Mikä on suppo ja milloin sitä käytetään lapsella? - Äitiyden ihme
 

Mikä on suppo ja milloin sitä käytetään lapsella?

Mikä on suppo ja milloin sitä käytetään lapsella?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 21 huhtikuuta, 2020

Jokainen vanhempi todennäköisesti tietää, mikä on suppo, sillä niiden käyttö on kohtalaisen yleistä etenkin pienten vauvojen lääkinnässä. Tänään kerromme aiheesta tarkemmin.

Mikä on suppo ja milloin sitä käytetään lapsella?

Suppo eli peräpuikko on lääkemuoto, joka on tarkoitettu lääkkeen antamiseksi peräsuolen kautta. Lääke voi vaikuttaa paikallisesti tai imeytyä limakalvoilta. Suppoa käytetään yleensä, kun lääkkeen annostelu ei onnistu suun kautta esimerkiksi oksentelun tai tajuttomuuden vuoksi.

Suppo on hyvä vaihtoehto myös pienille lapsille, jotka eivät voi tai suostu ottamaan lääkettä suun kautta. Etenkin pienille vauvoille tarkoitetut lääkemuodot annostellaan usein suppoina.

Mikä on suppo ja milloin sitä käytetään lapsella?

Kaikkia lääkkeitä ei ole saatavana peräpuikkoina. Niiden aiheuttaman epämukavuuden ja haittojen vuoksi niiden käyttöä rajoitetaan yleensä tiettyihin erityistilanteisiin. Tavallisimmat syyt käyttää suppoa, ovat seuraavat:

 • Oksentelu (lapsi ei välttämättä pysty ottamaan lääkettä suun kautta tai hän oksentaa otetun lääkkeen)
 • Nielemisvaikeudet
 • Tajuttomuus
 • Hätätapaukset (kuten tietyt kohtaukset)
 • Kuume
 • Ajoittainen ummetus

Supon käyttäminen

Lääkkeen oikea annostelu ja käyttötapa tulee aina varmistaa pakkausselosteesta. Yleisesti peräpuikkojen käyttö tapahtuu seuraavasti:

 • Pese kätesi hyvin ennen supon käsittelyä.
 • Supon kuuluu olla kova. Jos puikko on pehmennyt, laita se hetkeksi jääkaappiin tai kostuta sen kärki kylmällä vedellä.
 • Aseta lapsi makaamaan kyljelleen. Hänen alemman jalkansa tulee olla ojennettuna ja ylemmän koukistettuna.
 • Työnnä suppo lapsen peräaukkoon, painaen varovasti sormella napaa kohti.
 • Kun suppo on paikallaan, purista lapsen pakaroita yhteen muutaman sekunnin ajan. Tämän jälkeen lapsen on hyvä maata paikoillaan 10-15 minuuttia, jotta puikko pysyy paikallaan ja imeytyy elimistöön.
Mikä on suppo ja milloin sitä käytetään lapsella?

Huomioon otettavat varotoimet

Muiden lääkkeiden tavoin myös supot vanhenevat. Ennen peräpuikon käyttämistä on siis tärkeä varmistaa, että tuote on edelleen käyttökelpoinen. Valmistaja ilmoittaa paketin kyljessä tai pakkausselosteessa lääkkeen oikean säilytystavan. Jotkut lääkkeet tulee säilyttää jääkaapissa ja toiset viileässä ja kuivassa paikassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.