Lapsen itselääkityksen vaarat - Äitiyden Ihme
 

Lapsen itselääkityksen vaarat

Lapsen itselääkityksen vaarat
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 17 elokuuta, 2021

Itselääkitys on yleensä turvallista, kun lääkeainetta käytetään oikein ja lyhytaikaisesti. Mitä tahansa lääkettä käytettäessä tulee kuitenkin olla tietoinen lääkkeen hyödyistä, haitoista ja mahdollisista haittavaikutuksista. Erityisen tärkeää tämä on, kun lääkettä käyttää lapsi. Vaikka lapsen itselääkityksen vaarat ovat yleensä vanhempien tiedossa, on kohtalaisen yleistä, että vanhemmat lääkitsevät lastaan ilman lääkärin konsultointia.

Lasta ei tule koskaan lääkitä oma-aloitteisesti muilla kuin lapsille turvallisiksi todetuilla itsehoitolääkkeillä, ja tällöinkin lääkekuuri täytyy pitää lyhyenä. Vaikka kotona olisi säästössä lapsen aikaisemmin käyttämiä reseptilääkkeitä, on tärkeää, että lääkärin kanssa keskustellaan ennen niiden käyttämistä.

Lapsen itselääkityksen vaarat

Itselääkitys tarkoittaa lääkkeen tai päihteen oma-aloitteista käyttöä henkisiin tai fyysisiin vaivoihin ilman lääkärin määräystä ja valvontaa. Vaikka itselääkitys onkin yleensä oikein toteutettuna turvallista, pahimmillaan itselääkityksen sivuvaikutukset voivat vaarantaa terveyden ja jopa hengen. On yleistä, että vanhemmat pyrkivät hoitamaan lapsen vatsakipua vääränlaisilla lääkkeillä. Toinen kohtalaisen yleinen virhe on antaa lapselle antibiootteja ilman lääkärin määräystä.

Antibioottiresitenssi

Vanhempien on tärkeää antaa lapselleen vain lääkärin määräämiä antibiootteja. Muussa tapauksessa lapselle voi kehittyä antibioottiresistenssi, jolloin antibiootit eivät enää tehoa tulevaisuudessa. Monet ruoansulatus- ja hengitystieongelmat sekä kuumetaudit vaativat antibioottien ottamista. Kuitenkin noin 85 % taudeista ovat virusperäisiä, jolloin antibiootit ovat tehottomia.

Lapsen itselääkityksen vaarat

Muut antibioottien haitat

Lapsen lääkitseminen antibiooteilla oma-aloitteisesti voi aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat ripuli, ihottuma, hengitysvaikeudet, väsymys, myrkytys ja vakavat allergiset reaktiot, jotka voivat johtaa jopa kuolemaan.

Myrkytys

Väärän lääkkeen antaminen on vaarallista, kuten myös väärä annoskoko. Tietyt tekijät, kuten lapsen paino ja pituus vaikuttavat lääkkeen annoskokoon. Jos annostus on liian pieni, sillä on todennäköisesti vain vähäinen vaikutus lapsen kokemiin oireisiin. Jos annoskoko on liian suuri, on mahdollisuus myrkytykselle, mikä voi vaarantaa lapsen hengen.

Vältettävissä olevat virheet

  • Muiden vanhempien antamien neuvojen noudattaminen. Monilla lapsilla on usein samankaltaisia oireita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kyseessä olisi sama tauti. On tärkeää pitää mielessä, että ainoastaan lääkäri voi tehdä oikean diagnoosin ja määrätä tarvittavan hoidon.
  • Menneiden tautien hoitoon käytettävien lääkkeiden säilyttäminen ja niiden antaminen lapselle uuden sairauden ilmetessä. Jälleen kerran vanhempien tulee muistaa, että vaikka oireet voivat olla samankaltaisia, vain lääkäri pystyy tekemään oikean diagnoosin sekä määräämään sopivan hoidon.
  • Tiedon etsiminen internetistä. Ongelma on siinä, että internetissä on runsaasti tarjolla erilaista tietoa. Osa tästä informaatiosta on oikeaa ja osa ei. Jotkut vanhemmat eivät erota pätevää tietoa epäpätevästä, mitä tulee tautien lääkitykseen.
  • Pahimman olettaminen pohtiessa lapsen oireiden vakavuutta. Lapsella saattaa olla vain jokin hyvin yksinkertainen ja harmiton tauti, joten anna lääkärin tehdä oikea arvio lapsen terveydentilasta.
Lapsen itselääkinnän vaarat

Ongelmaan löytyy ratkaisu

Oikea henkilö hoitamaan lapsen tauteja on lastenlääkäri. Ainoastaan lastenlääkärillä on tarvittava tietämys sekä koulutus tehdäkseen oikean diagnoosin sekä määrätä oikeanlainen hoito. Milloinkaan ei tulisi vertailla oman lapsen oireita toisen lapsen kokemiin oireisiin, eikä etsiä tietoa sairauksista internetistä. Milloinkaan ei tulisi myöskään lääkitä lasta omin päin. Tämän käytännön seuraukset voivat olla hyvin vaarallisia ja joissakin tapauksissa jopa kuolettavia.

Valitettavasti lapsen itselääkinnän käytäntö on paljon yleisempi kuin uskoisi. Siksi onkin tärkeää, että vanhemmat tulevat tietoisiksi siitä, mitä lapsen itselääkinnän vaarat ovat. Oli vanhemmilla sitten töitä tai muita kiireitä, aina tulisi olla aikaa sen verran, että vie lapsen lääkärin tutkittavaksi, mikäli huolestuttavia oireita ilmenee. Pitää muistaa, että kyseessä on lapsemme terveys, ja harmittomaltakin vaikuttava tauti voikin olla vakava. Lapsen itselääkintä ei ole mitätön asia, ja lapsen itselääkinnän vaarat sekä riskit on jokaisen vanhemman tärkeää tiedostaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.