Herkulliset pastareseptit: 4 omaperäistä ideaa

8.8.2019
Oletko kyllästynyt syömään pastaa vain yhden tai kahden erilaisen kastikkeen kanssa? Tänään jaamme neljä herkullista pastaresepti-ideaa, jotka sopivat kaikille tuttuihin pastaruokiin kyllästyneille tai muuten vaihtelua ruokavalioonsa kaipaaville.

Pasta on loistavaa ruokaa, ja monen aikuisen ja lapsen herkku, mutta siihenkin kyllästyy, jos kastike pysyy aina samana. Alla jakamamme herkulliset pastareseptit tarjoavat arkeen ja ruokavalioon vaihtelua. Emme halua aterian valmistamisen olevan liian monimutkaista ja aikaavievää, joten olemme valinneet helppoja reseptejä, joissa ei kuitenkaan tingitä ruoan mausta.

Pasta-annoksia voidaan muunnella lukemattomin eri tavoin pastalajeja ja kastikkeita vaihtelemalla, mutta arjessa uuden kokeileminen usein jää, ja helposti tyydytään vanhaan hyväksi havaittuun reseptiin. Kaikki tuntevat pasta carbonaran ja pasta bolognesen, mutta nämä eivät suinkaan ole ainoita vaihtoehtoja pastasta pitävälle ruokailijalle.

Kannattaa siis kokeilla luovempiakin tapoja valmistaa pasta-aterioita. Jo muutamassa minuutissa valmistuu herkullinen, ravinteikas ja nälän tehokkaasti tyydyttävä annos. Laita seuraavat reseptit muistiin ja kokeile niistä itsellesi mieluisimpia – jokin päätyy varmasti perheesi suosikkeihin. Jokainen resepti on suunniteltu neljälle henkilölle, ja ohjeita voidaan muokata ruokailijoiden maun ja oman jääkaapin sisällön mukaan.

Herkulliset pastareseptit

Kermainen uunissa paistettu pasta juuston ja makkaran kera

Tämä pastaresepti, jonka avaintekijä on makkara, on suosittu sekä aikuisten että lasten keskuudessa. Tällä kertaa lisänä on kerma, joka tekee ateriasta todella runsaan ja tietysti myös maistuvan. Kontrastia lisää uunissa rapeaksi paahtunut juusto.

Tarvittavat ainekset

  • 1 l pastaa (esimerkiksi makaronia)
  • 3,5 dl chorizo-makkaraa
  • 3,5 dl parmesaania pieninä hiutaleina
  • 1 sipuli hienoksi pilkottuna
  • Maitoa
  • Valkosipulijauhetta
  • Suolaa
  • Pippuria

Pastan valmistus

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Uunin lämmetessä keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä.
  3. Kaada paistinpanulle ruokalusikallinen öljyä ja paista sitten pilkotut sipulit. Kun sipulit ovat pehmeitä, lisää mukaan pieniksi paloiksi paloiteltu makkara. Mausta liha pienellä määrällä valkosipulijauhetta, suolaa ja pippuria. Anna ainesten kuullottua useamman minuutin ajan.
  4. Ota pannu pois liedeltä. Lisää 1/4 pieniksi paloiksi murretusta juustosta ja pastasta. Lisää maitoa, kunnes kastikkeessa on sopivan kermainen koostumus.
  5. Öljyä uuniin soveltuva vuoka ja kaada siihen valmistamasi seos. Ripottele päälle loput juustot ja halutessasi myös hiukan oreganoa.
  6. Laita pasta uuniin ja anna sen kypsyä, kunnes juusto alkaa ruskistua.
Herkulliset pastareseptit

Pastaa avokadokastikkeen kanssa

Tässä reseptissä yhdistyvät yllä mainitut pastan ominaisuudet ja avokadon loistavat terveyshyödyt – sekä tietysti tämän vihreän suosikkituotteen herkullinen maku. Avokadossa on runsaasti vitamiineja, omega-rasvahappoja, kaliumia ja kuitua. See on loistava tuote myös sydämen terveyden edistämiseksi.

Tällä reseptillä valmistat suussa sulavan, innovatiivisen ja ravitsevan pastaruoan, joka sopii niin lounaaksi kuin illalliseksikin. Etuna on myös annoksen helppo valmistaminen.

