Lapsen herkät hampaat
Herkät hampaat voivat aiheuttaa lapselle epämukavia tuntemuksia. Hän saattaa valittaa kipua ja epämiellyttävää oloa, mutta ei osaa tarkalleen selittää, miltä kipu tuntuu. Hän saattaa kieltäytyä syömästä tai juomasta, sillä kipua aiheuttavat usein etenkin kylmät, kuumat, makeat ja happamat ruoat ja juomat. Hampaiden herkkyys on usein seurasta hammaskiilteen kulumisesta, jolloin hampaat ovat vailla kunnollista suojausta. Toinen aiheuttaja voivat olla vetäytyneet ikenet, mikä on kuitenkin harvinaisempi ongelma lasten kohdalla.
Kun hammaskiille on kulunut tai hampaan juuret ovat paljastuneet, kiilteen alla oleva hammasluu on paljaana. Tämä kudos sisältää mikroskooppisia putkia, ja hammasytimen hermopäätteet suuntautuvat ulospäin. Jos jokin ulkoinen tekijä, kuten kuuma tai kylmä ärsyke, stimuloi näitä putkia, hermopäätteet aktivoituvat ja reagoivat akuutilla kivulla.
Lapsen herkät hampaat ja niiden aiheuttajat
Lapsen herkät hampaat voivat olla perua muun muassa seuraavista tekijöistä:
- Heikko suuhygienia. Vääränlainen ja liiallinen suuhygieniasta huolehtiminen voimakkaita liikkeitä käyttäen voi kuluttaa hammaskiillettä tai vahingoittaa ikeniä.
- Hampaiden reikiintyminen. Hampaiden reiät tekevät hampaista herkät, ja ne sattuvat joutuessaan kosketuksiin ulkoisten ärsykkeiden kanssa.
- Hapan ruoka. Liiallinen happaman ruuan ja virvoitusjuomien, kuten sitrushedelmien tai limujen nauttiminen, voi aiheuttaa hammaskiilteen eroosiota.
- Halkeamat. Hampaat voivat haljeta esimerkiksi kaatumisen tai iskun seurauksena. Niitä ei välttämättä huomaa ensisilmäyksellä, mutta ne voivat olla syynä herkille hampaille.
- Hampaiden narskuttelu. Tämä on hyvin yleinen ilmiö lasten keskuudessa. Kun hampaat hankautuvat yhteen, niiden pinta kuluu ja hammasluun putket paljastuvat.
- Hammastulehdus. Pysyvien hampaiden tulehdustila voi aiheuttaa herkkiä hampaita.
- Paikat. Jotkut hammaspaikat voivat aiheuttaa herkkiä hampaita. Tällaisessa tapauksessa hammas on menettänyt kudostaan ja reiän ollessa syvä, hampaat ovat kivuliaammat.
- Ientulehdus. Heikko suuhygienia voi aiheuttaa tulehdusta ikenissä, jotka ovat kipeät, ne saattavat vuotaa verta sekä vetäytyä, jolloin hampaiden juuret paljastuvat.
- Poskiontelotulehdus. Nenän sivuonteloiden tulehdustila liittyvät herkkiin hampaisiin, etenkin ylempiin poskihampaisiin, koska niiden juuret ovat lähellä tulehtunutta aluetta.
- Hammasraudat. Hammasrautoja käytettäessä hampaat liikkuvat ja niistä saattaa tulla herkät.
Mikä ratkaisuksi?
Jos lapsesi valittaa kivusta nauttiessaan kylmiä tai kuumia ruokia tai juomia, on tärkeää viedä lapsi hammaslääkäriin, jolloin asiantuntija tunnistaa ongelman ytimen. On kuitenkin joitakin asioita, joita voit tehdä myös kotona. Varmista, että lapsi pitää huolen hyvästä suuhygieniasta. Opeta lasta harjaamaan hampaansa hellästi, käyttäen poikittaisia ja pyöriviä liikkeitä.
Anna lapselle hammasharja, jossa on pehmeät harjakset ja muista vaihtaa hammasharja kolmen kuukauden välein. Lisäksi lapsen tulee käyttää lapsille tarkoitettua hammastahnaa, joka ei ole niin karkeaa kuin aikuisten hammastahna.
Yritä välttää antamasta lapselle sokerisia, happamia ruokia ja juomia, sillä ne eivät ole terveellisiä. Silloin myös lapsen herkät hampaat saavat tarvitsemaansa hoitoa. Sama pätee liian kylmään tai kuumaan ruokaan tai juomaan. Selitä lapselle, että hänen ei ole hyvä pureskella kovia esineitä, kuten kyniä tai leluja. Lapsen ei tulisi myöskää avata pakkauksia hampaitaan käyttäen.
Kuten aiemmin mainitsimme, parasta olisi kysyä hammaslääkärin neuvoa, kuinka tulisi toimia. Jos lapsen herkät hampaat liittyvät narskuttelemiseen, hampaiden reikiintymiseen tai muuhun terveydelliseen vaivaan, vie lapsi hammaslääkärin arvioitavaksi välittömästi.
Jos lapsella on herkät hampaat, hän saattaa kieltäytyä syömästä, sillä hänen hampaisiinsa sattuu. Siksi olisi hyvä käydä hammaslääkärissä, joka tarjoaa parhaan mahdollisen ratkaisun kyseiseen ongelmaan.
Kiinnitä huomiota tapaan, jolla lapsi pesee hampaitaan ja vältä antamasta lapselle liian kylmää tai liian kuumaa ruokaa. Tässä artikkelissa tarjoamamme vinkit saattavat auttaa lastasi pääsemään yli tästä epämieluisasta tilanteesta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bonilla Merino, Lister Romario. Manifestaciones clínicas asociadas al bruxismo. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
- Sevillano Garcés, David. “Estudio de Salud Bucodental y Calidad de Vida Oral en niños Sirios del “Centro de Estancia Temporal de Inmigrantes”(CETI, Melilla).” (2018).
- Túquerres Mosquera, Viviana Paulina. Incidencia de sinusitis de seno maxilar de origen odontogénico en pacientes del Hospital Metropolitano en el periodo de 2011 a 2018: estudio retrospectivo. BS thesis. Quito, 2019.
- Salcedo-Bugarín, Irma Lucía, Ingrid Patricia Sanín-Rivera, and Juan Carlos Gutiérrez-Rojo. “Principales molestias durante el tratamiento de ortodoncia.” Revista Mexicana de Ortodoncia 6.2 (2018): 90-97.
- Tortolini, P. “Sensibilidad dentaria.” Avances en Odontoestomatología 19.5 (2003): 233-237.
- Zhuma, Rodríguez, and Andrea Esthefania. “Prevalencia de los defectos del esmalte dental en niños de la Clínica Odontopediatrica UCSG A-2018.” (2018).
- Sánchez, Esperanza Sánchez, et al. “Signos y síntomas de la disfunción craneomandibular en una población de niños Españoles.” Odontología pediátrica (Lima) 16.1 (2017): 24-33.