Mitä kohdunpoisto tarkoittaa ja miten se vaikuttaa äidiksi tuloon?
Tänään kerromme, minkälainen operaatio kohdunpoisto on, ja miten se vaikuttaa äidiksi tulemiseen.
Tietyt gynekologiset ongelmat vaikuttavat kohtuun, jossa sikiö kehittyy hedelmöittyneestä munasolusta elinkelpoiseksi yksilöksi. Jos kohtu poistetaan, mahdollisuudet lapsen saantiin pienenevät, mutta katoavatko ne kokonaan?
Kohdunpoistoleikkaus on tavallisin gynekologinen operaatio, mutta tästäkään huolimatta kaikki naiset eivät tiedä, mitä se tarkoittaa ja mitä toimenpiteessä tarkalleen tapahtuu. Tämän vuoksi kerromme tänään, mitä kohdunpoisto tarkoittaa ja mistä syistä toimenpide suoritetaan.
Mitä kohdunpoisto tarkoittaa?
Hysterektomia, eli kohdunpoisto, on kirurginen toimenpide, jossa naisen kohtu poistetaan. Koska kohtu on paikka, jossa sikiö kasvaa ja kehittyy, moni nainen miettii, onko äidiksi tuleminen mahdollista hysterektomian jälkeen.
Kohdunpoiston jälkeen kuukautiskierto lakkaa, ja jos sekä munanjohtimet että munasarjat on poistettu, naisen vaihdevuodet alkavat. Munanjohtimet poistetaan usein kohdunpoiston yhteydessä munasarjasyövän riskin pienentämiseksi. Munasarjat sen sijaan poistetaan yleensä vasta naisen lähestyessä luonnollista vaihdevuosi-ikää.
Erilaiset kohdunpoistotavat
Kohdunpoistotavat voidaan jakaa kolmeen tyyppiin:
- Täydellinen kohdunpoisto: Kohdun lisäksi poistetaan myös kohdunkaula. Munanjohtimien ja munasarjojen poistaminen ei ole kaikissa tapauksissa välttämätöntä.
- Osittainen kohdunpoisto: Ainoastaan kohtu poistetaan, eikä kohdunkaulaan kosketa.
- Radikaali kohdunpoisto: Kohdun lisäksi poistetaan kohdunkaulaa ympäröivä kudos sekä emättimen yläosa. Tämä toimenpide suoritetaan tiettyjen syöpätyyppien hävittämiseksi.
Kohdunpoiston syyt
Kohdunpoisto voidaan suorittaa erinäisistä hyvänlaatuisista tai pahanlaatuisista syistä, joista tavallisimmat ovat:
- Myoomat: Kohdun lihaksen hyvänlaatuiset kasvaimet, jotka voivat tietyissä tapauksissa aiheuttaa kipua, painon tunnetta, tihentynyttä virtsaamistarvetta, lisääntynyttä vuotoa ja anemiaa.
- Endometrioosi: Tämä kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti on usein kivulias vaiva. Jos endometrioosia ei voida hoitaa lääkkeiden tai pesäkkeiden poiston avulla, harkitaan kohdunpoistoa.
- Kohdun laskeuma: Laskeuma syntyy lantionpohjan kudosrakenteen heikentyessä, mikä johtaa synnytyselinten laskeutumiseen.
- Syöpä: Kohdunrungon syöpä, munasarjasyöpä, kohdunkaulan syöpä ja sen esiasteet voivat kaikki johtaa kohdunpoistoon.
- Vuotohäiriöt: Mikäli muut hoitotavat eivät tehoa, voidaan suorittaa hysterektomia.
- Adenomyoosi: Sairaus, jossa kohdun limakalvon rauhasista muodostuneita ulokkeita kasvaa kohdun lihassyiden väliin kohtulihaksen sisälle. Ongelma voi aiheuttaa kovaa kipua ja lisääntynyttä vuotoa.
- Kuukautiskivut: Säännölliset kovat kuukautiskivut voivat aiheuttaa kohdunpoiston, jos oireita ei pystytä hillitsemään muilla tavoin.
Kuten minkä tahansa kirurgisen toimenpiteen yhteydessä, hyödyt ja haitat on punnittava potilaskohtaisesti. Osaan gynekologisista vaivoista on olemassa muita vähemmän kajoavia ja lääkkeellisiä hoitovaihtoehtoja, joita yleensä kokeillaan kohdun poistamista.
Suomessa suoritetaan vuosittain noin 5000 kohdunpoistoleikkausta. Kohtu voidaan poistaa avoleikkauksessa, tähystysleikkauksella tai emättimen kautta. Avoleikkaukset ovat vähentyneet huomattavasti, ja nykyisin leikkaus tehdään yleensä joho tähystämällä tai vaginaalisesti.
Hysterektomia, eli kohdunpoisto, on kirurginen toimenpide, jossa naisen kohtu poistetaan.
Onko raskaaksi tuleminen mahdollista kohdunpoiston jälkeen?
Kohtu on elintärkeä elin raskauden kannalta. Sikiö elää kohdun sisällä yhdeksän kuukauden ajan, kasvaen pienestä alkiosta lapseksi, joka on valmis syntymään ja kohtaamaan maailman.
Tämä tarkoittaa, että nainen ei voi kantaa lasta kohdunpoiston jälkeen. Teknologian kehittymisen myötä tänä päivänä on kuitenkin muitakin tapoja tulla äidiksi. Jos naisen munasarjoja ei ole poistettu, hänen munasolujaan voidaan käyttää koeputkihedelmöitykseen. Tällöin lapsi kasvaa sijaissynnyttäjän lainakohdussa.
Tämä prosessi on nostattanut ympäri maailman runsaasti keskustelua, eikä sijaissynnyttäjän käyttö ole laillista kaikissa maissa. Suomessa sijaissynnytys on ollut kiellettyä vuonna 2007 säädetyn hedelmöityshoitolain voimaantulon jälkeen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Sotero, G., Yovarone, R., Laborde, A., Sosa, C., Domínguez, Á., & Martínez, J. (2002). La histerectomía vaginal en útero no prolapsado: una vieja’nueva’opción. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 48(2), 85-92.
- Aguilar Ponce, S., Safora Enríquez, O., & Rodríguez Izquierdo, A. (2012). La histerectomía obstétrica como un problema vigente. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 38(1), 107-116.