Lapseni koskettelee sukuelimiään: miten minun tulisi reagoida?
 

Lapseni koskettelee sukuelimiään: miten minun tulisi reagoida?

Jos lapsesi koskettaa sukuelimiään, etkä tiedä miten reagoida, tässä on muutamia vinkkejä.
Lapseni koskettelee sukuelimiään: miten minun tulisi reagoida?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 05 joulukuuta, 2023

Vielä 2000-luvullakin seksuaalisuus on aihe, josta monet ihmiset eivät halua puhua. Jotkut vanhemmat välttävät käsittelemästä aihetta pienten lastensa kanssa, koska he ovat sitä mieltä, ettei seksuaalisuudesta ole järkevää puhua ennen murrosikää. Mutta on korostettava, että seksuaalisuuteen kuuluu monia eri osa-alueita, ja se alkaa kehittyä syntymästä lähtien. Lapset alkavat tutkia vartaloaan, tunnistaa kosketuksen aiheuttamat aistit ja löytää makunsa ja tarpeensa. Tämä johtaa monet aikuiset pulmalliseen tilanteeseen, kun he eivät tiedä miten reagoida silloin kun heidän lapsensa koskettelee sukuelimiään.

Tästä aiheesta ei yleensä puhuta avoimesti ja selkeästi, koska sitä ympäröi tietämättömyys ja erilaiset myytit, jotka saavat meidät tuntemaan olomme epämukavaksi. Tästä syystä aikuiset eivät aina reagoi terveellä ja asianmukaisella tavalla. Asianmukaisen tiedon nojalla voimme kuitenkin reagoida rakentavasti ja meillä on resurssit erottaa normaali käyttäytyminen epänormaalista.

Jatka lukemista!

Miksi lapsi koskettelee sukuelimiään

Itsetyydytys, jopa lasten harjoittama, ei ole muuta kuin kehomme nautinnollisten erogeenisten alueiden tai stimulointia. Kun lapset kasvavat, he alkavat tutkia omaa kehoaan ja heillä voi olla taipumus koskettaa niitä osia, jotka tuovat heille nautintoa, kuten sukupuolielimet.

Tämäntyyppinen käyttäytyminen alkaa ensimmäisinä elinkuukausina, mutta se korostuu vaipan jättämisen yhteydessä, kun sukuelimet ovat helpommin saavutettavissa. Itsestimulaatio tässä iässä on täysin normaalia, emmekä saa unohtaa, että lapset eivät ole tietoisia tekemisistään eivätkä anna sille samaa merkitystä kuin aikuiset. Siksi lapsi ei pysty arvioimaan, milloin hänen käytöksensä on sopivaa ja milloin ei. He oppivat tämän asteittain vanhetessaan.

Yleensä lapset ymmärtävät 6-vuotiaana, että heidän ei pitäisi stimuloida itseään julkisesti. Mutta jotta se tapahtuisi, heidän vanhempiensa on pitänyt ohjata heitä etukäteen.

Jotkut lapset jatkavat stimulointia yksityisesti ja toiset lopettavat sen tekemisen eri syistä. Tällainen käyttäytyminen on ratkaisevan tärkeää pikkulasten normaalille kehitykselle, vaikka he eivät ajattele sitä. Tapa, jolla tämä oppiminen hankitaan, vaikuttaa lapsen itsetuntoon ja seksuaaliseen terveyteen aikuisiässä.

Pieni poika potalla koskettelee sukuelimiään.
Vauvat ja taaperot tutkivat spontaanisti ja synnynnäisesti itse sukupuolielimiään, ja se on olennaista heidän kokonaisvaltaiselle kehitykselleen.

Miten meidän pitäisi reagoida tähän käytökseen?

Jotkut vanhemmat uskovat, että tällainen lasten tutkiva käytös ovat huonoa, likaista tai epäterveellistä, mutta tosiasia on, että se ei ole mitään niistä. Päinvastoin, se hyödyttää lasten terveyttä ja hyvinvointia.

Tässä mielessä seksuaalikasvatus on avainasemassa, ja meidän on oltava selvillä siitä, kuinka reagoida tällaiseen käyttäytymiseen, joka on osa kaikkien ihmisten kehitystä ja oppimista. Tässä on joitakin suosituksia.

