Vyöruusu lapsilla: oireet ja hoito
Vyöruusu ei ole lapsilla kovin yleinen vaiva. Se on kuitenkin yleensä erittäin ärsyttävä ja kivulias ihotauti, joka vaikuttaa haitallisesti lapsen elämänlaatuun.
Vyöruusua voidaan ehkäistä ja hoitaa eri tavoin epämukavuuden lievittämiseksi. Löydät aiheesta kaiken oleellisen tiedon tästä artikkelista.
Mikä on vyöruusu?
Herpes zoster, joka tunnetaan myös nimellä vyöruusu, on sairaus , jonka aiheuttaa varicella zoster -viruksen (VZV) uudelleenaktivoituminen. Se voi puhjeta milloin tahansa vesirokkorokotuksen tai tämän viruksen luontaisen tarttumisen jälkeen.
Vyöruusun ilmaantuvuuden voidaan sanoa kasvavan iän myötä, joskin lapset, joilla on ollut vesirokko ensimmäisen ikävuoden aikana, saavat sen todennäköisemmin.
Vyöruusu ei tavallisesti ole kovin yleinen ihosairaus lapsilla. Jotkut lapset saavat sen kuitenkin todennäköisemmin, varsinkin kun seuraavat ehdot täyttyvät:
- Äidillä oli vesirokko raskauden loppuvaiheessa.
- Lapsella oli vesirokko alle vuoden iässä.
- Lapsen vastustuskyky on puutteellinen joko sairauden tai tiettyjen lääkkeiden (kuten syöpälääkkeiden) vuoksi.
Vyöruusun kliiniset oireet lapsilla
Kun infektio puhkeaa varhaisessa iässä, oireet ovat yleensä lievempiä ja kestävät keskimäärin 1–3 viikkoa. Uudelleenaktivoituminen ilmenee aluksi yleensä voimakkaana kipuna ja parestesiana (pistelyn tunteena), minkä jälkeen kyseiseen kohtaan ilmestyy rakkularypäs.
On tärkeää huomata, että ihottuma rajoittuu tiettyyn dermatomiin ja vain kehon toiselle puolelle. Jonkin ajan kuluttua rakkulat puhkeavat ja rupeutuvat, ja muutaman viikon kuluttua leesiot katoavat kokonaan. Kutina, parestesia ja kipu jatkuvat useimmiten niin kauan kuin rakkuloita ilmenee.
Iholeesioiden lisäksi lapsella voi olla myös seuraavia oireita:
- Pahoinvointi
- Päänsärky
- Kuume
- Vilunväristykset
Oireita ei kannata lähteä hoitamaan millään kotikonstilla, vaan parasta on kääntyä lääkärin puoleen tarkan diagnoosin ja tehokkaimman hoidon saamiseksi.
Sairauden aikana tulee pitää yllä kunnollista ihohygieniaa, sillä vyöruusun rakkulaiseen ihottumaan voi kehittyä bakteeri-infektio ja tämän myötä selluliitti.
Rokotus on tehokkain ehkäisykeino
Vaikka lasten vyöruusutapaukset ovat vähentyneet merkittävästi vesirokkorokotteen käyttöönoton jälkeen, lasten kohdalla sairaus paranee nopeasti. Rokotetuille lapsille ei siis yleensä kehity vesirokkoa kuten ennen, vaikka virus pysyy piilevänä hermosolmussa ja voi aktivoitua uudelleen stressaavissa tilanteissa.
Vesirokko on erittäin tarttuva tauti. Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan kahden VZV-rokoteannoksen teho taudin ehkäisyssä on yli 90 %. Siksi vyöruusun ilmaantuvuus on merkittävästi alhaisempi joukkorokotuksen jälkeen.
Saatat olla kiinnostunut myös tästä artikkelista: Lasten tulirokko – kaikki mitä vanhemman tarvitsee tietää
Vyöruusun hoitovaihtoehdot
Hoitovaihtoehdot riippuvat potilaan immuunijärjestelmän tilasta, iästä, oireiden ilmenemisestä ja kestosta. Yleensä hoitona ovat viruslääkkeet, jos ihottuma on akuutti, mikä lyhentää taudin kestoa ja kivun voimakkuutta.
Suun kautta otettava asikloviiri, jota annetaan 20–40 mg/painokilo neljä kertaa päivässä, on tarkoitettu lasten vyöruusun ensisijaiseksi hoidoksi. Toisaalta The Journal of Infectious diseases -lehden tekemä tutkimus viittaa siihen, että asykloviirin käyttö terveillä lapsilla ei ole selvästi perusteltua, ja se tulisi rajoittaa vain sitä edellyttäviin erityistapauksiin.
Liittyykö vyöruusu lapsilla pahanlaatuiseen muutokseen?
Lasten vyöruusua on pitkään pidetty syöpäsairauksien, erityisesti akuutin lymfaattisen leukemian, indikaattorina. Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että kasvaimet aiheuttavat vain 3 % lasten vyöruusutapauksista.
Lasten vyöruusu on diagnosoitava
Yhteenvetona voidaan todeta, että vaikka vesirokko varhaislapsuudessa on riskitekijä, vyöruusu on harvinainen sairaus lapsilla. Lisäksi oireiden ilmaantuminen pienellä lapsella ei aina tarkoita taustalla olevaa pahanlaatuista muutosta tai immuunivasteen heikkenemistä.
Yleisesti ottaen vyöruusun ennuste terveillä lapsilla on hyvä, ja sen diagnosoiminen on tärkeää vyöruusun hoidon kannalta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Centers for Diseases Control and Prevention. Vaccination. [Internet] Disponible en: https://www.cdc.gov/chickenpox/vaccination.html
- Pahud BA, Glaser CA, Dekker CL, Arvin AM, Schmid DS. Varicella zoster disease of the central nervous system: epidemiological, clinical, and laboratory features 10 years after the introduction of the varicella vaccine. J Infect Dis. 2011 Feb 1;203(3):316-23. doi: 10.1093/infdis/jiq066. Epub 2010 Dec 21. PMID: 21177308; PMCID: PMC3071104.
- Feder HM Jr, Hoss DM. Herpes zoster in otherwise healthy children. Pediatr Infect Dis J. 2004 May;23(5):451-7; quiz 458-60. doi: 10.1097/01.inf.0000126901.88982.32. PMID: 15131470.
- Kanamori K, Shoji K, Kinoshita N, Ishiguro A, Miyairi I. Complications of herpes zoster in children. Pediatr Int. 2019 Dec;61(12):1216-1220. doi: 10.1111/ped.14025. Epub 2019 Dec 9. PMID: 31628883.