Levottomat jalat -oireyhtymän syyt ja hoito
Levottomat jalat -oireyhtymä, jota kutsutaan myös Willis-Ekbomin sairaudeksi, on vaiva, jossa henkilö kokee alaraajoissaan epämiellyttävää tuntemusta, joka pakottaa liikuttelemaan jalkoja. Vaiva kiusaa potilasta tämän ollessa levossa ja ilmenee tyypillisesti nukkumaanmenon hetkellä.
Levottomat jalat -oireyhtymästä kärsii arviolta 5-15 % suomalaisista, ja tyypillinen potilas on yli 40-vuotias. Syndrooman yleisyys lisääntyy iän myötä.
Levottomat jalat -oireyhtymän syyt ja oireet
Levottomat jalat -oireyhtymä vaikuttaisi olevan neurologinen sairaus, johon liittyy keskushermoston dopamiiniaineenvaihdunnan häiriö. Vaivaan vaikuttavat osittain perintötekijät, ja raudan puute lisää oireita, sillä rautaa tarvitaan dopamiinijärjestelmän toimintaan. Oireyhtymän on myös huomattu olevan nuoremmilla naisilla yhteydessä raskauteen.
Tämän lisäksi tietyt lääkeaineet sekä kahvi ja alkoholi voivat lisätä levottomien jalkojen oireita. Yli puolessa tapauksista oireet esiintyvät kuitenkin itsenäisenä muotona ilman altistavaa tekijää tai sairautta.
Levottomat jalat -oireyhtymän pääasiallinen oire on levossa esiintyvä epämiellyttävä tuntemus alaraajoissa, joka pakottaa liikuttelemaan jalkoja, mikä helpottaa epämukavaa oloa. Vaikka tämä syndrooma onkin tyypillisesti yli 40-vuotiaiden vaiva, sitä esiintyy kaiken ikäisillä miehillä ja naisilla.
Epämiellyttävä tunne voi levitä jalkoihin lentokone- tai automatkan jälkeen tai jopa istuttaessa yli puoli tunti paikoillaan esimerkiksi elokuvateatterissa. Tavallisimmin vaiva kuitenkin ilmenee nukkumaan mennessä, jolloin se voi haitata pahastikin unen saantia.
Levottomat jalat -oireyhtymän oireet vaihtelevat yksilöittäin ja voivat ilmetä esimerkiksi pistelynä ja poltteluna. Vaikka kipu on harvinaista, sitä voi esiintyä vaikeimmissa tapauksissa. Epämiellyttävä olo helpottuu jalkoja liikuttelemalla ja etenkin kävelemällä. Myös alaraajojen venyttely ja ravistelu auttaa yleensä.
Levottomien jalkojen diagnosointi ja hoito
Joissain tapauksissa säännöllinen liikunta vähentää levottomien jalkojen oireita, mutta runsasta liikkumista sekä kofeiinin ja alkoholin nauttimista ja tupakointia tulee välttää ilta-aikaan. Hieronta ja jalkojen viilentäminen voivat helpottaa oireita hieman ja lämpö usein pahentaa niitä. On tärkeää pitää nukkumisympäristö mahdollisimman viileänä ja rauhallisena.
Jos levottomat jalat haittaavat unta ja vaikuttavat henkilön elämänlaatuun, on aika hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri tarkistaa ensimmäisenä alaraajojen verenkierron sekä hermojen toiminnan ja tekee yksinkertaisia veritutkimuksia.
Levottomia jalkoja voidaan hoitaa tietyillä keskushermostoon vaikuttavilla lääkkeillä, ja jos potilaan veressä on liian vähän rautaa, rautalääkkeiden käyttö saattaa auttaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Francisco Aguilar Rebolledo. Medigraphic. (2007). Síndrome de las piernas inquietas, estudio clínico. Extraído de: http://www.medigraphic.com/pdfs/plasticidad/prn-2007/prn071_2d.pdf
- Sociedad española del sueño. Síndrome de las piernas inquietas. Extraído de: http://www.ses.org.es/docs/guias-spi.pdf