Kuinka päästä eroon suonikohjuista raskauden jälkeen? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka päästä eroon suonikohjuista raskauden jälkeen?

Kuinka päästä eroon suonikohjuista raskauden jälkeen?
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Verenkiertoon liittyvät ongelmat ovat yleisiä raskauden aikana, ja niiden taustalla voi olla monenlaisia tekijöitä. Raskauden aikana syntyy usein suojukohjuja esimerkiksi hormonien, painonnousun ja kohdun verisuonille aiheuttaman paineen vuoksi. Mutta onko suonikohjuista mahdollista päästä eroon raskauden jälkeen? Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä, joiden avulla suonikohjuja voidaan ehkäistä, lievittää ja usein myös poistaa.

Mitä suonikohjut ovat?

Suonikohjut ovat tavallisin laskimovajaatoiminnan ilmentymä. Niiden syntyminen johtuu pintalaskimoiden läppien vajaatoiminnasta. Kun jalkojen laskimoverisuonten läpät eivät toimi kunnolla, veri lähtee virtaamaan ylhäältä alaspäin. Ulospäin suonikohjut näyttäytyvät säärissä ja reisissä näkyvinä pullistumina ja muhkuroina.

Suonikohjut ovat hyvin yleisiä odottavilla äideillä, ja ne voivat aiheuttaa kipua ja epämukavuutta niin raskauden aikana kuin sen jälkeenkin. Suonikohjujen yhteydessä voi ilmetä kihelmöivää tai painavaa tunnetta jaloissa, mikä voi aiheuttaa myös väsymystä.

Raskauden aikana naisen keho tuottaa tavallista suuremman määrän verta, jonka täytyy päästä kiertämään elimistössä. Tämä voi aiheuttaa tulehtuneisuutta ja johtaa suonikohjujen syntymiseen. Tämän lisäksi kasvava vatsa voi painaa joitakin verisuonia niin, että veren on vaikea kulkea niiden läpi.

Kuinka päästä eroon suonikohjuista?

Usein suonikohjut katoavat itsekseen synnytyksen jälkeen muutamassa kuukaudessa, mutta niiden paranemista voi myös itse pyrkiä nopeuttamaan. Seuraavaksi esittelemmekin keinoja, joiden avulla voi ehkäistä suonikohjujen syntymistä raskauden aikana tai päästä niistä eroon raskauden jälkeen.

Muista liikunta

Liikunta parantaa verenkiertoa ja ehkäisee suonikohjuja muuttumasta pysyviksi. Lisäksi raskauden aikaisesta liikunnasta on monia muitakin hyötyjä niin äidille kuin kehittyvälle lapsellekin. Se parantaa kokonaisvaltaista terveyttä ja auttaa sikiötä kehittymään paremmin.

Ylläpidä tervettä painoa

Tämä on yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun halutaan ehkäistä suonikohjuja tai päästä niistä eroon. Ylipaino aiheuttaa verisuonten tulehtuneisuutta, koska se aiheuttaa painetta verisuoniin ja verenkiertojärjestelmään.

Vaihtele asentoa

Vaikka jokainen varmasti tietää, ettei pitkään istuminen ole hyväksi, ei myöskään liian pitkään seisominen tee hyvää. Raskauden edetessä myös paino nousee, eikä tällöin kannata pysyä samassa asennossa 50 minuuttia pidempään.

“Kehon pitäminen terveenä on velvollisuutemme, sillä muuten mielemme ei pysy kirkkaana ja vahvana.”

– Buddha

Kuinka päästä eroon suonikohjuista?

Vältä ristimästä jalkojasi

Moni nainen ristii jalkansa istuessaan, mutta tätä asentoa kannattaa välttää, jos haluaa pyrkiä ehkäisemään suonikohjujen syntymistä. Jalat ristissä istuminen nimittäin kasvattaa jalkojen verenpainetta.

Käy kylmässä suihkussa

Kylmä suihku helpottaa jaloissa tuntuvaa jännitettä ja paineen tunnetta. Jos ei halua luopua lämpimästä suihkusta, voi suonikohjuisia alueita suihkuttaa kylmällä vedellä suihkun jälkeen. Liian kuumaa vettä kannattaa välttää suihkun aikana.

Nuku vasemmalla kyljellä

Monet odottavat äidit noudattavat tätä sääntöä siinä vaiheessa, kun vatsa on alkanut kunnolla kasvaa. Syy tämän asennon suosimiseen on se, että alempi onttolaskimo sijaitsee kehon oikealla puolella. Vasemmalla kyljellä nukkuminen laskee tämän tärkeän verisuonen kokemaa painetta.

Lopeta tupakointi

Tämän pitäisi olla ilmiselvä asia, mutta jos odottava äiti ei vielä ole lopettanut tupakointia, tulee se tehdä välittömästi. Raskauden aikainen tupakointi on haitallista paitsi äidin, myös sikiön terveydelle. Monien muiden haittojen lisäksi tupakointi vaikuttaa verenkiertoon negatiivisella tavalla ja altistaa näin suonikohjuille.

Suonikohjujen ehkäisemiseksi on tärkeää liikkua

Sano hyvästit suolalle

Runsas suolan käyttö saa kehon imemään itseensä tavallista enemmän nestettä. Tämä taas aiheuttaa kudosten turvotusta jaloissa ja lisää jalkojen verisuonien painetta.

Nauti kaliumpitoista ravintoa

Yleisesti ottaen runsas veden juominen ja terveellisen ruokavalion noudattaminen ovat hyviä tapoja ylläpitää tervettä painoa. Kaliumpitoinen ruoka auttaa kuitenkin pääsemään eroon ylimääräisistä nesteistä ja suolasta, jolloin myös suonikohjuista voi päästä helpommin eroon.

Kokeile tukisukkia

Tukisukat ja -sukkahousut ovat hyvä apuväline suonikohjuista kärsiville tai heille, jotka haluavat estää suonikohjuja syntymästä. Nämä sukat ja sukkahousut auttavat aktivoimaan jalkojen verenkiertoa.

Kokeile akupunktiota, shiatsua tai aromaterapiaa

Myös vaihtoehtoinen lääketiede tarjoaa erilaisia tapoja hoitaa suonikohjuja raskauden aikana tai sen jälkeen. Akupunktion tai shiatsun harjoittaja voi auttaa lievittämään verenkiertohäiriöiden aiheuttamia oireita ja parantamaan verenkiertoa.

Aromaterapiaan erikoistuneelta asiantuntijalta kannattaa kysyä, mitkä eteeriset öljyt ovat turvallisia käytettäväksi raskauden aikana lievittämään suonikohjujen aiheuttamia oireita. Joitakin öljyjä voidaan levittää ihon pinnalle esimerkiksi hieronnan yhteydessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.