Korkea verenpaine naisilla
Verenpainetautia pidettiin pitkään ensisijaisesti miesten vaivana, mutta myös yhä useammat naiset kärsivät korkeasta verenpaineesta. Sairaus on kuitenkin edelleen hieman yleisempi miehillä, sillä 30 vuotta täyttäneistä miehistä noin 45 prosentilla ja saman ikäisistä naisista noin 37 prosentilla on korkea verenpaine. Ihanteellisella tasolla verenpaine on vain viidesosalla suomalaisista.
Verenpainetaso laski suomalaisilla huomattavasti 1970-luvun alun ja 2000-luvun alun välisenä aikana. 2000-luvulla myönteinen kehitys on kuitenkin hidastunut, ja diastolinen paine on kääntynyt uudelleen nousuun. Arvioiden mukaan maailmanlaajuisesti noin miljardilla ihmisellä on korkea verenpaine.
Hiljainen ja laajalle levinnyt sairaus
Verenpaine tarkoittaa voimaa, jolla sydän pumppaa verta verisuonten seinämiä vasten. Verenpainetta mitataan kahden luvun avulla:
- Systolinen paine: Niin sanottu yläpaine kuvaa valtimon sisällä olevaa painetta sydämen supistuessa.
- Diastolinen paine: Niin sanottu alapaine on paine sydämen lepovaiheen aikana.
Verenpaineen mittayksikkö on elohopeamillimetri eli mmHg. Verenpaine on normaali, kun se on alle 130/85 mmHg. Verenpainetaso on tyydyttävä välillä 130-139/85-89 ja koholla paineen ollessa 140/90 tai enemmän.
Verenpainetautia kutsutaan toisinaan hiljaiseksi tappajaksi, koska se ei yleensä aiheuta oireita, vaan on todettavissa vain verenpainemittarilla. Jos verenpaine on hyvin korkea, eli yläpaine yli 200 ja alapaine yli 130, voi potilas kärsiä päänsärystä tai huimauksesta. Hyvinkään korkea verenpaine ei välttämättä aiheuta oireita.
Korkea verenpaine rasittaa sydäntä, joka joutuu työskentelemään jatkuvasti normaalia enemmän. Tämä aiheuttaa sydänlihaksen paksunemisen ja lopulta väsymisen, minkä seurauksena syntyy sydämen vajaatoiminta. Kohonnut verenpaine rasittaa vuosien mittaan valtimoita ja sydäntä, minkä seurauksena on valtimotauti, joka voi aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa niin sydäntä, aivoja, verisuonia kuin munuaisiakin.
On arvioitu, että noin 57 % verenpainetautia sairastavista ei tiedä kärsivänsä korkeasta verenpaineesta.
Korkea verenpaine naisilla
Korkea verenpaine voi johtua sekä perinnöllisistä taipumuksista että elintavoista, joista jälkimmäinen on syynä suurimpaan osaan tapauksista. Noin 5 prosenttia tapauksista johtuu muusta sairaudesta, kuten munuaissairaudesta tai munuaisvaltimoiden ahtautumisesta.
Verenpaineen kohoamiseen altistavat muun muassa seuraavat syyt, joihin ihminen voi itse vaikuttaa:
- Tupakointi
- Ylipaino ja etenkin keskivartalolihauus
- Liikunnan vähäinen määrä
- Runsas alkoholin käyttö
- Runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö
- Hormonien käyttö
- Runsas suolan käyttö
- Runsas lakritsituotteiden käyttö
- Stressi
Ylipainon, istumiseen painottuvan elämäntavan ja tupakoinnin lisäksi yksi yleisimmistä hedelmällisessä iässä olevien naisten korkean verenpaineen syistä on ehkäisypillereiden käyttö. Tällaisessa tapauksessa verenpaine onneksi palautuu normaalille tasolle naisen vaihtaessa hormonittomaan ehkäisymenetelmään.
Yksi vakavimmista kohonneen verenpaineen muodoista on pre-eklampsia eli raskaudenaikainen verenpaineen nousu. Sen tavallisin oire kohonneen verenpaineen ja valkuaisvirtsaisuuden lisäksi on kasvojen ja ylävartalon turvotus. Lisäksi nainen voi kärsiä päänsärystä, ylävatsakivusta ja näköhäiriöistä, jotka voivat viitata vakavampaan tautikuvaan. Pre-eklampsian vuoksi myös istukan verenkierto saattaa heikentyä, mikä voi vaikuttaa sikiön kasvuun.
Verenpaine voi kohota myös vaihdevuosien aikana hormonaalisista muutoksista ja estrogeenitasojen laskemisesta johtuen. Korkea verenpaine on yleinen ongelma etenkin keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla henkilöillä. Yläpaine nousee tasaisesti iän myötä, kun taas alapaine alkaa hiljalleen laskea 50. ikävuoden jälkeen.
Korkean verenpaineen ehkäisy ja hoito
Sydän- ja verisuonitauteja pidettiin pitkään ensisijaisesti miesten sairauksina, mutta nykyään tämän väitteen tiedetään olevan väärä. Aivan kuten miehilläkin, myös naisilla sepelvaltimotauti on yksi yleisimmistä kuolinsyistä. Tämän vuoksi jokaisen on huolehdittava omasta terveydestään noudattamalla terveellisiä elintapoja.
Kohonnutta verenpainetta pyritään hoitamaan elintapojen muutoksella. Tämä tarkoittaa ensisijaisesti liiallisen suolan käytön vähentämistä ja muutenkin terveellisesti syömistä, tupakoinnin lopettamista, alkoholin käytön vähentämistä, liikunnan lisäämistä, tarvittaessa laihduttamista sekä stressin välttämistä. Myös kaliumin ja magnesiumin saannin lisääminen alentaa verenpainetta.
Jos elintapojen muuttaminen ei riitä palauttamaan verenpainetta normaaliksi, potilaalle määrätään verenpainelääkkeet. Ne eivät kuitenkaan paranna itse verenpainetautia, vaan alentavat painetta ja sen avulla vähentävät kohonneen paineen aiheuttamien sairauksien vaaraa. Edellä mainittu itsehoito on tarpeen myös verenpainelääkkeitä käytettäessä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Saudan, P., Brown, M. A., Buddle, M. L., & Jones, M. (1998). Does gestational hypertension become pre-eclampsia? British Journal of Obstetrics and Gynaecology, 105, 1177–1184.
- Pacheco, J. Hipertensión arterial en diferentes edades de la mujer. An Fac med. 2010; 71 (4): 257-64. [En línea].
- VV.AA. Hipertensión en la mujer. Sociedad Argentina de Hipertensión Arterial. [En línea].