Kuinka opettaa teini-ikäistä ajamaan partansa
 

Kuinka opettaa teini-ikäistä ajamaan partansa

Kuinka opettaa teini-ikäistä ajamaan partansa
Pedro González Núñez

Tarkistanut ja hyväksynyt: varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka vanhemmat toisinaan toivoisivat pystyvänsä hidastamaan lapsensa kasvua, se on mahdotonta, ja jokainen lapsi kehittyy, kypsyy ja muuttuu päivä päivältä itsenäisemmäksi. Etenkin murrosikä tuo mukanaan monia muutoksia, jotka vaikuttavat sekä nuoren ulkonäköön että käytökseen. Yksi näistä muutoksista on pojilla parrankasvun alkaminen. Parrankasvu on hyvin yksilöllistä, ja siitä puhuminen vanhempien kanssa on osalle teini-ikäisistä kiusallinen asia. Vanhempien kannattaakin miettiä tarkkaan, miten puhua aiheesta ja kuinka opettaa teini-ikäistä ajamaan partansa.

Kuinka opettaa teini-ikäistä ajamaan partansa

Sekä tytöillä että pojilla murrosikään liittyy suuriakin fyysisiä muutoksia, joista yksi on parraskasvun alkaminen testosteronin vaikutuksesta. Parrankasvu alkaa ylähuulesta yleensä yläaste- tai lukioiässä, ja miehen parta on kehittynyt keskimäärin 18–25 vuoden iässä. Parrankasvu on kuitenkin hyvin yksilöllistä, eikä kaikille miehille kasva tuuheaa partaa missään vaiheessa elämää. Lähes jokainen mies joutuu kuitenkin jossain vaiheessa elämäänsä ajamaan tai vähintään siistimään partaansa, minkä vuoksi jaamme alla 7 askelta siihen, kuinka opettaa teini-ikäistä ajamaan partansa.

Kuinka opettaa teini-ikäistä ajamaan partansa

1. Sopivat välineet

Ensimmäinen askel on sopivan partakoneen tai -höylän valinta. Tämä on makukysymys, sillä toiset pitävät enemmän yksiteräisistä höylistä ja toiset sähkökäyttöisistä koneista. Markkinoilla on runsaasti erilaisia koneita, ja itselle sopivan mallin löytää vain kokeilemalla. Tarpeet voivat myös muuttua vuosien vieriessä ja ihon ja omien mieltymysten muuttuessa.

2. Oikea ajankohta

Sillä ei ole merkitystä, mihin aikaan vuorokaudesta parranajon harjoittelu aloitetaan. Tärkeintä on, että nuori on rauhallinen, rento ja motivoitunut kokeilemaan parranajoa. Parta kannattaa ajaa suihkun jälkeen, sillä lämmin vesi aukaisee ihohuokoset ja pehmentää partakarvat.

3. Ihon valmistelu

Iho kannattaa kuoria ennen parranajoa, joko aikaisemmin samana päivänä tai muutamaa päivää etukäteen. Itse parranajo aloitetaan alkoholittoman partavaahdon- tai geelin levittämisellä iholle.

Kuinka opettaa teini-ikäistä ajamaan partansa

4. Oikea tekniikka

Käytettäessä partateriä on tärkeää varmistaa, että käytössä on hyvä ja terävä terä. Parta tulee aina ajaa karvan kasvun myötäisesti, sillä vastakarvaan ajaminen lisää karvojen sisään kasvun riskiä. Terää tai partakonetta ei saa painaa liikaa partaa ajaessa, sillä tämä lisää ihon ärsytystä ja saa pahimmillaan aikaan haavoja. Yhden voimakkaan liikkeen sijaan kannattaa kokeilla lyhyitä varovaisia vetoja. Partaa ajaessa kannattaa käyttää molempia käsiä niin, että toinen käsi liikuttaa höylää tai partakonetta samalla kun toinen käsi venyttää ihoa kohdasta, jossa laite kulkee.

5. Viimeistely kasvo- tai partavedellä

Parranajon jälkeen iho kannattaa huuhdella hyvin ja viimeistellä alkoholittomalla after shave -tuotteella tai kosteusvoiteella. Niiden tehtävä on kosteuttaa, rauhoittaa ja elvyttää ihoa.

6. Välineiden huolto

Olipa käytössä partahöylä tai parranajokone, välineistä huolehtiminen on tärkeää. Parranajoon käytetty väline ja mahdolliset oheistarvikkeet tulee huuhdella hyvin kuumalla vedellä jokaisen käyttökerran jälkeen. Partahöylä- tai kone on hyvä jättää kuivumaan paikkaan, jossa ilma vaihtuu hyvin. Kuivaamista paperilla tai pyyhkeellä ei suositella terien tylsistyminen estämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alberca, F. (2015). Adolescentes. Manual de instrucciones (Prácticos). Barcelona: Booket.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.