Pysy rauhallisena

Emme saa unohtaa, että itsensä tutkiminen on lapsen normaalia käytöstä ja osa oppimisprosessia. Siksi meidän on reagoitava luonnollisesti ja rauhallisesti, koska se ei ole huono asia tai vaara lapselle.

Tällä tavalla estämme häntä näkemästä seksuaalisuutta negatiivisena asiana, ja toimintamme vahvistaa myös hänen luottamustaan, jotta hän voi kääntyä puoleemme, kun hän sitä tarvitsee.

Älä kiinnitä siihen liikaa huomiota

Me kaikki tiedämme, että lapset pitävät siitä, että heille nauretaan ja että he saavat jakamattoman huomiomme. Siksi he voivat joskus käyttää tätä toimintoa tapana järkyttää meitä tai saada aikuisten huomio.

Jos lapsesi huomaa, että joka kerta kun hän tekee sen, aikuinen kiinnittää häneen huomiota tai moittii häntä, hän saattaa tehdä niin useammin.

Älä moiti tai rankaise lastasi

Rangaistus ei ole koskaan hyvä tapa muuttaa käyttäytymistä. Muut vaihtoehdot ovat paljon tehokkaampia, kuten häiritä heidän huomiotaan toisella toiminnalla tai selittää heille, että vaikka heidän käyttäytymisensä ei ole huonoa, heidän ei pitäisi toistaa sitä tietyissä paikoissa tai tilanteissa.

Jos moitimme lasta, saamme hänet yhdistämään seksuaalisuutensa ja kehonsa negatiivisiin tunteisiin, kuten syyllisyyteen tai häpeään. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa valtaviin henkisiin vaurioihin.

Puhu lapsesi kanssa luonnollisesti seksistä

Puhu seksistä ja seksuaalisuudesta, mutta vähitellen ja aina hänen ymmärrystasonsa ja ikänsä mukaisella kielellä antamalla hänelle hänen pyytämänsä tiedot tai selventämällä mahdollisia epäilyjä (koulussa kuuleman tai näkemän perusteella).

Älä pidä seksiä likaisena

Jos meidän on selitettävä lapselle, miksi hänen käytöksensä ei ole sopivaa tietyssä tilanteessa tai paikassa, on tärkeää, että emme viittaa hänen sukuelimiinsä jonakin likaisena. Jos teemme niin, saamme hänet tuntemaan syyllisyyttä tai häpeää siitä, mitä hän tekee, eikä tämä olisi positiivista hänen kehityksensä kannalta.

Äiti lohduttaa tytärtään, joka häpeää.
Keskustele nuoren poikasi tai tyttäresi kanssa seksuaalisuudesta ja vältä luomasta häpeää tai syyllisyyttä hänen teoistaan.

Ole yhteydessä opettajiin, perheenjäseniin ja muihin hoitajiin

Jos lapsi osallistuu tähän tutkivaan käyttäytymiseen julkisesti tai tilanteissa, joissa emme ole läsnä, on tärkeää keskustella opettajan tai perheenjäsenten kanssa siitä, kuinka käsittelemme asiaa. Meidän on varmistettava, että he reagoivat luonnollisella ja terveellä tavalla ilman, että he nolaavat tai pilkkaavat lasta.

Älä vakoile

Vanhempana on normaalia, että haluamme pysyä mukana kaikessa, mitä lapsemme tekevät. Kuitenkin vanhetessaan he tarvitsevat tilaa ja yksityisyyttä. Yhteisiä hetkiä on hyvä jakaa ja kommunikoida avoimesti, mutta heitä ei pidä yrittää manipuloida, koska he huomaavat sen ja tämä vaikuttaa heihin.

Reagoi näin, jos lapsesi koskettelee sukuelimiään

Nyt tiedät kuinka reagoida, kun lapsesi koskettelee sukuelimiään. Älä unohda, että seksuaalisuus alkaa ensimmäisistä elinkuukausista ja on osa lapsen normaalia kehitystä.

Siksi on tärkeää saada hyvä seksuaalikasvatus, joka ei tuomitse seksiä ja antaa meille mahdollisuuden olla sitä mitä olemme, tietenkin unohtamatta lasten ikää ja ymmärryksen tasoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.