Lasten aftat ja niiden hoito - Äitiyden Ihme - Terveys
 

Lasten aftat ja niiden hoito

Lasten aftat ja niiden hoito

Viimeisin päivitys: 06 tammikuuta, 2019

Aftat ovat suun haavaumia, jotka aiheuttavat polttavaa kipua ja epämukavaa tunnetta ruokailun aikana. Nämä limakalvon vauriot voivat koitua lapselle suureksikin ongelmaksi. Lasten aftat voivat olla hyvinkin pitkäikäisiä, joten on hyvä tietää muutamia tapoja, joilla näitä haavaumia voidaan hoitaa.

Vanhemman ei tarvitse olla asiantuntija tunnistaakseen aftan lapsen suussa. Aftat ovat tyypillisesti pyöreitä, valkoisia tai kellertäviä ja punaisen alueen ympäröimiä haavaumia. Lisäksi niiden aiheuttama kipu saa lapsen ymmärrettävästi valittamaan tauotta.

Aftojen aiheuttama kipu pahenee kuumia, suolaisia, mausteisia tai happamia ruokia syödessä. Kipu voimistuu myös tiettyjä nesteitä juotaessa tai hampaiden pesun aikana.

Lasten aftat ovat yleisesti ottaen yksittäisiä, mutta niitä voi olla kerralla myös useampia. Ne katoavat tavallisesti 7-10 päivän kuluessa, mutta voivat olla pidempikestoisia, mikäli ovat kooltaan suuria.

Lasten aftojen aiheuttajat

Aftojen aiheuttajaa ei ole aina mahdollista selvittää, mutta monet niistä aiheutuvat virustartunnasta, kun taas osan syynä on elimistön reagointi tiettyihin ruoka-aineisiin, ruoansulatusongelmat tai allergiset reaktiot.

Myös stressi sekä vitamiinien ja mineraalien, kuten raudan, B12-vitamiinin tai foolihapon, puute voivat aiheuttaa suuhun haavautumia, kuten myös liian voimakas hampaiden harjaus, hammasoperaatio tai jopa huulen puraisu.

Aiheuttajasta riippumatta ongelma on parempi hoitaa sen sijaan, että sen odotettaisiin katoavan itsestään.

Lapsen aftat ja niiden hoito

Lasten aftat ja niiden hoito

Aftat syntyvät ikeniin tai huulten tai poskien sisäpuolelle. Tästä syystä ne ovat kontaktissa kaiken lapsen syömän ruoan kanssa, joten ne aiheuttavat huomattavan paljon kipua. On tärkeä tietää, kuinka lapsen aftoja hoidetaan, joten seuraavaksi jaamme neljä kätevää vinkkiä.

1. Parasetamoli kivun hoitoon

Turvallisin ratkaisu lapsen aftojen hoitoon erityisesti silloin, kun haavaumat ovat suuria tai paranevat huonosti, on pyytää lääkäriä määräämään lapselle tiettyjä lääkkeitä. Jos lapselle aiheutuu vaivasta erityisen paljon kipua, lääkäri saattaa määrätä hänelle parasetamolia kivun lievittämiseksi.

Kerromme alapuolella lisää tapoja hoitaa aftoja. On syytä mainita, että antibiooteilla tai tulehduskipulääkkeillä ei yleensä ole vaikutusta aftoihin.

2. Antiseptiset liuokset

Antiseptista liuosta joko levitetään pienellä siveltimellä tai käytetään sumutteen muodossa. Haavaumat paranevat nopeasti, kun niitä hoidetaan pienellä määrällä antiseptista liuosta kolmesti tai neljästi päivässä.

3. Suuvedet

Jotkut apteekin itsehoitolääkkeet toimivat aftoihin tehokkaasti. Alkoholipitoisia tuotteita tulee kuitenkin välttää, sillä ne saavat aftan ärtymään entisestään.

Toisaalta myös suolavedellä huuhtelu on toimiva keino. Eräs perinteinen, mutta hyvin kivulias niksi, on sivellä ruokasoodaa ja vettä sisältävää liuosta suoraan aftan päälle.

4. Vahvemmat lääkkeet

Tietyissä tapauksissa aftojen aiheuttajaa vastaan tarvitaan vahvempaa lääkehoitoa. Näissä tapauksissa aftoihin määrätään tavallisesti klooriheksidiiniä tai kortikosteroideja sisältäviä suuvesiä.

Lapsen aftat ja niiden hoito

Milloin on syytä huolestua?

Kuten mainitsimme aiemmin, lasten aftat voivat olla oireita virustartunnastaJos lapsella on muita oireita, kuten kuumetta tai turvotusta rauhasissa, on lääkärillä käynti paikallaan, jotta oireet eivät pahene.

On myös syytä varmistaa, että aftojen aiheuttama kipu ei ole pitkäkestoista tai liian voimakasta, jotta se ei vaikeuta lapsen päivittäistä elämää. Jos lapsen olo on heikko tai kipu on kovaa, hänet on vietävä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.