Nuoren uupumus ja stressi
Aikuiset eivät ole ainoita, jotka väsyvät, ahdistuvat ja stressaantuvat, vaan myös nuoret ovat nykyään aiempaa enemmän paineen alla. Nuoren uupumus ja stressi voivat olla erityisen ongelmallisia, koska hänellä ei välttämättä ole vielä tarpeellisia työkaluja negatiivisten tunteiden ja tilanteiden käsittelemiseksi. Tässä artikkelissa kerromme, minkälaiset merkit viittaavan nuoren uupumukseen ja stressiin, ja annamme vinkkejä siihen, miten auttaa nuorta tällaisessa vaikeassa tilanteessa.
Miten nuoren uupumus ja stressi näkyvät?
Vanhempana sinun on tärkeä olla tietoinen tietyistä varoitusmerkeistä, jotka saattavat kertoa nuoren uupumuksesta ja stressistä. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää auttaa nuorta käsittelemään negatiivisia tunteita, jotta hän oppii hallitsemaan niitä parhaalla mahdollisella tavalla.
- Unettomuus. Kaikki ei ole hyvin, jos nuori ei saa nukuttua kunnolla. Riittävän unensaannin takaamiseksi, opeta teini-ikäistä rajoittamaan ruutuaikaa ennen nukkumaanmenoa.
- Lisääntynyt ahdistuneisuus. Kyvyttömyys rentoutua voi olla erittäin turhauttavaa. Jos nuori on yleisesti ottaen levoton ja ahdistunut, taustalla voi olla uupumusta.
- Muutokset ruokailutottumuksissa. Nuori saattaa syödä liikaa tai liian vähän. Muutokset ruokailutottumuksissa voivat kieliä siitä, että nuori on emotionaalisesti uupunut.
- Riskialtis toiminta. Nuori saattaa etsiä pakotietä stressiltä ja ahdistukselta esimerkiksi kokeilemalla alkoholia tai huumausaineita.
- Impulsiivinen käyttäytyminen. Ennen kuin syytät nuoren mielialanvaihteluista hormoneja, kannattaa kaivaa pintaa syvemmälle, sillä syyllinen voikin olla uupumus. Jos nuori kokee voimakkaita vihan, turhautumisen, surullisuuden tai ahdistuksen tunteita, on hänen kanssaan tärkeä puhua tilanteesta.
Kuinka auttaa uupunutta ja stressaantunutta nuorta?
Nyt kun tiedät, millaiset varoitusmerkit voivat kertoa teini-ikäisen uupumuksesta ja stressistä, voit yrittää auttaa nuorta tuntemaan olonsa jälleen hyväksi. Yksi monien kohdalla toimiva menetelmä, on kysyä nuorelta, onko hän huomannut luokkakavereidensa keskuudessa uupumisen merkkejä.
Kun asiasta keskustellaan tällä tavoin, nuori voi puhua asiasta avoimesti ilman pelkoa seurauksista tai rangaistuksista. Hän voi esimerkiksi ajatella, ettei uskalla kertoa asiasta äidilleen, koska tämä ottaa häneltä rangaistuksena puhelimen pois. Kun annat nuorelle mahdollisuuden keskustella oireistaan ja siitä, miten hän itse käsittelisi niitä, ei tarvitse pelätä, että hän etääntyisi sinusta.
Jos nuori uskoutuu sinulle ja kertoo, että hänen ystävänsä kamppailee henkilökohtaisen ja opiskeluelämän tasapainottamisen kanssa, anna hänelle työkaluja tilanteen käsittelemiseen. Voisiko nuori jättää elämästään joitakin aktiviteetteja tai pitäisikö hänen vähentää ruutuaikaa, jotta hänellä on aikaa tietyille harrastuksille? Onko nuori laatinut aikataulun, josta selviää, kuinka paljon vapaa-aikaa hänellä on, ja miten sitä on paras hyödyntää? Sen sijaan, että nuoren riskialtista tai huonoa käytöstä kritisoidaan, kannattaa tilaisuus hyödyntää keskustelemalla hänen kanssaan ajanhallinnasta, asioiden priorisoimisesta ja erilaisista rentoutumistavoista.
Parempaa ajanhallintaa
Yksi tärkeimmistä asioista, joita vanhempi voi tehdä helpottaakseen nuoren kokemaa painetta, on auttaa tätä tekemään ajanhallintaan liittyviä päätöksiä. Teini-ikä on usein vaikeaa aikaa, johon liittyy runsaasti uusia kokemuksia ja uudenlaista painetta, jotka täytyy hallita rajoitetulla määrällä elämänkokemusta. Puhu nuorelle välttämättömistä toimenpiteistä, jotka auttavat häntä ymmärtämään omaa elämäänsä. Tällä tavoin hän oppii paremmin hallitsemaan omaa aikaansa ja toivon mukaan välttyy uupumiselta.
Voit myös kertoa nuorelle, kuinka itse teet asioita, ja voitte keskustella, olisiko sinun hyväksi havaitsemistasi tavoista apua nuoren omassa elämässä. Jakaessasi omia kokemuksiasi nuoren kanssa, yhteytenne vahvistuu, kun nuori tuntee itsensä ymmärretyksi ja hyväksytyksi. On hyvin tärkeää välttää nuoren tuomitsemista ja arvostelemista.