Hormonittomat ehkäisymenetelmät - Äitiyden Ihme
 

Hormonittomat ehkäisymenetelmät

Hormonittomat ehkäisymenetelmät

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 14 syyskuuta, 2021

Ehkäisyllä tarkoitetaan keinoja, joilla pyritään välttämään raskaus seksuaalisessa kanssakäymisessä. Ehkäisymenetelmät voidaan jakaa hormonaalisiin, kemiallisiin, mekaanisiin ja muihin menetelmiin. Tässä artikkelissa listaamme yleisimmät hormonittomat ehkäisymenetelmät, joista suurin osa perustuu mekaaniseen ehkäisyyn, eli siihen, että siittiöiden kulkeutuminen kohtuun estetään.

Yleisimmät hormonittomat ehkäisymenetelmät

Miesten kondomi

Miesten kondomi on erittäin ohut kuminen tai muovinen suoja, joka estää siittiöiden kulkeutumisen kohtuun. Se on 99-prosenttisen tehokas raskauden ehkäisyssä ja lisäksi ainoa ehkäisyväline, jonka avulla voidaan suojautua myös sukupuolitaudeilta.

Toisin kuin suurin osa muista ehkäisyvälineistä, kondomi on asetettava paikalleen joka kerta seksuaalisen kanssakäymisen alkamisessa, mitä jotkut pitävät hankalana käytäntönä. Harvoissa tapauksissa kondomi rikkoutuu, mutta yleisesti ottaen kyseessä on turvallinen ja tehokas ehkäisymenetelmä.

Naisten kondomi

Polyuretaanimuovista valmistettu naisten kondomi on pussimainen emättimeen asetettava suojus, joka estää siittiöiden pääsyn kohtuun. Sen ehkäisyvarmuus on oikein käytettynä 85-95 %, eli selvästi matalampi kuin perinteisen kondomin. Se kuitenkin suojaa miesten kondomia tehokkaammin sukupuolitautien leviämiseltä, sillä se peittää paitsi emättimen ja kohdunsuun, osittain myös ulkosynnyttimet.

Naisten kondomi sopii heille, joille hormonaalinen ehkäisy ei sovi, joiden limakalvot ovat herkät ja jotka eivät pidä miesten kondomista. Sen oikein asettaminen vaatii kuitenkin jonkin verran harjoittelua. Joidenkin naisten mielestä kyseinen ehkäisyväline tuntuu epämukavalta.

Hormonittomat ehkäisymenetelmät

Pessaari

Pessaari on ohut lateksista valmistettu kuppi, joka sijoitetaan ennen yhdyntää emättimen pohjukkaan kohdunsuuta vasten. Sitä käytetään aina yhdessä siittiöitä tuhoavan aineen, spermisidin, kanssa, sillä yksinään sen ehkäisyteho on riittämätön. Pessaari pestään jokaisen käyttökerran jälkeen ja se pysyy käyttökunnossa 1-2 vuotta.

Oikein spermisidin kanssa käytettynä pessaari antaa 94-prosenttisen suojan raskauden ehkäisyttä. Käyttövirheiden vuoksi raskauksien määrä on kuitenkin todellisuudessa suurempi kuin kuusi sadasta. Pessaari ei suojaa sukupuolitaudeilta.

Kuparikierukka

Pitkäaikaista ehkäisyä toivoville naisille hyvä menetelmä on usein kupari- tai hormonikierukka, joista ensin mainittu on hormoniton valmiste. Lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen asettaa muutaman senttimetrin kokoisen kierukan naisen kohtuun. Kierukoiden käyttöaika vaihtelee kolmesta jopa kymmeneen vuoteen.

Kuparikierukka estää munasolun hedelmöittymisen ja aiheuttaa kohdun limakalvolla reaktion, joka muuttaa limakalvoeritteen sukusoluille epäedulliseksi ja häiritsee niiden toimintaa ja elinkykyä. Se ehkäisee raskauksia 97-99-prosenttisesti, mutta ei suojaa sukupuolitaudeilta.

Sterilisaatio

Kaivattaessa pysyvää ja lopullista ehkäisymenetelmää, valitaan yleensä naisen tai miehen sterilisaatio, jossa suvunjatkamiskyky poistetaan leikkauksella. Miehen sterilisaatio tehdään katkaisemalla siemenjohtimet, jolloin siittimet eivät pääse ulos siemennesteen mukana, kun taas naisen sterilisaatio suoritetaan katkaisemalla munanjohtimet niin, että munasolu ja siittiöt eivät kohtaa.

Sterilisaation hyvä puoli on se, että se on varma ehkäisymenetelmä, mutta se sopii ainoastaan heille, jotka ovat täysin varmoja siitä, etteivät halua tulevaisuudessa lapsia. Kyseessä on lopullinen ehkäisymenetelmä, jota ei voi myöhemmin perua.

Hedelmällisyystietokone

Hedelmällisyystietokone on laite, joka kertoo, milloin nainen on hedelmällinen ja milloin hedelmätön. Sen toiminta perustuu naisen kuukautiskierron hedelmällisten päivien havaitsemiseen kehon aamulämpötilan avulla. Menetelmää voidaan käyttää raskauden suunnitteluun ja hormonittomana ehkäisymenetelmänä. Tutkimusten mukaan hedelmällisyystietokoneen luotettavuus on yli 99 %.

Perhesuunnittelu

Perhesuunnittelu ei sisällä keinotekoisten hormonien käyttöä, mutta ei myöskään vaadi minkään muunkaan erityisen tuotteen käyttöä tai kirurgista toimenpidettä. Perhesuunnittelussa henkilö tai pariskunta pyrkii vaikuttamaan lasten hankintaan, määrään tai ajoitukseen. Kyseessä on siis pyrkimys suunnittelemattomien raskauksien ehkäisyyn.

Perhesuunnittelussa tarkoituksena on välttää yhdyntää naisen hedelmällisinä päivinä, joten se on tehokas menetelmä vain, kun naisen kuukautiskierto on säännöllinen. Luonnollisista syistä johtuen tämä metodi voi olla hyvinkin epätarkka ja epäluotettava.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.