Mistä varpaankynsien sisäänkasvu johtuu? - Äitiyden Ihme
 

Mistä kynsien sisäänkasvu johtuu ja miten sisäänkasvaneita varpaankynsiä hoidetaan?

Mistä kynsien sisäänkasvu johtuu ja miten sisäänkasvaneita varpaankynsiä hoidetaan?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 17 kesäkuuta, 2020

Kynnen sisäänkasvaminen voi aiheuttaa kovaakin kipua ja vaatia pahimmillaan kirurgista hoitoa. Tänään kerromme, mistä kynsien sisäänkasvu johtuu ja miten sisäänkasvaneita varpaankynsiä hoidetaan.

Mistä kynsien sisäänkasvu johtuu?

Kynsien sisäänkasvu tarkoittaa sitä, että kynnen reuna painautuu kasvaessaan kynsivalliin. Myös sormenkynnet voivat kasvaa sisään, mutta yleisin ongelma on varpaissa ja etenkin isovarpaassa.

Kynsien sisäänkasvu voi johtua pihtikynnestä, vammasta tai niin leveästä kynsilevystä, ettei se sovi sille tarkoitettuun tilaan. Kynnen sisäänkasvun riskiä lisäävät liian pienet kengät, ylipaino ja varpaiden asento ja toiminta käveltäessä.

Mistä kynsien sisäänkasvu johtuu ja miten sisäänkasvaneita varpaankynsiä hoidetaan?

Leveän kynsilevyn aiheuttama vaiva on yleisin lapsilla, joilla on usein suuret kynsivallit suhteessa kynnen kokoon. Aikuisilla kynnet saattaavat kupertua entisestään, mikä voi lisätä kynsivalliin kohdistuvaa painetta. Pihtikynsi on etenkin ikääntyvien ihmisten ongelma.

Johtuipa kynnen sisäänkasvaminen mistä tahansa, se aiheuttaa kynnenvieruskudoksessa punoitusta, turvotusta ja lievää kipua. Ongelmaan on tärkeä puuttua varhaisessa vaiheessa, jotta kynnenvieruskudos ei ala erittää märkää ja lopulta kasvaa kynnen päälle. Pahimmillaan tulehdus voi levitä ja aiheuttaa imusuonitulehduksen ja pitkään kydettyään jopa ihokasvaimen.

Sisäänkasvaneiden varpaankynsien hoito

Jos tilanne ei ole vakava, kynnen sisäänkasvua voidaan hoitaa kotona. Ensioireet havaittaessa kynnen kulma tulee paljastaa, mikä onnistuu helpoiten kynttä pehmentävän jalkakylvyn jälkeen. Tämän jälkeen kynnen alle voidaan asettaa esimerkiksi pieni pumpulitukko tai kuitukankaan pala päiväksi tai kahdeksi.

Päivittäinen jalkakylpy ja antiseptinen voide viikon ajan käytettynä rauhoittavat yleensä tilanteen. Kun akuutti tilanne on ohi, on huolehdittava, ettei kynnen kulma pääse uudelleen painumaan kynnenvieruskudoksen sisään.

Jos viikon kotihoito ei helpota tilannetta, on syytä hakeutua lääkäriin. Lievemmissä tapauksissa antibioottikuuri auttaa usein rauhoittamaan tilanteen, ja hankalammissa tilanteissa ylikasvanut kynsivalli poistetaan veitsellä paikallispuudutuksessa. Joissain tapauksissa kynttä joudutaan kaventamaan pysyvästi tuhoamalla kynttä muodostava kudos kirurgisesti.

Kynsien sisäänkasvun estäminen

Leikkaa kynnet oikein

Jo pelkkä kynsien oikein leikkaaminen on tehokas tapa estää niiden sisäänkasvua. Kynttä ei tule leikata liian lyhyeksi tai pyöreään muotoon, vaan kynnen kulma tulisi aina olla nähtävissä.

Sisäänkasvaneiden varpaankynsien hoito

Käytä mukavia kenkiä

Suosittelemme käyttämään tarpeksi leveitä kenkiä ja välttämään liian tiukkoja sukkia. Tiukkoja sukkia ja liian pieniä kenkiä tulee välttä erityisesti, jos henkilöllä on taipumus kynnen sisäänkasvuun.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan jatkuva kynsien lakkaaminen lisää kynsien kupertumista, joten kynsien toistuvaa lakkaamista kannattaa harkita, jos on altis kynsien sisäänkasvulle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.