Näin avaat vauvan tukkoisen nenän - Äitiyden Ihme
 

Näin avaat vauvan tukkoisen nenän

Näin avaat vauvan tukkoisen nenän
Marcela Alejandra Caffulli

Kirjoittanut ja tarkastanut lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 24 elokuuta, 2018

Tiedätkö, kuinka saat avattua vauvan tukkoisen nenän? Tässä artikkelissa selitämme vaihe vaiheelta, kuinka tämä tehdään oikein.

Nenän tukkoisuus voi tuntua vauvoista epämukavalta ja aiheuttaa heille vaikeuksia syömisen ja nukkumisen kanssa. Tämä ongelma on hyvin yleinen, ja se voi johtua allergiasta tai nuhasta.

Lisäksi vauvoihin tarttuu aikuisia todennäköisemmin erilaisia viruksia.

Näin avaat vauvan tukkoista nenää pumpetilla

Niistäjä on erittäin hyödyllinen ja helppokäyttöinen väline, jotta voisit avata vauvan tukkoista nenää. Tarvitset vain pumpetin, suolaliuosta (joka voidaan valmistaa kotona tai ostaa suoraan apteekista) ja nenäliinan.

Seuraa näitä ohjeita oppiaksesi avaamaan vauvan tukkoista nenää:

 1. Aseta vauva selälleen. Tiputa kumpaankin sieraimeen 1-2 tippaa suolaliuosta. Jos valmistat liuosta mieluummin itse, sinun tarvitsee sekoittaa vain teelusikallinen suolaa kupilliseen lämmintä vettä.
 2. Anna suolaliuoksen tehota muutaman sekunnin ajan. Kun nostat vauvaa ylös, liman tulisi valua itsestään nenästä ulos. Mikäli näin ei tapahdu, voit käyttää nenäniistäjää.
 3. Paina niistäjä sieraimeen varovasti mutta tiukasti. Jotta se toimisi kunnolla, sinun on asetettava se vauvan nenään ja imettävä lima ulos. Älä pelkää työntää sitä sisään. Vauvan sieraimet ovat melko syvät, ja jos et aseta sitä kunnolla, väline ei ime mitään ulos.
 4. Tyhjennä niistäjä puristamalla sitä ja käytä nenäliinaa pyyhkiäksesi vauvan nenän ympärys. Puhdista niistäjä saippuavedellä ja aseta se ylösalaisin kuivumaan.

Muita vinkkejä vauvan tukkoisen nenän avaamiseksi

On muitakin varsin käytännöllisiä ja vähemmän tunkeilevia tapoja avata vauvan nenä.

On tärkeää korostaa, että tulisi avata vauvan tukkoista nenää vain, mikäli tämä on ehdottoman välttämätöntä, kuten esimerkiksi silloin, kun näkyy vihertävää limaa. Jos et ole varma asiasta, anna vauvalle suolaliuosta kaksi tai kolme kertaa päivässä.

Ilmankostutin

Yksi parhaista keinoista tukkoisen nenän avaamiseen on vesihöyry. Älä koskaan aseta kasvoja suoraan höyryn päälle, koska se voi aiheuttaa vakavia palovammoja.

Sähköistä kostuttajaa käytetään kostean ympäristön ylläpitämiseen, jolloin limasta päästään helpommin eroon.

Älä koskaan käytä vanupuikkoa vauvan nenän puhdistamiseksi.

Suolaliuossuihke

Jotkut suolaliuossuihkeet ovat erittäin tehokkaita vauvojen tukkoisten nenien avaamiseen, ja niitä voidaan käyttää nenäonteloiden kostuttamiseen – nämä voivat kuivua ilmastoinnin tai kuivan huoneilman seurauksena.

Vaikka suihkeen käyttö on helppoa, jotkut niistä voivat sisältää ainesosia, jotka eivät sovellu vauvoille. Siksi on tärkeää aina neuvotella lastenlääkärin kanssa ennen näiden käyttöä.

Miten välttää nenän tukkoisuutta?

Ensinnäkin on suositeltavaa jatkaa imettämistä, sillä se antaa vastasyntyneille vastustuskykyä. On myös erittäin tärkeää selvittää nenän tukkoisuuden syy, sillä se vaikuttaa hoitoon.

Seuraavassa on joitakin vinkkejä, joilla vältetään vauvojen nenän tukkoisuutta:

 • Vauvan huoneessa tulee olla tarpeeksi tuuletusta ja sen tulee olla pölytön. 
 • Aikuiset eivät saa tupakoida vauvan lähellä.
 • Huoneilma ei saisi olla liian kuiva eikä liian kostea.
 • Jos huoneessa on ilmankostutin, pidä se puhtaana estääksesi homeen muodostumista, sillä tämä vain pahentaa vauvan tukkoisuutta.
 • Älä käytä kemikaalisia ilmanraikastimia tai liian voimakkaita puhdistustuotteita, sillä ne voivat aiheuttaa allergisen reaktion.
 • Myös lemmikkieläinten karvat voivat aiheuttaa allergioita
 • Vältä ilmastointilaitteita ja lämmittimiä. Ilmastointilaitteen käyttö saa huoneilman kuivumaan, mutta sähköisen tuulettimen käyttö voi myös olla ongelmallista. Sähköinen ilmankostutin auttaa lisäämään ilmankosteutta.

Nyt tiedät, miten voit avata vauvasi tukkoista nenää, mutta sinulla on oltava myös kärsivällisyyttä. Tämä voi nimittäin olla vauvallesi erittäin epämiellyttävä ongelma.

Puhdista hänen nenänsä aina hitaasti ja hyvin huolellisesti. On parasta tehdä rämä ennen imetystä auttaaksesi vauvaa syömään paremmin tai ennen nukkumista, jotta hän ei herää epämukavan olon vuoksi.

Älä unohda antaa vauvallesi riittävästi vettä juodakseen, kun hän on tarpeeksi vanha, sillä tämä auttaa myöskin ehkäisemään nenän tukkoisuutta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.