10 luonnollista keinoa emättimen kuivuuden lievittämiseen
 

10 luonnollista keinoa emättimen kuivuuden lievittämiseen

Emättimellä on normaalisti kyky kosteuttaa ja puhdistaa itseään, mutta tietyt tekijät voivat vaikuttaa sen normaaliin toimintaan. Tämä voi johtaa esimerkiksi emättimen kuivumiseen.
10 luonnollista keinoa emättimen kuivuuden lievittämiseen

Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2021

Emättimen kuivuus on melko yleinen naisten vaiva, joka johtuu yleensä hormonaalisista muutoksista. Emättimen seinämiä reunustaa limakalvo, joka voi ohentua ja kuivua estrogeenin puutteen vuoksi. Emättimen kuivuuden lievittämiseen on olemassa hormonivalmisteita, mutta vaivaa voi pyrkiä lievittämään myös luonnollisin keinoin ennen lääkeaineisiin turvautumista.

Mistä emättimen kuivuus johtuu?

Emättimen pinnalla on paksuhko limakalvo, joka suojaa emätintä tulehduksilta ja mekaaniselta kulutukselta. Se muun muassa vähentää kitkaa yhdynnän aikana ja tarjoaa suotuisan ympäristön siittiöille niiden kulkeutuessa kohtuun. Emättimen limakalvo voi kuitenkin ohentua ja kuivua elimistön estrogeenin vähenemisen seurauksena. Samanaikaisesti emätintä suojaavien maitohappobakteerien määrä vähenee, emättimen elastisuus heikkenee, kosteus vähenee ja pH nousee. Yleensä tämä liittyy ikääntymiseen ja vaihdevuosien alkamiseen, mutta taustalla voi olla myös muita syitä, kuten:

  • Imettäminen
  • Tiettyjen lääkkeiden, kuten ehkäisypillereiden, endometrioosilääkkeiden tai solunsalpaajien käyttö
  • Tietyt gynekologiset toimenpiteet
  • Munasarjojen toimintahäiriöstä johtuva estrogeenipuutos
  • Stressi

Emättimen kuivumisen aiheuttamat oireet

Emättimen kuivuus voi aiheuttaa epämukavuutta jopa koko lantion alueella. Tyypillisiä oireita ovat:

  • Emättimen kirvely ja arkuus
  • Kipu ja limakalvovauriot yhdynnän aikana
  • Virtsaamistarpeen lisääntyminen ja virtsanpidätyskyvyn heikkeneminen
  • Emätin- ja virtsatietulehdusten riskin kasvu

10 luonnollista keinoa emättimen kuivuuden lievittämiseen

Emättimen kuivuutta voidaan usein helpottaa apteekista ilman reseptiä saatavilla kosteuttavilla valmisteilla, jotka eivät sisällä hormoneja. Niiden tehtävä on kosteuttaa limakalvoja ja ylläpitää emättimen normaalia pH-arvoa. Ulkosynnyttimien ihon hoitoon voidaan käyttää kosteuttavia perusvoiteita tai hoitoöljyjä. Tarvittaessa hoitoon voidaan käyttää lääkärin määräämiä hormonivalmisteita. Ennen niiden käytön aloittamista kannattaa kuitenkin kokeilla alla esiteltyjä luonnollisia keinoja emättimen kuivuuden lievittämiseen.

10 luonnollista keinoa emättimen kuivuuden lievittämiseen

1. Vältä liikaa pesemistä

Intiimialueen hygieniasta on tärkeää huolehtia hyvin, mutta liiallista pesemistä kannattaa välttää. Liian tiheä peseminen voi nimittäin vaikuttaa negatiivisesti emättimen luonnolliseen bakteeritasapainoon ja altistaa emättimen tulehduksille. Emättimellä on kyky puhdistaa itse itsensä, eikä sen sisäpuolta tarvitse suihkutella. Alusvaatteiksi kannattaa valita hyvin hengittäviä ja hankaamattomia vaatteita, ja pikkuhousunsuojien käyttöä kannattaa välttää.

2. Vältä voimakkaita hygieniatuotteita

Intiimihygieniaan suositellaan yleensä pelkkää vesipesua. Jos aluetta halutaan pestä pesuaineella, kannattaa valita nimenomaan intiimialueille tarkoitettu pesuaine, joka ei häiritse emättimen bakteeri- ja pH-tasapainoa.

