Miksi lapsi hengittää suun kautta?
On yleistä, että lapsi hengittää suun kautta. Lähes jokaisessa tapauksessa ilmiöön liittyy jollakin tavalla tukkeutuneet hengitystiet, joita tulisi hoitaa. Hengittäminen on elämän kannalta välttämätöntä. Väärällä hengitystavalla voi olla negatiivisia vaikutuksia, kuten uniapneaa, yskimistä ja hampaiden vinoon kasvamista.
Tänään haluamme jakaa aiheeseen liittyvää tietoa, jotta vanhemmat pystyvät tunnistamaan tämän epäsuotuisan tavan aiheuttajat. Esittelemme myös keuhkosairauksiin erikoistuneiden lastenlääkäreiden antamia suosituksia vaivan hoitoon.
Kun lapsi hengittää ainoastaan suun kautta
Hengityselimistöllä on monia tehtäviä, jotka auttavat ylläpitämään ihmiskehon tasapainoa. Sen tehokkaalla toiminnalla on suora vaikutus hengissä pysymiseen ja terveyteen.
Tämä täytyy huomioida erityisesti suun kautta hengittävien lasten kohdalla. Luonnollisesti joissakin tilanteissa suun kautta hengittäminen on välttämätöntä. Sillä ei ole negatiivista vaikutusta lapsen elimistöön, jos tämä hengittää välillä myös nenän kautta.
On kuitenkin selvää, että se, että lapsi hengittää ainoastaan suun kautta, voi olla merkki tietyistä sairauksista tai johtaa sellaisiin.
Vaihtuvaan ilmaan liittyvät hengityselimistön prosessit keuhkoissa tarkoittaa samaa kuin hengitys. Hengitys tapahtuu sykleissä, joissa ihminen ottaa ilmaa keuhkoihinsa ja vuorostaan hengittää ilmaa ulos keuhkoistaan. Tämä prosessi perustuu neuronien automaattiseen toimintaan, jotka lähettävät käskyjä hermoille aktivoidakseen tämän mekanismin.
Ihminen on muodostunut niin, että hengitysprosessi tapahtuu luonnollisesti nenän kautta. Kun huomioon otetaan kaikki edellä mainittu, voidaan todeta, että jos lapsi on kykenemätön tiedostamattomaan hengitykseen nenän kautta, voi hänellä olla jonkinlainen poikkeavuus. Voidaan siis päätellä, että jossakin kohdassa hengitysteitä on este vapaalle ilman virtaamiselle.
Miksi lapsi hengittää suun kautta?
Lapsi voi hengittää suun kautta monesta eri syystä. Se voi olla seurausta esimerkiksi flunssan aiheuttamasta tukkoisesta nenästä tai allergiasta. Myös liian suuret nielurisat voivat estää vapaan ilmavirran kulkemisen.
Yleisimpiä suun kautta hengittämisen aiheuttajia ovat:
- Vino nenän väliseinä tai este kyseisellä alueella
- Alentuneeseen lihasjänteyteen liittyvät tekijät tai kasvojen lihasten alhainen jänteys
- Purentahäiriö, joka saa lapsen pitämään suunsa auki
- Liian suuret kitarisat
- Liian suuret nielurisat
- Väliaikaiset aiheuttajat, kuten flunssa tai allergiat
Se, että lapsi hengittää ainoastaan suun kautta, voi olla merkki tietyistä sairauksista tai johtaa sellaisiin.
Suun kautta hengittämisen seuraukset
Nyt, kun tiedämme, mistä nenän kautta hengittämisen esteet voivat johtua, voimme pureutua suun kautta hengityksen aiheuttamiin seurauksiin.
Yleisimpiä seurauksia suun kautta hengittämisestä ovat:
- Yskäkohtaukset ja yöllinen kuorsaaminen
- Uniapnea
- Leuan epämuodostumat
- Epätavallinen nieleminen
- Kuulo-ongelmat
- Poskiontelotulehdus
- Korvatulehdus
- Silmäpussit
- Voimattomuus
- Kuivat huulet
Lääketieteelliset hoitokeinot
Kuten edellä kertomamme tiedon pohjalta voidaan todeta, se, että lapsi hengittää jatkuvasti suun kautta, voi johtua monesta syyst, joisa osa on onneksi vain väliaikaisia. Jos lapsen huomataan hengittävän suun kautta nenän kautta hengittämisen sijaan, on otettava yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin.
Lääketieteen ammattilainen selvittää ilmiön aiheuttajan ja ohjaa lapsen tarpeen mukaan oikealle erityisasiantuntijalle. Tämä voi olla esimerkiksi keuhkosairauksiin erikoistunut lääkäri, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri tai hampaiden oikomishoitoon erikoistunut asiantuntija.
Lääkäri saattaa myös ehdottaa kääntymistä puheterapeutin puoleen, joka on erikoistunut puheeseen ja kuulemiseen liittyviin ongelmiin. Hoito sisältää joko hengitystieterapiaa, jossa on sekä aktiivisia että passiivisia harjoitteita, tai suun ja kasvojen alueen myofunktionaalista terapiaa.
Hengitystieterapiassa lapsi tekee harjoituksia, joiden avulla hän oppii ohjelmoimaan aivonsa poistamaan vääränlaisen hengitystavan. Tämä terapia perustuu fyysisiin harjoitteisiin ja mentaaliseen ehdollistumiseen. Toinen hoitomenetelmä korjaa alentuneeseen lihasjänteyteen tai nielemiseen liittyvien esteiden ongelmia.
Haluamme vielä korostaa, että suun kautta hengittäminen voi vaikuttaa lapsen terveyteen monin eri tavoin, ja se voi aiheuttaa jopa vaikeuksia koulunkäynnissä tai fyysisten harjoitteiden tekemisessä.