6 kylmää ruokaa lapsille

27 elokuu, 2020

Tänään jaamme kuusi kylmää ruokaa, jotka maistuvat lapsille välipaloina tai pääaterian lisukkeena. Lämmin ruoka ei välttämättä maistu lapselle kuumalla säällä, ja etenkin tällöin kylmät ateriat ovat erinomainen vaihtoehto. Nämä salaatit, keitot ja voileivät ovat terveellisiä vaihtoehtoja, jotka sisältävät lapsen tarvitsemia ravintoaineita.

6 kylmää ruokaa lapsille

Gazpacho

Gazpacho voidaan valmistaa perinteiseen tapaan vihanneksista tai vaihtoehtoisesti hedelmistä. Tämä on perinteinen gazpacho-resepti.

Ainekset

  • 1 kurkku
  • 500 g tomaattia
  • 1 vihreä paprika
  • 1 valkosipulin kynsi
  • Suolaa maun mukaan
  • 3 rkl viinietikkaa
  • 2,5 dl vettä
  • 2,5 dl oliiviöljyä

Valmistus

  1. Pilko kurkku, paprika, valkosipuli ja tomaatti pieniksi paloiksi. Aseta palat tehosekoittimeen muiden ainesten kanssa ja sekoita, kunnes seos on tasaista.
  2. Siivilöi seos hyvin erotellaksesi nesteestä siemenet ja kuoret.
  3. Laita gazpacho jääkaappiin ja tarjoile se jäähdytettynä.

Virkistävä vaihtoehto, josta lapset pitävät, on lisätä keittoon mansikoita, vesimelonia, kirsikoita tai persikkaa, jolloin gazpacho saa makean maun ja virkistää varsinkin kesäkuumalla.

6 kylmää ruokaa lapsille

Kreikkalainen salaatti

Kreikkalaista salaattia on helppo muokata lapsen ja perheen maun mukaan. Se on erinomainen välipala tai pääaterian lisuke.

Ainekset

  • 4 tomaattia
  • 1 sipuli
  • 1 kurkku
  • 130 g fetaa
  • 2,5 dl oliiveja
  • Kapriksia
  • Oreganor, suolaa ja öljyä
  • (Luonnonjogurtti)

Valmistus

  • Pilko vihannekset ja feta pieniksi paloiksi ja sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa.
  • Lisää 2,5 dl mustia tai vihreitä oliiveja ja kourallinen kapriksia. Halutessasi voit lisätä joukkoon luonnonjogurttia.
  • Koristele oreganolla, suolalla ja öljyllä maun mukaan ennen tarjoilua.

Insalata caprese -salaatti

Insalata caprese on hyvin nopeasti valmistettu yksinkertainen salaatti, joka sisältää vain kolmea raaka-ainetta. Tomaatin ja juuston yhdistelmä maistuu yleensä hyvin lapsille – etenkin, jos mozzarella on leikattu hauskaan muotoon.

Ainekset

  • 2 isoa tomaattia
  • 2 isoa mozzarellapalloa
  • Basilikaa
  • Pippuria, suojaa ja oliiviöljyä

Valmistus

  • Siivuta tomaatit ja mozzarellat.
  • Asettele tomaatti ja mozzarella vuorotellen tarjoiluastiaan ja lisää siivujen lomaan tuoretta basilikaa.
  • Lisää salaatin päälle oliiviöljyä sekä ripaus suolaa ja pippuria.

Tonnikalavoileipä

Tonnikalavoileipä on täyttävä, terveellinen ja ravinteikas välipala, joka on nopea ja helppo valmistaa. Lisäksi sen avulla on helppo lisätä lapsen ruokavalioon kalaa. Voileipä on myös helppo ottaa mukaan välipalaksi esimerkiksi retkelle tai harrastuksiin.

Ainekset

  • Leipää
  • 1 keitetty kananmuna
  • 1 tomaatti
  • 1 tai 2 salaatinlehteä
  • 1 tölkki tonnikalaa
  • 1 rkl majoneesia
  • 1 rkl ketsuppia

Valmistus

  1. Viipaloi kananmuna.
  2. Valmista pinkki kastike sekoittamalla majoneesi ja ketsuppi yhteen. Sekoita kastikkeeseen tonnikala.
  3. Levitä leivän toiselle puolikkaalle runsas kerros kastiketta.
  4. Lisää päälle kananmunan viipaleita, tomaattia ja salaatinlehtiä.
  5. Aseta lopuksi päälle toinen leipäviipale ja nauti.
6 kylmää ruokaa lapsille

Katkarapucocktail

Neljä aikaisempaa ateriaa ovat syntyneet ilman kypsentämistä, mutta katkarapucocktailin valmistamiseen tarvitaan lämpöä, mikäli siinä käytetään kokonaisia katkarapuja.

Ainekset

  • 1/2 kerää salaattia
  • 500 g katkarapuja
  • 1,5 dl majoneesia
  • 2 rkl ketsuppia
  • Karkeaa suolaa maun mukaan

Valmistus

  • Keitä katkarapuja kahden minuutin ajan kiehuvassa vedessä, johon on lisätty kourallinen karkeaa suolaa.
  • Huuhtele keitetyt katkaravut kylmällä vedellä ja kuori ne.
  • Sekoita erillisessä kulhossa keskenään majoneesi ja ketsuppi. Lisää katkaravut seokseen.
  • Koristele makusi mukaan ja tarjoile katkarapucocktail salaatin kanssa.

Täytetyt kanamunat

Yleisesti ottaen lapset rakastavat keitettyjä kananmunia, joten tämä kylmä välipala on hitti monessa perheessä.

Ainekset

  • 6 kananmunaa

Valmistus

  1. Keitä kananmunia kiehuvassa vedessä 10 minuutin ajan.
  2. Huuhtele kananmunat kylmän veden alla ja tämän jälkeen kuori ja pilko ne kahteen osaan.
  3. Poista keltuaiset ja sekoita ne tonnikalan tai paistettujen katkarapujen kanssa.
  4. Lisää joukkoon majoneesia tai tuorejuustoa ja sekoita ainekset tahnaksi sauvasekoittimella.
  5. Täytä kananmunat tahnalla ja koristele ne oliiveilla tai tomaatin tai paprikan paloilla.
  • Siti HN., Kamisah Y., Kamsiah J., The role of oxidative stress, antioxidants and vascula inflammation in cardiovascular disease. Vascul Pharmacol, 2015. 71: 40-56.
  • Vannuci L., Fossi C., Quattrini S., Guasti L., et al., Calcium intake in bone health: a focus on calcium rich mineral Waters. Nutrients, 2018.