Kalsiumpitoiset reseptit raskauden viimeiselle kolmannekselle

21.4.2019
Näillä loistavasti raskauden viimeiselle kolmannekselle sopivilla resepteillä helpotat terveellisen ruokalistan laatimista.

Raskauden viimeisen vaiheen lähestyessä moni nainen alkaa tuntea olonsa ja kehonsa yhä uupuneemmaksi. Tässä vaiheessa raskautta ravinnon merkitys kasvaa entisestään, jotta sekä odottava äiti että sikiö saavat tarvitsemansa ravinteet. Juuri tästä syystä haluamme jakaa tänään parhaat kalsiumpitoiset reseptit raskauden viimeiselle kolmannekselle.

Raskauden edettyä seitsemänteen kuukauteen sikiön kehitys on viimeisessä vaiheessaan. Odottava äiti voi tällöin alkaa kokea suurta uupumusta, mikä johtuu viimeisten kuukausien muutoksista sekä vatsan koon ja painon kasvusta.

Raskauden edetessä on hyvin tärkeää huolehtia terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta, jolla taataan äidin ja lapsen tarvitseman polttoaineen saanti. Odottavan äidin on nautittava tarpeeksi kalsiumia, jota tarvitaan vauvan luuston kehittymiseen sekä lihasten ja hermoston muodostumiseen.

Raskauden aikana kalsiumin imeytyminen suolistosta paranee, eikä kalsiumia sisältävien ruokien nauttimista tarvitse yleensä erityisesti lisätä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö odottavan äidin tulisi kiinnittää huomiota riittävän kalsiumin saantiin.

Kalsiumpitoiset reseptit raskauden viimeiselle kolmannekselle

Ennen reseptien jakamista haluamme listata runsaasti kalsiumia sisältäviä ruokia. Seuraava lista sisältää tuotteita, joita suosittelemme käytettävän, kun halutaan kokeilla uusien ruokalajien valmistamista raskauden viimeisellä kolmanneksella:

  • Maitotuotteet
  • Kananmuna
  • Kana
  • Pähkinät ja siemenet
  • Lehtivihannekset, kuten lehtisalaatti, parsakaali, lehtikaali, lehtimangoldi ja pinaatti
  • Hedelmät, kuten appelsiini, kiivi ja viikuna
  • Kala, kuten lohi ja tonnikala

Seuraavaksi jaamme neljä kätevää reseptiä, joita voidaan hyödyntää kalsiumin saannin takaamiseksi raskauden aikana.

Kalsiumpitoiset reseptit raskauden viimeiselle kolmannekselle

1. Runsaasti kalsiumia sisältävä vanukas

Ainekset:

  • 10 kananmunaa
  • Kinuskia maun mukaan
  • 200 g sokeria
  • 1 l rasvatonta maitoa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 5 rkl rasvatonta maitojauhetta

Valmistusohjeet:

  1. Sekoita kinuski, kananmuna, sokeri, maito, maitojauhe ja vaniljauute keskenään
  2. Kaada seos kulhoon.
  3. Anna vanukkaan paistua tunnin ajan alhaisella lämmöllä vesihauteessa.
  4. Tarjoile vanuka. Halutessasi voit koristella vanukkaan omenaviipaleilla.

2. Tonnikalaburritot

Ainekset:

  • 1/2 porkkana
  • 2 salaatinlehteä
  • 2 vehnätortillalättyä
  • 1 prk tonnikalaa
  • 1 rkl majoneesia

Valmistusohjeet:

  1. Pese ja paloittele salaatinlehdet.
  2. Kuori porkkana ja leikkaa se pieniksi suikaleiksi.
  3. Kuumenna tortillalättyä pannulla muutaman minuutin ajan.
  4. Aseta majoneesi, salaatinlehti, porkkana ja siivilöity tonnikala tortillalätyn päälle.
  5. Kääri tortilla ja nauti.

Tortillan makua on helppo varioida käyttämällä erilaisia täytteitä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi tomaatti, juusto, maissi ja erilaiset kastikkeet.

Kalsiumpitoiset ruoat ovat viimeisellä raskauden kolmanneksella erittäin hyödyllisiä sekä naiselle että vauvalle.

3. Kanamuhennos kikherneiden kera

Ainekset:

  • Suolaa
  • Pippuria
  • Korianteria
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 paloiteltua tomaattia
  • 1 prk kikherneitä
  • 1/4 tl jauhettua kanelia
  • 1 rkl jauhettua kuminaa
  • Noin 750 g nahatonta kananrintaa

Valmistusohjeet:

  1. Mausta kana suolalla ja pippurilla ja anna sen paistua pannulla oliiviöljyssä keskilämmöllä kullanruskeaksi. Paistamisen jälkeen siirrä kana kulhoon.
  2. Lisää puoli lasillista vettä pannulle ja anna sen kiehua kahden minuutin ajan. Siirrä neste kulhoon, jossa kana on.
  3. Paista sipulia pannulla oliiviöljyssä keskilämmöllä. Peitä sipuli, mutta nosta kansi välillä pois. Kun on kulunut kuusi minuuttia, lisää kumina, kaneli, korianteri ja valkosipuli ja anna sipulin paistua vielä hetken verran.
  4. Lisää tomaatti ja kikherneet ja kuumenna aineksia alhaisella lämmöllä.
  5. Laita kana mehuineen pannulle ja kuumenna alhaisella lämmöllä.
Kalsiumpitoiset reseptit raskauden viimeiselle kolmannekselle

4. Raastettu lehtimangoldi ja riisi

Ainekset:

  • 4,7 dl vettä
  • 2 dl riisiä
  • 2 hyppysellistä suolaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • Mozzarellajuustoa
  • 500 g lehtimangoldia
  • 3 rkl oliiviöljyä

Valmistusohjeet:

  1. Hienonna ensimmäinen valkosipulinkynsi ja paista sitä pannulla ruokalusikallisessa oliiviöljyä.
  2. Muutaman minuutin kuluttua valkosipulin alkaessa muuttaa väriään, lisää mukaan riisi, kuumaa vettä ja hiukan suolaa.
  3. Anna kypsyä 7-8 minuutin ajan korkealla lämmöllä ja tämän jälkeen toiset 7-8 minuuttia alhaisemmalla lämmöllä. Jos vesi haihtuu ja riisi on vielä kovaa, lisää vettä ja jatka kypsentämistä.
  4. Pese ja suikaloi lehtimangoldin lehdet.
  5. Kypsennä toinen valkosipulinkynsi oliiviöljyssä. Valkosipulin kypsyessä lisää lehtimangoldi ja hiukan suolaa. Kuullota viiden minuutin ajan.
  6. Levitä leivinpaperille riisiä ja kaada pannun seos päälle. Lisää päälle mozzarellaa.
  7. Paista, kunnes juusto on sulanut ja ruskistunut kunnolla.