Miten passiivinen tupakointi vaikuttaa lapsiin?
Vielä muutama vuosikymmen sitten tupakointi oli sallittua lähes kaikkialla, ja savukkeet nähtiin sosiaalisesti hyväksyttävänä asiana. Tuossa vaiheessa ei vielä tarkkaan tiedetty, miten haitallisesti passiivinen tupakointi vaikuttaa ihmisiin.
Passiivisella tupakoinnilla tarkoitetaan sivullisten altistumista tupakansavulle tupakoitsijan polttaessa tupakkaa. Tänä päivänä tiedetään, että passiivinen tupakointi aiheuttaa terveyshaittoja aivan samalla tavalla kuin aktiivinenkin tupakointi.
Koska passiivisen tupakoinnin haitat tunnetaan nykyään hyvin, tupakointia on rajoitettu julkisilla paikoilla, ravintoloissa, julkisissa liikennevälineissä ja työpaikoilla. Ympäri maailman on nähty erilaisia kampanjoita, joiden avulla ihmisiä on pyritty varoittamaan niin aktiivisen kuin passiivisenkin tupakoinnin vaaroista.
Valitettavasti nämä toimenpiteet ovat joissakin maissa synnyttäneet myös yllättäviä kielteisiä ilmiöitä. Kun vanhemmat eivät enää saaneet tupakoida toimistoissa, kahviloissa, ravintoloissa ja muissa julkisissa tiloissa, he alkoivat tupakoida enemmän kotona tai autossa, jolloin perheen lapset ovat valitettavan usein läsnä tilanteessa.
Passiivisesti tupakoivat lapset
Ympäristön tupakansavu koostuu pääosin savukkeen sivuvirran savusta eli savukkeen palavasta päästä vapautuvasta savusta. Palamisolosuhteiden vuoksi monien haitallisten aineiden pitoisuus on itse asiassa sivuvirran savussa suurempi kuin suoraan keuhkoihin vedettävässä päävirran savussa. Tämä tarkoittaa, että etenkin huonosti ilmastoidussa tilassa haitallisten aineiden pitoisuudet voivat nousta ilmassa suuriksi.
Tupakointia rajoittavat säädökset ovat vähentäneet passiivisen tupakoinnin määrää aikuisväestössä. Espanjalaisen Granadan yliopiston tutkimuksen mukaan tahaton nikotiinin kulutus on laskenut jopa 90 %. Sama tutkimus kuitenkin osoittaa, että lapset ovat nykyään yksiä suurimmista passiivisista tupakoitsijoista.
Suomessa joka kymmenes lapsi altistuu tupakansavulle, mikä voi esimerkiksi heikentää vastustuskykyä, ärsyttää hengitysteitä ja lisätä toistuvien tulehdussairauksien ja astman riskiä. On myös hyvä muistaa, että tutkimusten mukaan tupakoivien vanhempien lapset alkavat itsekin tupakoida muita todennäköisemmin. Vanhempien asenteella on siis suuri merkitys lapsen tulevaisuuden kannalta.
Naisen on tärkeää lopettaa tupakointi välittömästi raskauden tultua ilmi, sillä tupakointi voi aiheuttaa sikiölle kehitys- ja kasvuhäiriöitä, lisätä lapsen sairastumisen riskiä sekä hidastaa lapsen oppimista ja muuta kehitystä.
Miten passiivinen tupakointi vaikuttaa lapsiin?
- Kätkytkuolema. Tupakansavu lisää pienten lasten kätkytkuoleman riskiä.
- Vastustuskyky. Passiivinen tupakointi heikentää lapsen vastustuskykyä.
- Hengityselinsairaudet. Passiivinen tupakointi voi aiheuttaa silmien, kurkun ja hengitysteiden ärtymistä, minkä lisäksi riski sairastua toistuviin tulehdussairauksiin, astmaan ja allergioihin lisääntyy. Tupakansavulle altistuva lapsi voi kärsiä kroonisesta yskästä, keuhkoputkentulehduksista ja keuhkokuumeesta.
- Korvatulehdukset. Altistuminen tupakansavulle voi aiheuttaa myös toistuvia korvatulehduksia.
- Syöpä. Karsinogeeneille altistuminen lisää eri tyyppisten syöpien riskiä. Yhdysvaltain hallituksen vuonna 2006 tekemän tutkimuksen mukaan passiivinen tupakointi lisää keuhkosyövän riskiä jopa 20-30 prosentilla.
- Sydänsairaudet. Verenkiertoelimistön sairauksien oireet ilmaantuvat yleensä vasta aikuisiällä, mutta niihin johtavat anatomiset muutokset voivat olla perua lapsuudesta. Yllä mainitun tutkimuksen mukaan tupakansavulle altistuminen kasvattaa sydänsairauden riskiä 25-30 prosentilla.