Mikä on hinkuyskärokote ja miksi se on niin tärkeä lapselle? - Äitiyden ihme
 

Mikä on hinkuyskärokote ja miksi se on niin tärkeä lapselle?

Mikä on hinkuyskärokote ja miksi sen hankkimisella voi olla suurikin vaikutus lapsen terveyden suojelemisessa? Lue tämä artikkeli ja opi lisää hinkuyskärokotteen tärkeydestä.
Mikä on hinkuyskärokote ja miksi se on niin tärkeä lapselle?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama hengitystietulehdus, joka voi iskeä minkä ikäiseen ihmiseen tahansa, mutta erityisen vaarallinen se on pienille lapsille. Vauvoilla hinkuyskä voi aiheuttaa hengityskatkoksia ja jopa uhata henkeä. Tämän vuoksi lapsen rokottaminen kyseistä tautia vastaan on niin tärkeää. Hinkuyskärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan.

Mikä on hinkuyskä?

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama ylähengitysteiden infektio, jota esiintyy kaiken ikäisillä ihmisillä, mutta erityisen vaarallinen se on alle puolen vuoden ikäisille lapsille. Kyseessä on herkästi pisaratartuntana tarttuva tauti, ja suurimmassa vaarassa sairastua ovat rokottamattomat tai osittain rokotetut lapset.

Hinkuyskällä on pelottava maine sen aiheuttamien hengitysvaikeuksien vuoksi. Alkuvaiheessa rokottamattomalla lapsella sairaus muistuttaa tavallista flunssaa, mutta päivien kuluessa yskiminen muuttuu puuskittaiseksi niin, että lapsen voi olla vaikea hengittää yskäkohtauksen aikana. Kohtauksen aikana lapsen hengitys vinkuu ja hänen ihonsa alkaa sinertää. Vauvoilla hinkuyskään voi liittyä myös hengityskatkoksia.

Myös rokotettu henkilö voi sairastua hinkuyskään, jolloin puhutaan epätyypillisestä tautimuodosta. Tällöin potilaalla ilmenee kuivaa tai limaista pitkittynyttä yskää, joka pahenee yöaikaan. Yskiminen on usein puuskittaista ja voimakasta, mutta ei aiheuta hengitysvaikeuksia tai hengityksen vinkumista kuten edellä kuvattu rokottamattoman henkilön niin kutsuttu tyypillinen tai vaikea hinkuyskä. Yskä voi kuitenkin tässäkin tautimuodossa jatkua viikkojen ajan.

Mikä on hinkuyskärokote ja miksi se on niin tärkeä lapselle?

Hinkuyskärokote on paras tapa ehkäistä tartuntaa

Paras tapa suojata lasta hinkuyskältä on hinkuyskärokote, joka kuuluu Suomen kansalliseen rokotusohjelmaan osana viitosrokotetta. 3, 5 ja 12 kuukauden iässä annettava viitosrokote suojaa hinkuyskän lisäksi kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta, poliolta ja Hib-bakteerin aiheuttamilta vakavilta infektioilta.

4-vuotiaille perusrokotussarjan saaneille lapsille annetaan niin sanottu nelosrokote, joka antaa suojan hinkuyskää, kurkkumätää, jäykkäkouristusta ja poliota vastaan. Tämän jälkeen yhdistelmärokote hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan annetaan kansallisessa rokotusohjelmassa 14-15-vuotiaille nuorille ja myöhemmin 25 vuotta täyttäville henkilöille. Hinkuyskärokote tulisi aikuisella uusia viiden vuoden välein.

Mikä on hinkuyskärokote ja miksi se on niin tärkeä lapselle?

Mitä ovat hinkuyskärokotteen mahdolliset sivuvaikutukset?

Rokote on biologinen valmiste, jonka tavoitteena on tarjota immuniteetti tiettyä sairautta tai tautia vastaan aktiivisella immunisoinnillaRokote sisältää yleensä taudinaiheuttajan tai vaikuttavan aineen, joka muistuttaa sairautta tai taudin aiheuttavaa mikro-organismia. Rokote on usein valmistettu mikrobin heikennetystä tai kuolleesta osasta tai sen toksiinista tai pinnallisesta proteiinista.

On normaalia, että rokotuksen ottamisen jälkeen ilmenee lieviä sivuvaikutuksia. Tavallisia oireita ovat pistoskohdassa ilmenevä lievä aristus ja punoitus, minkä lisäksi hinkuyskärokote voi aiheuttaa ruumiinlämmön nousua ja huonovointisuutta. Myös muita ohimeneviä yleisoireita, kuten lihassärkyä ja -jäykkyyttä sekä päänsärkyä voi ilmetä. Ihottuma, korkea kuume ja pistoskohdan steriili absessi ovat harvinaisia ja vakavat haittavaikutukset, kuten anafylaktinen reaktio, erittäin harvinaisia.

Esiintyykö hinkuyskäaaltoja edelleen?

Mikä on hinkuyskärokote ja miksi se on niin tärkeä lapselle?

Hinkuyskärokotekomponentin teho on parhaimmillaan noin 80 %, ja rokotteen antama suoja heikkenee noin viidessä vuodessa. Kattavien rokotusten ansiosta laajoja hinkuyskäepidemioita ei kuitenkaan enää Suomessa esiinny. Hinkuyskä diagnosoidaan maassamme muutamalla sadalla ihmisellä vuosittain, ja heistä imeväisikäisiä on 10-20.

Paikalliset epidemiat voivat olla hengenvaarallisia rokottomattomille ja vaillinaisen suojan saaneille pikkulapsille. Pienet lapset voidaan suojata epäsuorasti rokottamalla perheen isommat sisarukset ja ylipäätään niin sanotun laumasuojan kautta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Campins M, Moreno-Pérez D, Gil-de Miguel A, et al. Tos ferina en España. Situación epidemiológica y estrategias de prevención y control. Recomendaciones del Grupo de Trabajo de Tos ferina. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2013; 31 (4): 240-253. doi:10.1016/j.eimc.2012.12.011
  • Moreno D, Baquero F, Gonzalo R, Cilleruelo M. Tos ferina. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP: Infectología pediátrica. [En línea].
  • VV.AA. Tos ferina (tos convulsiva o convulsa, o coqueluche). Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.