Miten vartalo muuttuu synnytyksen jälkeen? - Äitiyden Ihme
 

Miten vartalo muuttuu synnytyksen jälkeen?

Miten vartalo muuttuu synnytyksen jälkeen?

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Sinä päivänä kun saat tietää, että sinusta tulee äiti, vartalosi on alkanut jo muuttua. Ei ehkä huomattavasti, mutta ajan kanssa muutoksista tulee yhä näkyvämpiä. Haluaisitko tietää, miten naisen vartalo muuttuu synnytyksen jälkeen?

Raskaus on yksi suurimmista onnenaiheista, joita nainen voi saada. Unelmoit lapsesi käsistä, kasvoista, silmistä ja jopa siitä, miten hän itkee. Unelmoit aina siihen erityiseen hetkeen asti, kun vihdoin pääset pitelemään lastasi käsissäsi, ja unohdat oman ulkonäkösi kokonaan.

Tulee vaikeitakin aikoja, kun rutiinit vakiintuvat. Tunnet olosi väsyneeksi ja katsoessasi peiliin huomaat, että vartalosi on käynyt läpi sellaisia muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa itsetuntoosi ja sitä kautta mielialaasi.

Älä kuitenkaan huolestu. Tässä artikkelissa kuvaamme, miten naisen vartalo muuttuu synnytyksen jälkeen, ja suosittelemme myös joitakin keinoja, jotka auttavat sinua saamaan takaisin sellaisen muodon, johon olit tottunut ennen raskaaksi tulemista.

On joitakin naisia, jotka tarkkailevat vartaloaan niin ennen synnytystä, synnytyksen aikana kuin sen jälkeenkin ja jotka elävät terveellisesti ja aktiivisesti. Tästä syystä heidän vartalonsa eivät käy läpi niin suuria muutoksia synnytyksen jälkeen.

Vartalo muuttuu kuitenkin väistämättä jollakin tavalla. Tärkeää on silti ymmärtää, miksi jotkut paikat vartalossa palautuvat luonnollisesti entiselleen ja miksi toiset taas vaativat hieman enemmän vaivaa aikaisempaan tilaan palatakseen.

Miten vartalo muuttuu synnytyksen jälkeen?

Miten vartalo muuttuu raskauden jälkeen

Äitiys muuttaa sinua sisäisesti – täysin ja paremmaksi. Nauti pikkuisestasi ja opi, miten vartalosi muuttuu lyhyellä ja pitkällä aikavälillä raskauden jälkeen:

  • Huomattavin muutos on kohdun tilavuuden kasvu, sillä kohtu voi kasvaa jopa seitsemänkertaiseksi tavalliseen verrattuna. Tämä johtuu rakenteista, jotka auttavat vauvaa kehittymään ja jotka vievät huomattavasti tilaa (napanuora ja istukka). Kohtu palautuu normaalin kokoiseksi synnytyksestä enimmillään kuudessa viikossa.
  • Seuraava muutos ei välttämättä ole yhtä huomattava: tämä muutos koskee sisäelinten siirtymistä. Sisäelimesi saattavat liikkua hieman pois tavallisista paikoistaan, koska kohdun koko kasvaa – vauvasi kasvaa ja etsii mukavaa asentoa kohdun sisällä.
  • Tämä saattaa olla vaikein muutos hyväksyä: ihosi venyminen ja pigmentti luovat niitä kammoksuttuja raskausarpia. Nämä muutokset on vaikea perua sen jälkeen, kun niitä jo on, mutta on kuitenkin tarjolla hyviä ennaltaehkäiseviä keinoja ja toimivia hoitoja arpien näkyvyyden vähentämiseksi.
  • Lantionpohjalla on tapana muuttua vähän “löysäksi”, jos synnytät luonnollisesti. Tämän vuoksi on suositeltavaa ottaa käyttöön harjoitusrutiini, joka koostuu lantionpohjan lihasten supistamisesta ja rentouttamisesta joka kerta, kun käyt vessassa. Pian lihakset palautuvat normaaliin.
  • Luonnollinen synnytys, joka paremmin tunnetaan “alatiesynnytyksenä”, saattaa aiheuttaa vaginan sisäosan kudosten laajentumistä, mikä vähentää seksuaalista nautintoa huomattavasti. Lisäksi emätin ei ole enää yhtä tiukka. Kaikki tämä vaihtelee vauvan koon mukaan, ja voit kysyä lääkäriltäsi keinoja, joilla tämän voisi estää.

Synnytyksen jälkeen: Elämäsi parasta aikaa

Miten vartalo muuttuu synnytyksen jälkeen

Murehtiminen siitä miten vartalo muuttuu synnytyksen jälkeen voi olla stressaavaa, sillä useimmiten emme voi tietää, mitkä muutokset ovat oikeasti niitä pysyviä. Kun sinulla on kaikki tarvittava tieto, voit ryhtyä toimiin joilla voit huomattavasti parantaa vartaloasi.

Miten hyvin tahansa pidätkin huolta ruokavaliostasi ja yrität hallita painonnousua kuukausi kerrallaan, tiettyjä muutoksia et vain pysty hallitsemaan. Sinun pitää vain rentoutua, olla kärsivällinen ja ymmärtää, että olet antanut elämän toiselle ihmiselle, ja tämä on kaikkien vartalosi muutosten arvoista.

Tärkein asia, joka tulee muistaa tästä muutoksen prosessista, on seuraava: kannattaa tehdä tietyt asiat vauvan syntymän jälkeen, jotta voisit palata siihen vartalon muotoon, joka sinulla oli ennen raskautta. Älä kuitenkaan aiheuta itsellesi liikaa paineita.

Muista, että raskauden kaikkein kaunein asia on pystyä kokemaan prosessi täysin. Kun pystyt viimein pitämään käsissäsi tervettä ja vahvaa vauvaasi, sinulla tulee olemaan ihan tarpeeksi mahdollisuuksia itsesi ja ulkonäkösi kohentamiseen juuri sellaiseksi, kuin haluat.

Muista myös se, että omien päämäärien saavuttamisessa avainasiana on kärsivällisyys – unohtamatta kuitenkaan keskittymistä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.