5 lahjaideaa teini-ikäiselle - Äitiyden Ihme
 

5 lahjaideaa teini-ikäiselle

5 lahjaideaa teini-ikäiselle
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Murrosikään liittyy paitsi fyysisiä, myös monia henkisiä muutoksia, jotka näkyvät esimerkiksi muutoksina nuoren mieltymyksissä ja kiinnostuksen kohteissa. Siinä missä lapsi on toivonut aikaisemmin syntymäpäivä- ja joululahjaksi lähinnä leluja ja harrastusvälineitä, teini-iässä häntä kiinnostavat enemmän esimerkiksi älylaitteet ja vaatteet. Moni vanhempi haluaa kuitenkin antaa lapselleen hyödyllisiä, opettavaisia ja tämän lahjakkuutta ja taitoja stimuloivia lahjoja. Tänään jaamme viisi tämän tyyppistä lahjaideaa teini-ikäiselle.

5 lahjaideaa teini-ikäiselle

1. Taidetarvikkeet ja urheiluvälineet

Yksi vanhempien tärkeimpiä tehtäviä on kannustaa lasta hänen harrastuksissaan sekä taitojensa hyödyntämisessä. Jos lapsi harrastaa urheilua tai pitää taiteesta, tarjoa lapselle tarvittavat välineet siihen.

2. Langaton kaiutin

Tietokoneeseen, tablettiin tai puhelimeen yhdistettävissä oleva langaton kaiutin on erinomainen lahja paljon liikkeessä olevalle nuorelle. Vedenkestävä kaiutin on hyvä valinta runsaasti aikaa ulkona viettävälle teini-ikäiselle.

5 lahjaideaa teini-ikäiselle

3. Kamera

Yksi hyvä keino stimuloida nuoren luovuutta on kannustaa lasta valokuvaamisen pariin. Sen lisäksi, että lapsi oppii taiteellisuutta, tämä harrastus pitää lapsen myös tuotteliaana. Tässä mielessä kamera on loistava lahja nuorelle. Voit antaa joko digitaalisen, filmi- tai pikakameran.

4. Suoratoistopalvelutilaus

Yksi mahtava idea on tarjota nuorelle pääsy hänen suosikkielokuviensa tai -musiikin pariin miltä tahansa laitteelta. Tämä lahja lisää sekä sinulle että teini-ikäiselle lapsellesi enemmän vastuuta. Nuoren pitää luvata, että ei käytä näitä palveluja kuitenkaan liikaa. Ne ei myöskään saa olla muiden tärkeiden aktiviteettien tiellä.

5. Kurssit tai aktiviteetit

Kannusta lasta hyödyntämään vapaa-aikansa harjoittelemalla tai opettelemalla jotakin uutta. Lisäkurssit aiheesta kehittävät lapsen kurinalaisuutta. Taidetunnit, urheilu tai kuntosalilla käyminen ovat terveitä aktiviteetteja nuorelle. Nuoren kanssa on kuitenkin tehtävä sopimus siitä, että nämä aktiviteetit eivät saa vaikuttaa koulu- tai kotitöihin negatiivisesti.

Suosituksia teini-ikäisten lahjoja koskien

5 lahjaideaa teini-ikäiselle
  • Ennen kuin ostat lapsellesi tämän pyytämän lahjan, anna lapsen ensiksi kertoa, miksi hän haluaa kyseisen lahjan. Tämän ei tarvitse tarkoittaa sitä, että myönnyt lapsen tahdon mukaan aina, mutta hänen on hyvä tietää että kuuntelet häntä.
  • Älä anna lapsen ajatella, että hän on maailman keskipiste. Jos ihminen on hyvin itsekeskeinen, aiheuttaa se paljon ongelmia. Tee lapsellesi myös selväksi, että sinun tehtäväsi vanhempana ei ole antaa hänelle kaikkea haluamaansa milloin tahansa. Olet paljon muutakin kuin vain lapsesi elättäjä.
  • Opeta nuorta ajattelemaan myös muita ihmisiä ja muistuta hän kiitollisuudesta ja hyvistä tavoista. Hyvät arvot opettavat lapselle sen, että myös muiden ihmisten tarpeet ovat yhtä tärkeitä kuin omatkin.
  • Jos haluat täyttää kaikki lapsesi toiveet, pelkona on, että hänestä tulee tyytymätön ja kiittämätön. On siis tärkeää kertoa, että kun asioiden eteen pitää taistella, jotta niitä osaa arvostaa paremmin. 
  • Puhu nuorelle median merkittävästä vaikutuksesta. Yhteiskunnassamme ihannoidaan yletöntä kuluttamista, ja suuri osa tästä johtuu TV:n ja internetin vaikutuksesta. Auta lasta ymmärtämään jo nuoresta lähtien, että kaikki mitä mediassa näkyy, ei ole totta saatika tervettä. Opeta myös, että nuoren ei tarvitse toimia arvojensa vastaisesti ollakseen osa kaveriporukkaa.

Varmista siis, että teini-ikäiselle antamasi lahjat täyttävät jonkin tarpeen tai motivoivat nuorta positiivisella tavalla – tässä artikkelissa esittelemämme viisi lahjaideaa sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti! Pidä myös mielessä se, että vanhemman tehtävä ei ole toteuttaa kaikkia nuoren vaatimuksia. Antamalla nuorelle sellaisia lahjoja, joilla hän voi tehdä itsestään paremman ihmisen, myös nuoren itsekuri ja persoonan muodostuminen kehittyy.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.