Rintojen arkuus: Syyt ja hoitotavat - Äitiyden Ihme
 

Rintojen arkuus: Syyt ja hoitotavat

Rintojen arkuus on hyvin yleinen vaiva eri elämänvaiheissa. Tässä artikkelissa kerromme, mistä rintojen arkuus johtuu, ja millä keinoin rintojen arkuutta voidaan lievittää.
Rintojen arkuus: Syyt ja hoitotavat

Viimeisin päivitys: 23 tammikuuta, 2019

Rintojen arkuus, eli mastalgia, tarkoittaa jatkuvaa tai toistuvasti vaihtelevaa kipua, turvotusta tai epämukavuuden tai pinkeyden tunnetta rinnoissa. Kipu ja muut oireet voivat tuntua voimakkaammilta liikuttaessa tai kuukautiskierron tietyissä vaiheissa.

Toisinaan naiset huolestuvat tuntiessaan arkuutta vain toisessa rinnassa, sillä oireen oletetaan viittaavan rintasyöpään. Rintojen arkuudelle on kuitenkin monia mahdollisia syitä, eikä se ole yleensä merkki syövästä.

Rintojen arkuus ja ongelmien syyt

Rintojen arkuus on monissa tapauksissa täysin normaalia. Kipua ja epämukavaa tunnetta voivat aiheuttaa esimerkiksi kuukautiskierto, rintojen fibrokystiset muutokset, painonnousu ja huonosti istuvat rintaliivit.

Murrosikä

Murrosikäisten tyttöjen hormonit heilahtelevat ja maitorauhaset ovat vielä kehitysvaiheessa. Tämä voi aiheuttaa kivun ja epämukavuuden tunnetta rinnoissa. Kipu voi olla satunnaista tai jatkuvaa, ja se lakkaa yleensä rintojen kasvun loppuessa ja hormonitasapainon vakiintuessa.

Kuukautiskierto

Rintojen arkuus liittyy hyvin usein kuukautiskiertoon. Oireet ovat yleensä kovimmillaan kierron jälkipuolella, jolloin munasarjojen keltarauhasen hormonieritys lisää arkuutta ja turvotusta.

Rintojen arkuus: Syyt ja hoitotavat

Raskaus

Rinnat voivat olla erityisen arat raskauden aikana, ja erityisesti nuorilla naisilla sekä ensimmäisen raskauden aikana. Tämä on täysin normaalia, sillä rinnat kasvavat raskauden edetessä.

Raskaana olevat naiset voivat myös huomata rinnoissaan lisääntyneen veren virtaamisen aiheuttamia sinertävän sävyisiä verisuonia.

Imetys

Kipu ja arkuus voivat ilmestyä myös synnytyksen jälkeen. Äiti voi kokea kipua sekä imettämisen aikana että muulloin. Kipu johtuu siitä maidon pakkaantumisesta rintoihin. Jos kipu ei häviä, voi kyseessä olla mastiitti, eli rintatulehdus.

Rintatulehdus

Rintatulehdus, eli mastiitti, on yleinen imettävien äitien vaiva. Rintarauhasen tulehdus on harvinainen naisilla, jotka eivät imetä.

Synnytyksen jälkeisen rintatulehduksen aiheuttaa yleensä stafylokokkibakteeri. Myös maidon pakkautuminen rauhasiin voi aiheuttaa tiehyttukoksen ja tulehduksen tyyppisen oirekuvan.

Tulehtunut rinta on punoittava, lämmin ja kivuliaan turvonnut.

Lääkitys

Toisinaan lääkityksen sivuvaikutuksena voi olla rintojen arkuus. Tällaisia oireita aiheuttavia lääkkeitä ovat esimerkiksi ehkäisypillerit ja hormonihoito, sillä ne muuttavat progesteronin ja estrogeenin määrää naisen elimistössä.

Rintakystat

Rintakystat ovat pieniä nesteen täyttämiä rakkuloita rinnan sisäpuolella. Ne ilmestyvät yleensä rintarauhasten kasvaessa.

Isommat kystat voidaan havaita käsin tutkimalla ja pienempien kystien havaitsemiseksi käytetään mammografia- tai ultraäänitutkimusta. Useimmissa tapauksissa pienet kystat ovat harmittomia.

Paiseet rinnoissa

Paiseet syntyvät rintakudokseen kertyneen märän seurauksena. Ne voivat olla kivuliaita ja aiheuttaa rintojen arkuutta.

Rintoja tutkiessaan naiset havaitsevat toisinaan pieniä kyhmyjä, jotka aiheutuvat pääasiassa nännien läpi rintoihin kulkeutuneista bakteereista.

Jos huomaat rinnoissasi paiseita, on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla perusteellisessa tutkimuksessa.

Rintojen arkuus: Syyt ja hoitotavat

Huonosti istuvat rintaliivit

Moni nainen unohtaa rintaliivien merkityksen rintojen arkuuteen vaikuttavana osatekijänä. Suurin osa naisista ei tiedä tarkkoja mittojaan, eikä osaa valita oikean kokoisia liivejä. Valitettavan moni päätyy ostamaan aivan väärän kokoiset rintaliivit.

Hyvin istuvien rintaliivien avulla voidaan ehkäistä paitsi niska- ja selkäkipuja, myös epämukavuuden tunnetta rinnoissa.

Hoitokeinot aristaville ja kivuliaille rinnoille

Rintojen kivun lievittämiseen on lukuisia hoitokeinoja:

  • Käytä kompressiositeitä rinnoille. Tämä auttaa lievittämään kipua ja turvotusta.
  • Pidä rinnat lämpiminä. Lämpö auttaa rentoutumaan ja lievittämään kipua.
  • Vähennä tai vältä kokonaan kofeiinin nauttimista, sillä kofeiini voi aiheuttaa rintojen arkuutta tai epämukavuuden tunnetta.
  • Käytä vitamiinivalmisteita, erityisesti E- ja B6-vitamiinia sekä jodia. Nämä lisäravinteet auttavat lievittämään rintojen arkuutta ja muuta kipua.
  • Lievitä voimakasta kipua kipulääkkeillä, kuten aspiriinilla, ibuprofeenilla tai parasetamolilla.
  • Vältä rintoja puristavien rintaliivien käyttöä. Rintoja oikein tukevat liivit auttavat lievittämään ja ehkäisemään kipua ja arkuutta.

Rintojen arkuus on erittäin yleistä naisten keskuudessa, ja kuten olemme esittäneet, siihen on lukuisia syitä. Kipua ja epämukavuuden tunnetta lievittämään on olemassa useita eri hoitokeinoja, joita kokeilemalla löydät itsellesi parhaiten sopivan.

Jos rintojen arkuus ei häviä tai häiritsee päivittäisiä rutiineja, on hakeuduttava lääkärin tutkimuksiin. Tutkimukset ovat tarpeen myös, jos rinnan kipu on äkillistä, siihen liittyy poikkeavaa eritettä rinnasta tai jos rinnassa on kyhmy. Asiantuntija suorittaa tarvittavat tutkimukset ja kokeet ja suosittelee sopivaa hoitomuotoa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.