8 vinkkiä lapsen yökastelun lopettamiseksi - Äitiyden Ihme
 

8 vinkkiä lapsen yökastelun lopettamiseksi

8 vinkkiä lapsen yökastelun lopettamiseksi
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yökastelu on yleinen vaiva, jota esiintyy noin 40 % 3-vuotiaista, 10 % 6-vuotiaista ja 3 % 12-vuotiaista. Sen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta siihen arvellaan liittyvän se, että lapsi nukkuu niin sikeästi, ettei hän herää virtsarakon signaaleihin. Osalla yökastelijoista on runsas yöllinen virtsaneritys, ja heillä on havaittu veden erityksen säätelyyn liittyvää kehitysviivettä. Vaikka kyseessä onkin yleinen ongelma, siihen kannattaa puuttua, minkä vuoksi jaammekin tänään vinkkejä yökastelun lopettamiseksi.

Vanhempien kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin, jos 4-5-vuotiaalla lapsella esiintyy jatkuvaa päiväkastelua tai 5-6-vuotiaalla on jatkuvaa yökastelua. Yökastelun hoito on myös aiheellista aina, kun kastelu aiheuttaa lapselle itselleen harmia. Yökastelun taustalla voi olla fysiologisia syitä, joskin yleensä kyse on yksinkertaisesti siitä, että lapsi ei osaa vielä täysin hallita virtsarakon toimintaa.

“Enureesi on ongelma, johon perheiden ja lääkäreiden tulisi puuttua tuntematta syyllisyyttä tai häpeää.”

– Venancio Martinez

8 vinkkiä lapsen yökastelun lopettamiseksi

8 vinkkiä lapsen yökastelun lopettamiseksi
  1. Laadi kiinteä aikataulu juomiselle. Tarjoa lapselle enemmän nesteitä päivällä ja vähemmän illalla.
  2. Suunnittele päivän varrelle vessataukoja. Ujuta kaikkiin aktiviteetteihin lyhyt tauko, jonka aikana lapsi voi käydä vessassa. Tämä tulisi tehdä 2-3 tunnin välein ja juuri ennen nukkumaanmenoa.
  3. Poista virtsarakkoa mahdollisesti ärsyttävät ruoat lapsen ruokavaliosta. Yritä varmistaa, että lapsi ei nauti illalla ärsyttäviä ruokia tai juomia, kuten kofeiinia sisältäviä juomia. Myös happamien ja keinotekoisia makeutusaineita sisältävien juomien määrää kannattaa valvoa, sillä ne voivat ärsyttää lapsen rakkoa.
  4. Varmista, että lapsi juo tarpeeksi päivän aikana. Näin hän ei ole illalla liian jaloinen, ja nesteiden nauttiminen pysyy tasapainossa.
  5. Eliminoi ummetus. Peräsuoli sijaitsee aivan virtsarakon takana, ja siksi ummetus voi aiheuttaa myös virtsarakkoon liittyviä ongelmia – etenkin yöllä.
  6. Älä rankaise lasta. Se, että lapselle suututaan hänen kasteltuaan sänkynsä, ei paranna tilannetta millään tavalla, päinvastoin. On tärkeää, että vanhemmat suhtautuvat yökasteluun ymmärtäväisesti, eivätkä rankaise lasta.
  7. Luo kannustimia. Fyysisten aspektien lisäksi on löydettävä ratkaisuja myös emotionaalisen puolen haasteisiin, joita lapsi kokee yökastelun vuoksi. Lapsen kannustamiseksi voit esimerkiksi liimata kalenteriin tähden tai hymiön jokaisen kuivan yön jälkeen.
  8. Tue ja motivoi lasta. Jokainen pienikin positiivinen asia kannattaa tunnustaa, ja lasta tulee kehua, kun yö on mennyt hyvin.

Yökastelun hoito riippuu lapsen iästä ja ongelman luonteesta. Usein ensisijaisena hoitona käytetään kasteluhälytintä. Tällöin lapsen alusvaatteisiin asetetaan hälytysanturi, jonka avulla lapsi opetetaan reagoimaan vessahätään. Yökastelun hoitoon voidaan käyttää myös desmopressiini-hormonia. Suosittelemme keskustelemaan ongelmasta neuvolassa tai lääkärissä ennen kuin vaivaa pyritään hoitamaan itse muilla kuin yllä mainituilla turvallisilla keinoilla.

On ymmärrettävää, että vanhemmat haluaisivat yleensä ratkaista ongelman mahdollisimman nopeasti, mutta on muistettava, että kyseessä on oppimisprosessi, joka vie aikaa. Kyse on biologisesta kypsymisviiveestä, johon vanhemmat eivät juurikaan voi vaikuttaa. Lapsi oppii kyllä lopulta omaan tahtiinsa kuivaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.