Raskauden aikainen nokkosihottuma - Äitiyden Ihme
 

Raskauden aikainen nokkosihottuma

Nokkosihottuma aiheuttaa ihoon nokkosen polttamaa muistuttavia kutisevia paukamia. Nokkosihottuma on vain yksi monista vaivoista, joista nainen voi kärsiä raskauden aikana. Tänään kerromme tarkemmin nokkosihottumasta ja sen vaikutuksesta äidin ja lapsen terveyteen.
Raskauden aikainen nokkosihottuma

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 14 marraskuuta, 2021

Keho käy raskauden aikana läpi suuria muutoksia, jotka vaikuttavat odottavaan äitiin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Joissain tapauksissa muutokset vaikuttavat ihoon, ja raskauden aikainen nokkosihottuma onkin kohtalaisen yleinen vaivaNokkosihottuma eli urtikaria aiheuttaa ihoon nokkosen polttamaa muistuttavia punaisia paukamia. Kyseessä on yksi monista mahdollisista raskausajan vaivoista. Se voi pahimmillaan olla erittäin epämiellyttävä ongelma. Nokkosihottuman paukamat kutiavat kovasti ilmestyessään, ja kutina loppuu paukamien alkaessa hävitä.

Etenkin ensimmäisiin raskauksiin yhdistetty raskauden aikainen nokkosihottuma puhkeaa yleensä viimeisen raskauskolmanneksen aikana. Odottavilla äideillä ihottuma keskittyy yleensä vatsan alueelle, joskin paukamat voivat levitä myös jalkoihin. Raskauden aikainen nokkosihottuma voi säikäyttää odottavan äidin pahan päiväisesti. Punaiset paukamat näyttävät kohtalaisen pelottavilta, ja ihottuma on helppo sekoittaa vakavampiin vaivoihin.

Raskauden aikaisen nokkosihottuman aiheuttajat

American Pregnancy Association -järjestön mukaan yksi sadastaviidestäkymmenestä odottavasta äidistä kärsii iho-ongelmistaYksi ongelmien aiheuttajista ovat raskaana olevan naisen kehossa tapahtuvat hormonaaliset muutokset. Muiden muutosten lisäksi keho alkaa tuottaa normaalia suurempia määriä estrogeenia. Samaan aikaan vatsan seudun iho venyy, tehden siitä alttiin iho-ongelmille.

Raskauden aikainen nokkosihottuma

Lääkärit eivät ole vielä täysin varmoja siitä, mikä aiheuttaa raskauden aikaisen nokkosihottuman, mutta tietyt tekijät ovat todistetusti yhteydessä kyseiseen vaivaan:

  • Allergiset reaktiot: Tietyt ruoat, bakteerit ja kemikaalit voivat saattaa elimistön hälytystilaan, mikä aiheuttaa ihottumaa. Näin tapahtuu kehon erittäessä histamiinia.
  • Hormonaalinen stressi: Tunteiden ja hormonaalisten muutosten sekamelska johtaa usein moniin erilaisiin oireisiin. Vaikutukset näkyvät yleensä ensimmäisenä ihossa ja ruoansulatusjärjestelmässä.
  • Ihon venyminen: Ihon venyminen voi vahingoittaa sidekudosta, minkä seurauksena syntyy tulehdusreaktio, joka aiheuttaa punaisten paukamien puhkeamisen.

Muita nokkosihottuman aiheuttajia ovat tietyt krooniset vaivat, kuten punahukka ja muut autoimmuunisairaudet, sekä eräät vakavat taudit, kuten leukemia. Näiden syiden ei kuitenkaan ole tavattu aiheuttavan nokkosihottumaa raskaana olevilla naisilla.

Raskauden aikainen nokkosihottuma ilmenee iholle nousevina punaisina ja kutisevina paukamina. Odottavilla äideillä ihottuma keskittyy yleensä vatsan alueelle, joskin paukamat voivat levitä myös jalkoihin.

Raskauden aikainen nokkosihottuma

Raskauden aikaisen nokkosihottuman hoito

Raskauden aikainen nokkosihottuma paranee usein viimeistään muutama päivä synnytyksen jälkeen. Kutiseva ihottuma voi olla todella epämiellyttävä ja ärsyttävä, ja ihon raapiminen saattaa johtaa vakavampaan ongelmaan. Akuuttia nokkosihottumaa hoidetaan antihistamiineilla yleensä vähintään 2-3 viikon ajan. Ihon paikallishoidosta ei ole apua. Vakaviin oireisiin lääkäri määrää tarvittaessa reseptilääkettä, kuten suun kautta otettavaa kortisonia.

Onko raskauden aikainen nokkosihottuma vaarallinen vaiva?

On tärkeä muistaa, että raskauden aikainen nokkosihottuma ei aiheuta vaaraa äidille tai lapselle. Yleensä kyseessä on lievä ongelma, joka poistuu itsestään. Vakavissa tapauksissa nokkosihottuma voi johtaa hengitysongelmiin, mutta tämä on hyvin harvinaista. Hengitysongelmat aiheuttaa kurkkuun vaikuttava tulehdus. Jos nokkosihottumaan liittyy kielen, suun tai nielun turvotusta, on hakeuduttava välittömästi hoitoon.

Nokkosihottuman puhkeamista ei voida estää, ja sen hoitokeinot ovat rajalliset, mutta odottavan äidin on hyvä ottaa lääkäriin yhteyttä aina oireiden ilmetessä, jotta voidaan varmistaa, ettei kyseessä ole vakavampi ongelma. Vähintään lääkärin kanssa keskusteleminen takaa äidille mielenrauhan. Lääkäri voi myös antaa luvan erilaisten kotitekoisten rohtojen käyttämiseen kutinan vähentämiseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.