Onko kahvi vaarallista lapsille? - Äitiyden ihme
 

Onko kahvi vaarallista lapsille?

Onko kahvi vaarallista lapsille?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 17 kesäkuuta, 2021

Säännöllinen kofeiinipitoisten juomien nauttiminen on yleistä ympäri maailmaa kaikissa ikäryhmissä. Lapset saavat kofeiinia lähinnä kolajuomista sekä kaakaota sisältävistä juomista ja ruoista, mutta Suomessa jo nuoret lapset ovat perinteisesti alkaneet maistella myös kahvia. Mutta ovatko kofeiinipitoiset ruoat ja juomat turvallisia ja onko esimerkiksi kahvi vaarallista lapsille?

Onko kahvi vaarallista lapsille?

Kofeiinia ja sen vaikutuksia ihmiseen on tutkittu paljon, mutta suurin osa tutkimuksista on tehty aikuisilla, eikä kofeiinin pitkäaikaisvaikutuksia lapsiin ja nuoriin tunneta vielä tarkkaan. Se kuitenkin tiedetään, että vaikutukset ovat pitkälti negatiivisia. Kofeiinin vaikutukset riippuvat ihmisen koosta, minkä vuoksi vaikutukset ovat lapsilla voimakkaammat kuin aikuisilla. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ei suosittele kofeiinipitoisia juomia alle 15-vuotiaille.

Onko kahvi vaarallista lapsille?

Kofeiini voi aiheuttaa lapsille seuraavanlaisia oireita:

  • Ärtyneisyys
  • Levottumuus ja hermostuneisuus
  • Unihäiriöt
  • Keskittymisongelmat
  • Ruoansulatusongelmat
  • Sykkeen kiihtyminen
  • Verenpaineen nousu
  • Riippuvuus

Kofeiinipitoiset juomat vaarantavat lapsen terveyden

Luiden haurastuminen

Kofeiini on haitallista kaiken ikäisille lapsille, mutta erityisesti sen nauttimista on syytä välttää 3-8 vuoden iässä, jolloin lapsen luut kehittyvät nopeasti. Kofeiini nimittäin haittaa luiden tarvitseman kalsiumin imeytymistä elimistöön ja kiihdyttää sen poistumista kehosta. Myös hampaat tarvitsevat kalsiumia pysyäkseen vahvoina ja terveinä.

Hampaiden reikiintyminen

Kahvi voi runsaasti nautittuna aiheuttaa hampaiden värjääntymistä. Kofeiinipitoiset kola- ja energiajuomat sisältävät runsaasti sokeria, jonka kaikki tietävät aiheuttavan hampaiden reikiintymistä.

Onko kahvi vaarallista lapsille?

Nestehukka

Kofeiini saa munuaiset erittämään normaalia enemmän nestettä, mikä voi näkyä tihentyneenä virtsaamistarpeena. Kofeiini myös häiritsee nesteen imeytymistä verenkiertoon, ja esimerkiksi useampi kahvikupillinen päivässä saa solujen ulkoisen ja sisäisen nestetasapainon järkkymään. Lapset ovat aikuisia alttiimpia nestehukalle, ja onkin tärkeää, että jos lapsi juo kahvia, hän kompensoi tilannetta juomalla vastaavan määrän vettä.

Keskushermosto-oireet

Kofeiini vaikuttaa moniin kehon toimintoihin, mukaan lukien sydän- ja verisuonijärjestelmään, munuaiseritykseen ja vatsahappojen eritykseen. Kofeiinin haittavaikutukset näkyvätkin lapsilla usein keskushermosto-oireina.

Vaikka monet juomat sisältävätkin kofeiinia, kofeiinin välttäminen on mahdollista. Vaikka yksittäisellä kolajuomalasillisella tai pienellä määrällä kahvia ei olisikaan erityisen haitallisia vaikutuksia, ei kofeiinin säännöllinen ja runsas nauttiminen ole terveellistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Watson, E. J., Banks, S., Coates, A. M., & Kohler, M. J. (2017). The Relationship Between Caffeine, Sleep, and Behavior in Children. Journal of clinical sleep medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine13(4), 533–543. https://doi.org/10.5664/jcsm.6536
  • Wikoff, D., Welsh, B. T., Henderson, R., Brorby, G. P., Britt, J., Myers, E., Goldberger, J., Lieberman, H. R., O’Brien, C., Peck, J., Tenenbein, M., Weaver, C., Harvey, S., Urban, J., & Doepker, C. (2017). Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association109(Pt 1), 585–648. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.04.002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.