Suolaisia reseptejä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle
Tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion noudattaminen on tärkeää raskauden aikana, mutta on tavallista, että jossain vaiheessa raskautta odottavaa äitiä alkavat kiusata erilaiset mieliteot. Siinä missä yksi himoitsee suklaata ja jäätelöä tai suolaisia herkkuja, toisella mieliteot voivat olla hyvinkin erikoiset. Vanha uskomus siitä, että raskaana olevan naisen täytyy syödä kahden edestä, ei pidä paikkaansa, eikä odottavan äidin kannata syödä liikaa tai epäterveellisiä ruokia. Itsensä silloin tällöin hemmotteleminen on totta kai täysin sallittua. Seuraavaksi jaamme muutamia suolaisia reseptejä, jotka ovat paitsi terveellisiä, myös herkullisia.
Suolaisia reseptejä raskauden ensimmäiselle kolmannekselle
Naisen ravinnolliset tarpeet vaihtelevat hieman raskauden aikana, mutta hän tarvitsee koko odotuksen ajan tarpeeksi foolihappoa, omega-3-rasvahappoja ja B12-vitamiinia. Liiallista tyydyttyneiden rasvojen ja sokerin käyttöä kannattaa välttää.
Mangosalaatti avokadolla ja juustolla
Ainekset:
- Tuorejuustoa
- Salaattia
- 1 avokado
- 1 mango
- Öljyä
- Suolaa
- Nalsamiviinietikkaa
Valmistus:
- Pese kasvikset ja mango huolellisesti. Paloitte sitten mango, avokado ja juusto pieniksi paloiksi ja sekoita ne kulhossa salaatin kanssa.
- Lisää hieman öljyä ja jatka sekoittamista.
- Lisää hyppysellinen suolaa ja hieman balsamiviinietikkaa.
Vasikanlihaa omenakastikkeella
Ainekset:
- 800 g vasikanlihaa
- 1 omena
- Öljyä
- Suolaa
- Mustapippuria
Valmistus:
- Leikkaa vasikanliha pienemmiksi paloiksi ja kypsennä ne.
- Pilko ja soseuta omena lihan kypsyessä.
- Kaada omenasose vasikanlihan joukkoon ja anna hautua puolen tunnin ajan.
- Lisää lopuksi hyppysellinen suolaa ja mustapippuria.
“Kukaan ei voi ajatella järkevästi tyhjällä vatsalla.”
George Elliot
Lihatäytteiset perunat
Ainekset:
- 4 perunaa
- 450 g sikajauhelijaa
- 2 keitettyä kananmunaa
- 1 sipuli
- 2 rkl maitoa
- 2 valkosipulin kynttä
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- Suolaa
Valmistus:
- Pese perunat ja sipuli. Pilko sitten perunat, sipuli ja valkosipulin kynnet.
- Keitä perunat pehmeiksi pienessä määrässä maitoa. Perunoiden valmistuessa kuullota sipuli ja valkosipuli pannulla.
- Lisää pannulle jauheliha ja suola. Ruskista jauhelija ja lisää sen jälkeen sekaan keitetyt kananmunat. Anna seoksen jäähtyä.
- Muotoile perunat palloiksi ja täytä ne jauhelihaseoksella.
- Pyöräytä perunapallot jauhossa ja paista ne pannulla kullanruskeiksi.
Banaanikakku
Ainekset:
- 2 kypsää banaania
- 1 kananmuna
- Sokeria
- Suklaahippuja
- Maitoa
- 300 g vehnäjauhoja
- Voita
- 2 rkl leivinjauhetta
- 2 rkl suolaa
- 1 rkl kuivahiivaa
Valmistus:
- Sekoita vehnäjauhot, suola ja hiiva.
- Pilko banaanit ja sekoita maitoon. Vatkaa toisessa kulhossa kananmuna.
- Yhdistä jauhot, banaani-maitoseos ja vatkattu kananmuna. Sekoita noin 15 minuutin ajan ja lisää sitten suklaahiput, suolaa ja sokeria.
- Voitele kakkuvuoka voilla ja kaada taikina siihen. Paista 200-asteisessa uunissa tunnin verran.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
- Amiot Carlin MJ., Fruit and vegetable consumption: what benefits, what risks. Rev Prat, 2019. 69 (2): 139-142.