Voiko raskauspahoinvointi kertoa vauvan sukupuolesta?
On monia käsityksiä koskien sitä, onko olemassa merkkejä tai oireita, jotka kertovat vauvan sukupuolesta. Vaikka nämä uskomukset eivät olekaan tieteellisesti todistettuja, moni raskaana oleva nainen pitää niitä kuitenkin mahdollisina viitteinä siitä, onko tulossa poika vai tyttö.
Pahoinvointi raskauden aikana on merkki ensimmäisestä raskauskolmanneksesta, ja yleensä se katoaa neljännen kuukauden aikana (12-16:nnen viikon aikana), vaikka kaikki raskaana olevat naiset eivät sitä koekaan. Pahoinvointi on yleensä tavallisempaa ensimmäistä kertaa raskaana olevilla.
Raskauspahoinvointi on epämiellyttävä tuntemus, joka vaikuttaa johtavan oksentamiseen, mutta ei kuitenkaan aina pääty tällä tavalla. Tämä tuntemus on yleensä suun ja kurkun alueilla koettu.
Kyseessä on normaali raskauden oire, joten se ei ole mikään suuri syy huoleen. Pahoinvointi raskauden aikana voi tietysti olla ärsyttävää ja myös haitaksi päivittäisten rutiinien kannalta, sillä sitä voi ilmetä mihin aikaan päivästä tahansa.
Syyt raskauspahoinvointiin
- Ummetus
- Psykologiset tekijät
- Istukan koko
- Korkeat estrogeenin tasot
- Alhaiset B-vitamiinin tasot
- Istukkahormonin (HCG) tasot
Ei ole mitään yksittäistä syytä tähän oloon, vaikka pahoinvointi raskauden aikana liittyykin yleensä korkeaan istukkahormonin määrään, jota vapauttaa istukka.
Tämä on se sama hormoni, jota käytetään verikokeissa sen selvittämiseksi, onko nainen raskaana vai ei.
50-80 % raskaana olevista naisista kokee pahoinvointia.
Riskitekijät
- Stressi
- Ahdistus
- Ensimmäinen raskaus
- Päänsärky tai migreeni
- Suoliston ja vatsan sairauksien historia
- Herkkyys hajuille ja mauille
Jotkut tutkimukset esittävät, että ne naiset, jotka ovat saaneet Helicobacter pylori -bakteerin tartunnan, omaavat korkeamman riskin saada pahoinvointia raskauden aikana.
Tämä on kuitenkin vain spekulaatiota, sillä pahoinvointia raskauden aikana pidetään monen tekjän tuloksena, eikä siis vain jonkin yksittäisen syyn.
Yleisiä uskomuksia pahoinvointiin liittyen
- Jos koet pahoinvointia runsaasti raskauden aikana, odotat luultavasti tyttöä.
- Jos pahoinvointisi on lievää, vauva voi ennemminkin olla poika.
Antaako pahoinvointi todella vihjeitä vauvan sukupuolesta?
Vähän aikaa sitten, osana tutkimusta, joka toteutettiin hyvin suurella määrällä raskaana olevia naisia (noin 2 miljoonaa), ryhmä ruotsalaisia tutkijoita selvitti tämän: naiset, jotka kokevat pahoinvointia ja oksentelua aamulla raskauden aikana, saivat enemmän tyttövauvoja.
Tämä havainto tehtiin sen jälkeen, kun oltiin analysoitu koetulokset, joissa näkyi että 56 %:ssa tutkituista tapauksista naiset, jotka kokivat pahoinvointia ensimmäisen kolmen kuukauden aikana raskauttaan, saivat tytön.
Sen sijaan lievemmät oireet kokevat naiset synnyttivät enemmän poikia.
Tämä tutkimus tehtiin Columbia University -yliopistossa New Yorkissa, ja se koski naisia, joilla oli hyperemeesi, eli raskauden aikainen vakava pahoinvointi. Tämä on pahoinvointia, jota ilmenee 24 tuntia päivässä ja yli 12 viikon ajan.
Rutiinitarkastusten ohella myös pahoinvointi voisi siis kenties kertoa vauvan sukupuolesta. Vaikka tästä ei ole mitään selkeitä todisteita, jatkuvaa tutkimusta tehdään, jotta asiasta voitaisiin saada lisää tietoa.
Tällä hetkellä kuitenkin kaikkein luotettavin tapa saada selville vauvan sukupuoli on käydä ultraäänessä, tai sitten lapsivesitutkimuksessa tai chorionic villus -näytteessä (joka käsittää solunäytteen ottamisen kohdun seinämästä). Nämä kaksi testiä tehdään, jotta voidaan määrittää sukupuoli sellaisessa tilanteessa, jossa vauvalla on riski saada jokin sukupuoleen liittyvä ongelma.
Ultraääni on kaikkein tavallisin tapa saada selville vauvan sukupuoli.
Tässä tulee kuitenkin huomata, että on vauvoja, joiden sukupuolta ei voida määrittää ultraäänen avulla siksi, että tutkimuksen aikana vauva on asennossa, jossa sen sukupuolielimiä ei voida nähdä.
Yleisesti ottaen asento, joka tekee kaikkein vaikeimmaksi selvittää vauvan sukupuolen, on sellainen jossa se on täysin taaksepäin suuntautuneena.
Hyvin runsas pahoinvointi raskauden aikana
Naiset, joilla on hyperemeesi, kokevat oksentelya ja äärimmäistä pahoinvointia raskauden aikana. Tämä voi aiheuttaa yli 5 %:n painon vähentymisen, ja kaikkein vaarallisimmissa tapauksissa se voi saada aikaan kosteutuksen puutetta ja jopa sairaalahoidon tarpeeen.
Vaikka tätä ongelmaa voikin ilmetä minkälaisen tahansa raskauden aikana, hypermeesiä pidetään todennäköisempänä silloin, jos äiti odottaa kaksosia.
Muun muassa tästä linkistä saat tietää lisää raskauden aikaisen pahoinvoinnin hoitamisesta ja myös sen estämisestä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Di Loreto, S. (2005). Prevalencia de náuseas, vómitos, antojos y aversiones en embarazadas del Hospital Escuela Eva Perón (Doctoral dissertation, Universidad de Belgrano. Facultad de Ciencias de la Salud.). http://190.221.29.250/bitstream/handle/123456789/76/127_di_loreto.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- D’Onofrio, S. La bebida más antigua del mundo. La manipulación simbólica de la leche en el sur de Italia. Estudios Hombre, 15. http://www.publicaciones.cucsh.udg.mx/pperiod/esthom/pdfs/31_Modos_de_beber.pdf#page=11
- Pineda, M. A. G. (2000). La concepción del cuerpo humano, la maternidad y el dolor entre mujeres mayas yukatekas. Mesoamérica, 21(39), 305-332.
- Chura Sillo¹, S. (2016). Aplicación informática para predecir el sexo fetal intrauterino y su desarrollo. Fides et Ratio-Revista de Difusión cultural y científica de la Universidad La Salle en Bolivia, 12(12), 167-191. http://www.scielo.org.bo/pdf/rfer/v12n12/v12n12_a10.pdf
- Silva, C. (2006). Hiperemesis gravídica. Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela, 66(3), 178-186. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0048-77322006000300008