Nuoren epäsäännölliset kuukautiset - Äitiyden Ihme
 

Nuoren epäsäännölliset kuukautiset

On tavallista, että kuukautiset ovat nuorella aluksi epäsäännölliset, eikä tästä tarvitse huolestua. Tilannetta voidaan huoletta seurata ensimmäiset pari vuotta kuukautisten alkamisen jälkeen.
Nuoren epäsäännölliset kuukautiset
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Epäsäännölliset kuukautiset ovat tuttu vaiva monelle nuorelle, jonka kuukautiset ovat juuri alkaneet ja jonka keho vasta totuttelee uuteen tilaansa. On tavallista, että kuukautiskierron epäsäännöllisyys ja muutokset jatkuvat pitkäänkin, ja ensimmäiset kaksi vuotta kuukautisten alkamisen jälkeen tilanteen kehittymistä voidaan seurata rauhassa.

Ovatko epäsäännölliset kuukautiset normaalit?

Epäsäännöllinen kuukautiskierto on yleinen syy hakeutua gynekologin vastaanotolle. Suurimmassa osassa tapauksia epäsäännölliset kuukautiset eivät ole merkki sairaudesta tai muusta terveysongelmasta. Joillakin naisilla kuukautiskierto on epäsäännöllinen läpi elämän, toisilla tietyissä elämäntilanteissa.

Kuukautisten kesto on tyypillisesti 3-8 päivää ja keskimääräisesti 5 päivää. Normaalin kuukautiskierron pituus on 24-35 vuorokautta ja keskimäärin 28 vuorokautta. Arviolta 15 % aikuisista naisista kuukautiskierto on epäsäännöllinen.

Nuoren epäsäännölliset kuukautiset

Harvoista kuukautisista puhutaan, kun kuukautiskierron pituus vaihtelee 5 viikon ja usean kuukauden välillä. Sen sijaan tiuhat kuukautiset ovat tila, jossa kierron pituus on toistuvasti alle 23 vuorokautta. Tällaiset vaihtelut ovat tavallisia sekä nuorilla tytöillä että esivaihdevuosi-iässä olevilla yli 40-45-vuotiailla naisilla.

Vastaus kysymykseen siitä, ovatko epäsäännölliset kuukautiset normaalit nuorilla tytöillä, on kyllä. Teini-ikäisellä kuukautiset saattavat tulla vain joka toinen kuukausi tai kaksi kertaa kuukaudessa tai ne voivat olla muilla tavoin harvat tai tiuhat.

Jos kuukautiskierrot vaihtelevat vain vähän, eikä vuoto pitkity, ei kyse ole sairaudesta tai sen oireesta. Joissain tapauksissa epäsäännölliset kuukautiset kuitenkin kertovat terveysongelmasta tai stressaavasta elämäntilanteesta. Kuukautisten epäsäännöllisyyteen on monia syitä, joista mainittakoon raskaus, anemia, hormonaaliset ongelmat, stressi, raju painonpudotus, ylipaino, syömishäiriöt, ehkäisypillereiden käytön lopettaminen, kilpirauhastoiminnan häiriöt, maksan tai munuaisten vajaatoiminta ja vaikea hoitamaton keliakia.

Vaikka kuukautiskierron epäsäännöllisyys onkin tavallista, kannattaa varata aika gynekologille, jos omissa kuukautisissa tapahtuu selkeitä muutoksia. Jos oireet ovat jatkuneet pitkään, eikä kuukautiskierron muutoksille ole selvää syytä, lääkäri harkitsee tutkimusten tarpeellisuutta.

Nuoren epäsäännölliset kuukautiset

Vastaus kysymykseen siitä, ovatko epäsäännölliset kuukautiset normaalit nuorilla tytöillä, on kyllä. Teini-ikäisellä kuukautiset saattavat tulla vain joka toinen kuukausi tai kaksi kertaa kuukaudessa tai ne voivat olla muilla tavoin harvat tai tiuhat.

Kuukautiset voivat kestää vain kaksi päivää tai koko viikon. Ensimmäiset kuukautiskierrot ovat hyvin usein epäsäännöllisiä, ja kierto voi alkaa säännöllistyä vasta toisen vuoden aikana. Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, joillakin naisilla kuukautiskierto on epäsäännöllinen läpi koko elämän.

Nuoren epäsäännölliset kuukautiset

Mitkä asiat vaikuttavat nuoren epäsäännölliseen kuukautiskiertoon?

Kasvu ja kehitys yleisesti vaikuttavat nuoren kuukautiskiertoon ja sen epäsäännöllisyyteen. Näin ollen kuukautisten epäsäännöllisyys on yleisempää kuin ihmiset kuvittelevatkaan. Tässä elämänvaiheessa myös hormonitasot heilahtelevat runsaasti, mikä vaikuttaa suoraan kuukautiskiertoon ja kuukautisten kestoon.

Myös tietyt nuoren tavat voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Teini-ikää leimaavat fyysiset ja henkiset muutokset, ja tämä elämänvaihe voi tuoda mukanaan monia epäterveellisiäkin tapoja. Esimerkiksi liian tiukan ruokavalion noudattaminen, liiallisen liikunnan harrastaminen, laihdutusvalmisteiden käyttö tai jatkuva stressi voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon.

Kuukautiskierron muuttuminen säännölliseksi on täysin yksilöllistä, eikä aikataulua pystytä tarkkaan ennustamaan. Arvioiden mukaan kuukautiset ovat enemmän tai vähemmän epäsäännölliset 20 vuoden ikään saakka.

Loppuyhteenvetona mainittakoon, että kuukautisten epäsäännöllisyys on normaalia kuukautisten vasta alettua ja pari vuotta tämän jälkeen. Jos tilanne kuitenkin huolestuttaa, kannattaa aina keskustella gynekologin tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Myös se, että nuori kärsii kuukautisten aikaan kovasta vatsa- tai selkäkivusta, heikkoudesta, pahoinvoinnista, päänsäryistä, rajuista krampeista tai liiallisesta hikoilusta, on syy ottaa yhteyttä terveysalan ammattilaiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Serret Montoya, J., Hernández Cabezza, A., Mendoza Rojas, O., Cárdenas Navarrete, R., Ángel, M., & Keever, V. (2012). Alteraciones menstruales en adolescentes. Bol Med Hosp Infant Mex.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.