Imetys ja lääkkeiden käyttö - eroon myyteistä
Monien äitien mielestä imetys ja lääkkeiden käyttö ovat asioita, joista ei voida edes puhua samassa lauseessa. Täydellisessä maailmassa äiti pysyy täysin terveenä koko imetysajan, eikä joudu käyttämään lainkaan lääkkeitä. Valitettavasti asiat ovat vain harvoin täydellisiä.
Imetyksen aikaiseen lääkkeiden käyttöön liittyy monia myyttejä ja uskomuksia, ja tämän päiväisen artikkelimme päämääränä onkin demystifioida äitien yleisiä ajatuksia ja kuvitelmia aiheesta.
Haluamme myös teroittaa, että kaikissa lääkeaineisiin liittyvissä kysymyksissä tulee konsultoida lääketieteen ammattilaista, eikä esimerkiksi internetistä löytyvää tietoa kannata pitää automaattisesti totena.
Imetys ja lääkkeiden käyttö
Tutkimusten mukaan noin joka kahdeksannen imettävän äidin tulisi käyttää jotain lääkevalmistetta. Moni äideistä lopettaa joko lääkkeen käyttämisen tai imettämisen sivuvaikutusten pelossa. Kaikki tämä johtuu aiheeseen liittyvästä väärästä tiedosta ja virheellisistä uskomuksista.
Monet äidit eivät tiedä, että useimmat lääkäreiden määräämistä lääkeaineista eivät kulkeudu lapsen juomaan rintamaitoon tai lääkkeen määrä on maidossa niin pieni, ettei se aiheuta vauvalle vaaraa.
Lähes kaikissa tapauksissa äidin suun kautta ottaman lääkkeen jäämät ovat rintamaidossa niin pieniä, että niitä on vaikea havaita kokeiden avulla. Sama pätee sellaisiin paikallisiin lääkeaineisiin kuin kortikosteroidit ja silmätipat.
Paikallisia lääkkeitä käytettäessä täytyy kuitenkin huolehtia, että lapsi ei ole kosketuksissa lääkeaineen, esimerkiksi voiteen, kanssa.
Mistä imetyksen aikaiseen lääkkeiden käyttöön liittyvät myytit juontavat juurensa?
Lähes kaikissa lääkepakkauksissa kehotetaan raskaana olevia ja imettäviä potilaita keskustelemaan lääkärin kanssa ennen lääkeaineen käyttöä. Tämä varoitus on erittäin osuva, sillä lääkäri on ainoa henkilö, joka pystyy kertomaan, kannattaako odottavan äidin käyttää lääkettä, ja jos kannattaa, miten suurina annoksina ja kuinka kauan. Varoituksessa kuitenkin pyydetään konsultoimaan lääkäriä, eikä välttämään lääkkeen käyttöä kokonaan, kuten moni tekstin tulkitsee.
Lääkeyhtiöllä on velvollisuus ilmoittaa, mikäli imettäminen estää tietyn lääkkeen käytön. Tällaisessa tapauksessa lääkepakkauksessa täytyy ilmoittaa selvästi, että raskaana olevien tai imettävien naisten ei tule käyttää lääkeainetta. Ohjeessa saattaa olla maininta siitä, että jos lääkkeen käyttö on pakollista äidin terveydentilan vuoksi, imettäminen täytyy keskeyttää hoidon ajaksi.
Imettäminen ja lääkkeen käyttö eivät tietyissä tapauksissa sopi yhteen, mutta tämä ei pidä paikkaansa kaikkien lääkeaineiden kohdalla.
Lääkepakkausten ohjeiden tarkan lukemisen ei tulisi saada meitä ahdistumaan tai olettamaan automaattisesti, että lääkkeen käyttäminen tarkoittaa imetyksen lopettamista väliaikaisesti tai pysyvästi.
Imettävälle äidille sopivat lääkkeet
Moni yleisesti käytetty lääkäaine sopii myös imettävälle äidille, sillä tutkimusten mukaan niiden suositusten mukainen käyttäminen ei aiheuta ongelmia lapselle tai vaikuta maidontuotantoon.
Tällaisia lääkkeitä ovat:
Kielletyt lääkkeet imetyksen aikana
Imettäviltä äideiltä ehdottomasti kiellettyjä lääkkeitä ovat AIDS:n hoitoon ja syöpäkasvainten tuhoamiseen käytettävät lääkkeet.
Tietyt lääkkeet ovat periaatteessa turvallisia rintaruokittavalle lapselle, mutta niiden käytössä täytyy noudattaa erityisiä ohjeita mahdollisten ongelmien välttämiseksi. Esimerkiksi parasetamoli kuuluu turvallisiin lääkkeisiin, mutta äidin tulee käyttää sitä joko imettämisen jälkeen tai vähintään kaksi tuntia ennen imettämistä, sillä sen uskotaan aiheuttavan lapsissa uneliaisuutta.
Tietyt verenpainelääkkeet vähentävät maidontuotantoa, mutta eivät vahingoita lasta. Ehkäisypillereillä on samanlainen vaikutus.
Ymmärtämällä ongelman johtuvan usein lääkkeiden käyttöohjeiden virheellisestä tulkinnasta, äidit voivat suhtautua huoletta lääkäriin määräämiin tai suosittelemiin lääkkeisiin. Haluamme vielä muistuttaa, että imettävän äidin kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa ennen minkä tahansa lääkeaineen käyttöä.