Kuinka imetyksen aikainen väsymys torjutaan? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka imetyksen aikainen väsymys torjutaan?

Imetyksen aikainen väsymys on tavallinen vaiva, mutta sitä voidaan lievittää. Paina mieleesi seuraavat vinkit pitääksesi olosi mahdollisimman pirteänä.
Kuinka imetyksen aikainen väsymys torjutaan?

Viimeisin päivitys: 13 toukokuuta, 2019

Imetys on erittäin hyväksi vastasyntyneelle, sillä pieni lapsi saa äidinmaidosta kaikki kasvuun ja kehitykseen tarvitsemansa ravintoaineet. Imettäminen vaatii kuitenkin paljon energiaa, ja imetyksen aikainen väsymys onkin monelle pienen lapsen äidille tuttu vaiva.

Väsymys on tyypillisesti läsnä etenkin imetyksen alkuvaiheessa, ja katoaa usein itsestään muutaman viikon jälkeen. Uupumusta voidaan kuitenkin pyrkiä torjumaan muutaman yksinkertaisen tavan avulla.

Kuinka imetyksen aikainen väsymys torjutaan?

1. Hyvä ravinto

Kunnollinen ravinto on aina yksi parhaista tavoista estää väsymystä imetettäessä. Voit lisätä energiaa varmistamalla, että kehosi saa tarvitsemansa ravinteet.

Kannattaisi syödä paljon proteiinia, sillä siitä saat runsaasti energiaa. Jo yksinkertaiset muutokset arjen ruokavaliossa voivat auttaa suuresti, kun tavoitteena on muuttaa olo energisemmäksi.

Syö enemmän vähärasvaista lihaa, kalaa, maitoa, juustoa sekä palkokasveja lisätäksesi proteiinin määrää. Runsaasti kuitua sisältävät ruoatkin voivat toimia tässä hyvin, sillä niiden käsittelyssä kestää kauemmin – tuloksena on siksi kylläisempi ja energisempi olo.

Samoin muista nauttia runsaasti rautaa sisältäviä ruokia. Raudanpuute voi nimittäin tehdä olon vielä väsyneemmäksi.

Kuinka imetyksen aikainen väsymys torjutaan?

2. Paljon lepoa

Vauvan syntymästä lähtien nainen nukkuu pitkään vähemmän kuin normaalisti. Joskus vauva haluaa syödä keskellä yötä, ja tämä tietysti keskeyttää unisyklin, minkä tuloksena on väsymystä.

Jos olet todella väsynyt imetysaikana, yksi tärkeimmistä asioista on runsaampi nukkuminen. Voi tietenkin olla vaikeaa toteuttaa tämä muutos käytännössä, jos vauva heräilee pitkin yötä itkien. Uni on silti välttämätön keino, jotta voitaisin torjua väsymystä ja uudistaa energiavaroja.

Yritä nukkua 7-8 tuntia yössä aina kun mahdollista. Voit ottaa nokoset, kun vauvasi nukkuu päivällä. Voit myös pyytää perhettä ja ystäviä auttamaan vauvan hoidossa, kun olet erityisen uuvuksissa.

3. Nesteytys

Tämäkin on merkittävä asia, eli nesteytyksestä huolehtiminen imetyksen aikana auttaa pitämään energiatasot parempina. Nesteen puutteellinen saanti voi aiheuttaa väsymystä ja vaikeuttaa kehon kunnollista toimintaa koko päivän ajan.

Kannattaa ottaa mukaan lasillinen vettä, kun istuudut imettämään vauvaasi. Varmista myös, että pidät aina ulkona vesipulloa mukanasi – on tärkeää huolehtia nesteytyksestä koko päivän ajan.

4. Tarpeeksi liikuntaa

Vaikka tämä voi kuulostaa ristiriitaiselta, liikunta saattaa auttaa väsymyksen torjunnassa imetyksen aikana.

Kun liikut, elimistössäsi syntyy endorfiineja, jotka tekevät olon energisemmäksi. Lisäksi fyysinen aktiivisuus lisää hapen määrää veressä.

Aloita kuitenkin liikunta vasta sitten, kun lääkärisi antaa tähän luvan. Kehosi tarvitsee ensin olla täysin toipunnut synnytyksestä.

Liikunta mahdollistaa sen, että naisen vartalo palautuu paremmin raskaudesta.

Kuinka imetyksen aikainen väsymys torjutaan?

5. Itsestä huolen pitäminen

Viimeiseksi tämä neuvo, eli äidin tulee pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan, jotta väsymys imetyksen aikana saataisiin kuriin. Älä siis jätä väliin rutiinitarkastuksia, ja hanki kaikki muukin hoito, jonka tarvitset.

Jos olosi on hyvin väsynyt, saatat tarvita lääkärin tarkastusta tiettyjen sairauksien varalta. Anemia, kilpirauhasongelmat ja eräät muut lääketieteelliset häiriöt ovat mahdollisia vauvan syntymän jälkeen. Selvitä siis, onko sinulla jokin sairaus, jos olet hyvin väsynyt.

Toisaalta taas muista pitää huolta myös tunteistasi. Synnytyksen jälkeen olo voi olla hiukan masentunut ja uupunut. Luota perheeseesi ja hanki tarvittaessa ammattilaisen apua. On normaalia, että uusi äiti tuntee olonsa huonoksi.

Jos olet edelleen väsynyt kaikkien näiden asioiden tarkistamisen sekä elintapojen muutosten jälkeen, puhu lääkärille. Hän osaa ehdottaa parhaimpia hoitomenetelmiä, jotta oireet saataisiin hallintaan ja energian määrä nousemaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Andrade, D. Parada, B. “Fatiga Postparto: revisión de la literatura” Rev. chil. obstet. ginecol. vol.83 no.2 Santiago abr. 2018
  • Mansur, J.L “Vitamina D en pediatría, embarazo y lactancia” Arch. argent. pediatr. vol.116 no.4 Buenos Aires ago. 2018
  • Figueroa, D; Beltrán-Montoya, J; Espino, S et al “Consumo de agua en el embarazo y lactancia”Acta Pediatr Mex 2013; 34 (2)
  • Quevedo, B; Bernal, S; Paños, R et al “Influencia de la fatiga postparto sobre el tipo de alimentación en el primer mes de vida”  NURE investigación: Revista Científica de enfermería, ISSN-e 1697-218X, Vol. 12, Nº. 75, 2015

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.