3. Hyödynnä kasviestrogeeneja

Fytoestrogeenit eli kasviestrogeenit ovat kasveissa esiintyviä estrogeenin kaltaisia yhdisteitä, jotka tasapainottavat elimistön estrogeenin tuotantoa. Muun muassa pähkinät, soijapavut, siemenet, puolukka ja granaattiomena sisältävät runsaasti kasviestrogeeneja. Post Reproductive Health -julkaisun artikkelin mukaan nämä yhdisteet auttavat ylläpitämään myös emättimen terveyttä.

4. Harrasta seksiä säännöllisesti

Tietyt elämäntapamuutokset voivat auttaa emättimen kuivuutta vastaan taistelussa. Säännöllisen seksuaalisen aktiivisuuden ylläpitäminen lisää kudosten verenkiertoa ja stimuloi emättimen eritteiden tuotantoa.

5. Lopeta tupakointi

Kaikki tietävät tupakointiin liittyvän monia terveysriskejä, mutta harvemmin muistetaan, että tupakointi tekee huonoa myös iholle ja limakalvoille. Se myös heikentää elimistön estrogeenin tuotantoa, mikä voi johtaa emättimen kuivumiseen.

6. Huolehdi nesteytyksestä

Asiantuntijat suosittelevat juomaan tarpeeksi nestettä ja etenkin vettä päivän aikana, jotta keho pysyy nesteytettynä.

10 luonnollista keinoa emättimen kuivuuden lievittämiseen

7. Älä stressaa

Pitkäaikainen ahdistus tai stressi voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia ja myös lisätä emättimen kuivuutta. Stressiä vastaan voi taistella monin tavoin, esimerkiksi harrastamalla liikuntaa tai muita aktiviteetteja, kuten joogaa tai meditointia, jotka auttavat tyhjentämään mieleen ja vähentämään jännitteitä.

8. Käytä vesipohjaisia liukasteita

Yhdynnän aikana kannattaa käyttää liukuvoidetta. Vesipohjaiset liukasteet ovat usein paras vaihtoehto, sillä ne sopivat herkälle iholle ja ne on helppo pestä pois. Suosittelemme valitsemaan hajusteettoman ja väriaineettoman tuotteen. Jotkut liukasteet sisältävät hyaluronihappoa, joka vahvistaa ja turvottaa emättimen limakalvoa.

9. Noudata tasapainoista ruokavaliota

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio tukee elimistön optimaalista toimintaa. Esimerkiksi laventeliuute, anis, persilja ja C-vitamiini voivat lievittää emättimen kuivuuden oireita. Myös muun muassa fenkolin, pellavansiementen ja ginsengin sisältämiä isoflavoneja kannattaa sisällyttää ruokavalioon.

10. Harjoita lantionpohjan lihaksia

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen edistää myös emättimen terveyttä. Harjoittelu parantaa kudosten verenkiertoa ja lisää kosteutta.

Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos oireisiin liittyy veristä tai muuten selittämätöntä vuotoa, virtsaamisongelmia tai kipua tai oireet viittaavat tulehdukseen. Lääkäri selvittää, johtuuko emättimen kuivuus estrogeenin puutoksesta vai muista syistä. Samoin lääkärin kanssa on hyvä keskustella, jos luonnolliset keinot eivät riitä hoitamaan limakalvojen kuivumista. Hoitoa voidaan tarvittaessa tehostaa hormonivalmisteilla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dizavandi FR, Ghazanfarpour M, Roozbeh N, Kargarfard L, Khadivzadeh T, Dashti S. An overview of the phytoestrogen effect on vaginal health and dyspareunia in peri- and post-menopausal women. Post Reprod Health. 2019 Mar;25(1):11-20. doi: 10.1177/2053369118823365. Epub 2019 Feb 20. PMID: 30786797.
  • Goncharenko, V., Bubnov, R., Polivka, J., Jr, Zubor, P., Biringer, K., Bielik, T., Kuhn, W., & Golubnitschaja, O. (2019). Vaginal dryness: individualised patient profiles, risks and mitigating measures. The EPMA journal10(1), 73–79. https://doi.org/10.1007/s13167-019-00164-3
  • Mares P, Hoffet M, Rousseau O, Ripart-Neveu S. La sécheresse vaginale [Vaginal dryness]. Rev Prat. 2001 Jan 31;51(2):155-8. French. PMID: 11252940.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.