Tarvittavat ainekset

  • 1 l haluamaasi pastaa
  • 2 avokadoa
  • Tuoretta basilikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • Suolaa
  • 2 rkl tuoretta sitruunamehua
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • Pippuria

Pastan valmistus

  1. Keitä pastaa pakkauksessa annettujen ohjeiden mukaan.
  2. Valmistaaksesi kastikkeen sekoita avokado, valkosipuli, oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja pippuri.
  3. Sekoita kastike ja keitetty pasta yhteen.

Kugel-pasta

Hieman harvinaisemmalla kugel-pastalla saat yllätettyä myös pastaruokien suurimmat fanit. Pääaineksena tässä alun perin juutalaisessa reseptissä ovat litteät munanuudelit, jotka voidaan yhdistää joko suolaisiin tai makeisiin tuotteisiin. Tämän reseptin etuna on se, että se toimii hyvin sekä pää- että jälkiruokana nautittuna.

Kannattaa kokeilla, jos pastarutiinisi kaipaavat suurta vaihtelua!

Tarvittavat ainekset

  • 3 dl paloiteltuja ja kuivattuja aprikooseja
  • 2,5 dl raesokeria
  • 3,5 dl paloiteltuja rusinoita ja luumuja
  • 230 g hapankermaa
  • 250 ml amarettolikööriä
  • 3 dl keittämätöntä pastaa
  • 4 dl sulatejuustoa
  • 0,5 dl voita

Pastan valmistus

  1. Ennen kuin aloitat varsinaisen kastikkeen valmistuksen, laita edellisenä iltana aprikoosit, rusinat ja kuivatut luumut likoamaan amarettolikööriin.
  2. Seuraavana päivänä aloita ruoan valmistus lämmittämällä uuni 160 asteeseen.
  3. Keitä pastaa pakkauksessa annettujen ohjeiden mukaan ja siivilöi ja sekoita keitetty pasta voihin.
  4. Vatkaa kananmunat, sokeri, sulatejuusto ja hapankerma seokseksi ja lisää mukaan hedelmät, joita olet liottanut liköörissä. Sekoita kermaseos voihin yhdistämäsi pastan kanssa.
  5. Öljyä uuniin soveltuva vuoka ja kaada pasta siihen. Anna pastan kypsyä tunnin ajan ja nosta sitten vuoka pois lämmöstä.
Kugel-pasta

Pasta voikastikkeella

Tämä helppo resepti osoittaa ennen kaikkea sen, että pastan valmistamiseen ei aina tarvita lukuisia erikoisia aineksia, eikä kettiössä myöskään tarvitse viettää kahta tuntia suussa sulavan aterian valmistamiseksi.

Tämä pasta sopii hyvin nautittavaksi lisukkeena esimerkiksi kalan, kanan tai salaatin kanssa. Täyttävämmäksi annos saadaan lisäämillä siihen esimerkiksi pekonia tai kuullotettuja sieniä.

Tarvittavat ainekset

  • 1 kanaliemikuutio
  • 1 rkl öljyä
  • 6 dl pastaa valintasi mukaan
  • 0,8 dl voita
  • ½ tl valkosipulitahnaa
  • 2 rkl paloiteltuja vihreitä sipuleita
  • 3 rkl pieniksi paloiksi murskattua parmesaania

Pastan valmistus

  1. Kaada kattilaan noin litra vettä ja lisää kanaliemikuutio ja öljy. Kun vesi kiehuu, lisää pasta ja anna sen kypsyä pakkauksessa annettujen ohjeiden mukaan.
  2. Laita pannulle sulamaan voi ja paista siinä valkopulitahnaa ja vihreitä sipuleita.
  3. Siivilöi pasta ja kaada se pannulle voin kera. Sekoita ainekset niin hyvin, että pasta imee kunnolla kaikki kastikkeen herkkulliset maut.
  4. Ota seos pois liedeltä ja lisää mukaan juusto. Sekoita, ja helppo ateria on valmis syötäväksi.

Pasta on suosittu kaikille tuttu ruoka, joka muuttuu kuitenkin arjessa helposti tylsäksi, jos kastike on aina yksi ja sama. Olemassa on onneksi monia hyviä tapoja piristää aterioita ilman kalliita tarvikkeita tai aikaavievää keittotaidon opettelua. Ja mikä parasta, tuloksena on jokaisen näiden neljän reseptin kohdalla tasapainoinen, terveellinen ja maukas ruokalaji, joka on koko perheen mieleen.