Näin tunnistat lapsen umpilisäkkeen tulehduksen - Äitiyden Ihme
 

Näin tunnistat lapsen umpilisäkkeen tulehduksen

Lapsen umpilisäkkeen tulehdukseen liittyy monenlaisia oireita, jotka eivät kuitenkaan välttämättä tuo ensimmäisenä mieleen kyseistä vaivaa. Kun tunnet mahdolliset varoitusmerkit, olet paremmin valmistautunut kiirellistä hoitoa vaativaan tilanteeseen.
Näin tunnistat lapsen umpilisäkkeen tulehduksen

Viimeisin päivitys: 04 huhtikuuta, 2020

Mitä tulee lapsen umpilisäkkeen tulehduksen tunnistamiseen, aikuisen normaalisti kokemat oireet eivät ole luotettava vertailukohta. Lasten kohdalla umpilisäkkeen tulehduksen tunnistaminen on toisinaan vaikeaa, sillä oireet voivat olla alkuvaiheessa hyvin samanlaisia kuin akuutin maha-suolitulehduksen, ummetuksen tai ilmavaivojen aiheuttamat oireet. Tulehduksen tavallisimpia oireita ovat 1-2 vuorokauden sisällä kehittyvät vatsakipu, kuume ja oksentelu.

Mikä on umpilisäkkeen tulehdus?

Umpilisäkkeen tulehdus on umpilisäkkeen tulehdustila, joka useimmiten johtuu umpilisäkkeen tukoksesta. Se voi aiheutua kovettuneesta ulosteesta, suoliston imusolmukkeiden tartunnasta tai tulehduksesta.

Umpilisäkkeen puhkeaminen on vakava tila, jossa bakteereja vapautuu vatsaonteloon. Tämä voi johtaa vakavaan tulehdukseen. Umpilisäke voi tulehtua missä iässä tahansa, mutta yleisin ongelma on 10-30-vuotiailla. Alle kuukauden ikäisillä lapsilla umpilisäkkeen tulehdus on hyvin harvinainen, mutta tällaisiakin tapauksia on havaittu. Valitettavasti 80 % tapauksista diagnoosi tehtiin vasta ruumiinavauksessa.

Näin hoidat lapsen umpilisäkkeen tulehdusta

Koska pelkkien oireiden perusteella on hyvin vaikea päätellä kyseessä olevan umpilisäkkeen tulehdus, on lääkärin hoito ensisijaisen tärkeää. Lastenlääkäreiden tutkimusten perusteella 20-30% tapauksissa todetaan umpilisäkkeen puhkeaminen.

Fysiologisista syistä tulehdus leviää välittömästi umpilisäkkeen puhkeamisen jälkeen. Tämän vuoksi vatsakalvontulehdusta pidetään erittäin vakavana tautina, joka voi pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Näin tunnistat lapsen umpilisäkkeen tulehduksen

Itse asiassa umpilisäkkeen tulehdus ei ole kovin yleistä lapsilla. Tämä on yksi suurimmista syistä, miksi sen oireita sekoitetaan usein johonkin toiseen tautiin. Ensisijaisesti on tarpeellista kiinnittää erityistä huomiota vatsakipuihin, joka ovat yksi selkeimmistä tunnusmerkeistä.

Umpilisäkkeen tulehduksen kipu alkaa navan seudulta ja leviää muutamien tuntien aikana vatsan alaosan oikealle puolelle. Ensimmäiseksi tulee määritellä kivun voimakkuus. Mikäli lapsi tuntee kipua, mutta jatkaa leikkimistä, syömistä ja nauramista, kyse ei todennäköisesti ole mistään vakavasta.

Jos lapsi sen sijaan valittaa kovaa kipua, mikä estää hänen normaalia toimintaansa, tulee välittömästi lähteä ensiapuun. Joissain tapauksissa lapset, joilla on umpilisäkkeen tulehdus, valittavat epämiellyttävästä tunteesta oikeassa jalassa mikä johtuu kivun säteilemisestä.

Umpilisäkkeen tulehdus on umpilisäkkeen tulehdustila, joka useimmiten johtuu umpilisäkkeen tukoksesta. Se voi johtua kovettuneesta ulosteesta, suoliston imusolmukkeiden tartunnasta tai tulehduksesta.

Varoitusmerkit

Vatsakivun lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota muihinkin merkkeihin. Nämä oireet ovat:

  • Vatsakipu: Vatsan seudun kipu yhdistettynä veren oksentamiseen. Lisäksi ulosteessa saattaa olla verta.
  • Vihreän nesteen oksentaminen: Tämä neste voi olla sappea, merkki vatsan tai suolen kiertymisestä tai tukoksesta. Tällaisissa tilanteissa kannattaa viipymättä olla hätänumeroon yhteydessä.
  • Pullistunut vatsa: Syynä voi olla umpilisäkkeen tulehdus, mutta myös muunlainen sairaus.
  • Kipu, kun painat lapsen vatsaa: Erityisesti silloin, kun painat vatsaa ja päästät nopeasti irti. Yleensä tämänkaltainen kipu merkitsee sitä, että vatsakalvon pinta, siis vatsaonteloa peittävä kalvo, on tulehtunut.
  • Sikiöasennossa oleminen: Näin käy, kun lapsi valittaa vatsakipua ja käy sivuttain makaamaan jalat vedettynä vatsaa kohti.
  • Hyvän asennon säilyttämisen vaikeus kävellessä: Lapsi valittaa vatsakipua ja kävelee kumartuneena etukenoon.
Näin tunnistat lapsen umpilisäkkeen tulehduksen

Lapsen umpilisäkkeen tulehduksen hoito

Lapsen umpilisäkkeen tulehduksen hoito vaatii umpilisäkkeen kirurgisen poiston. Mikäli lapsen umpilisäke ei ole puhjennut, saat todennäköisesti antibiootteja vähentämään ja poistamaan tulehdusta. Kun umpilisäke puhkeaa, sen poistamisen lisäksi tulee tarkkailla, että vatsakalvon onteloa puhdistetaan.

Sen jälkeen, kun umpilisäkkeen tulehdusbakteerit on poistettu, tarvitaan vielä yksi isompi leikkaus osana lopullista hoitoa. Tavoitteena on, että bakteerit eivät pääse muihin vatsan osiin ja aiheuta vakavaa tulehdusta.

Lapset, joiden umpilisäke on puhjennut, joutuvat jäämään pidemmäksi aikaa sairaalaan tarkkailuun. On tärkeää ottaa suonensisäisiä antibiootteja, sillä tulehduksen riski on erittäin korkea.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.