan suolistotulehduksen aikana tai välittömästi sen jälkeen:
- Rasvat
- Maitotuotteet
- Makeiset
- Hapokkaat tuotteet
Riisivesi on loistava valinta lapsen toipumisen edistämiseksi. Elimistön on helppo käsitellä sitä, ja sen sisältämä tärkkelys edistää vatsan ja ärtyneen suoliston toipumista. Riisivedessä on myös luonnollisia sokereita, jotka antavat lapselle energiaa.
Laktoositon sokeroimaton jogurtti on myös hyvä tuote, joka auttaa palauttamaan suoliston kasvuston ennalleen. Se myös sisältää tulehduksen poistumista edistäviä ravinteita. Jogurttia kannattaa kuitenkin tarjota vasta, kun oksentelu ja ripuli ovat loppuneet.
3. Hitaasti takaisin normaaliin ruokavalioon
Lääkkeillä ja hyvällä hoidolla lapsi saa yleenstä ruokahalunsa nopeasti takaisin. Muista kuitenkin, että hänen ei tulisi palata normaaliin ruokavalioon äkillisesti.
Anna lapselle ruokia, jotka ovat sekä ravinteikkaita että helppoja ruoansulatukselle. Paahtoleipä on hyvä valinta ja muita sopivia vaihtoehtoja ovat hitaasti sulavat hiilihydraatit, kuten pasta ja riisi.
Ruokavalioon tulisi sisällyttää myös hedelmiä. Voit valmistaa soseita, jotta lapsi saa totutella kiinteisiin ruokiin palaamiseen. Vältä makeita mehuja ja laksatiivina toimivia ruokia, kuten luumuja ja kiivejä.
Ota mukaan myös liha pieninä annoksina, aloittaen kanalla ja kalalla, joiden kanssa tarjoat kasviksia ja kananmunaa. Jos lapsi reagoi näihin hyvin, hän pystyy palaamaan normaaliin ruokavalioonsa hyvin pian.
Ruokavaliolla on suuri merkitys, kun halutaan edistää lapsen toipumista suolistotulehduksesta. Ota siis nämä suositukset avuksesi, tee tarvittavat hoitotoimet ja ole tarkkaavainen oireiden etenemisen kanssa. Jos sairaus ei väisty muutamassa päivässä, ota epäröimättä yhteyttä terveyskeskukseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Academy of Pediatrics. Diarrea en los niños: lo que los padres necesitan saber. Septiembre 2021.
- Dimidi E., Christodoulides S., Mark Scott S., Whelan K., Mechanisms of action of probiotics and the gastrintestinal microbiota on gut molility and constipation. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 484-494.
- Gavin M. L. Gastroenteritis (gripe estomacal o intestinal). Nemours Children Health. Septiembre 2021.
- Hartman S., Brown E., Loomis E., Russell HA., Gastroenteritis in children. Am Fam Physician, 2019. 99(3): 159-165.
- Mayo Clinic. Gastroenteritis vírica (gripe estomacal). Enero 2022.
- NHS. Diarrea and vomiting. National Health Service of Scotland. Diciembre 2020.
- Weir SBS; Akhondi H. Bland diet. [Updated 2022 Julio 25]. In: State Pearls [Internet]. Treasure Island (FL): State Pearls Publishing, 2022 Jan.