Vinkit onnistuneiden vauvakutsujen järjestämiseen - Äitiyden Ihme
 

Vinkit onnistuneiden vauvakutsujen järjestämiseen

Vinkit onnistuneiden vauvakutsujen järjestämiseen

Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2021

Uuden perheenjäsenen syntymä on äärimmäisen jännittävä asia. Vauvan saapumiseen liittyy suuri määrä välillä tylsääkin suunnittelua, mutta yksi asia, joka ei ole tylsä, ovat vauvakutsut, jotka moni odottava äiti haluaa järjestää ennen lapsen syntymää. Tänään jaammekin parhaat vinkit onnistuneiden vauvakutsujen järjestämiseen.

Baby shower -juhlien juuret ovat Pohjois-Amerikassa, missä vauvakutsut järjestetään tulevalle äidille yleensä noin kahta kuukautta ennen laskettua aikaa. Tarkoituksena on juhlistaa ja hemmotella odottavaa äiti ja viettää aikaa ystävien ja perheenjäsenten kanssa.

Vauvakutsujen järjestämisestä vastaavat yleensä odottavan äidin ystävät tai sukulaiset, jotta äiti itse pääsee helpolla ja saa vaan nauttia. Mikään ei kuitenkaan estä äitiä itseään järjestämästä juhlia. Juhlat järjestetään tavallisesti joko odottavan äidin kotona tai vuokratussa juhlatilassa.

Vinkit onnistuneiden vauvakutsujen järjestämiseen

1. Budjetti

Käytettävä rahamäärä riippuu vieraiden määrästä ja juhlapaikasta. Paikan vuokraan, ruokaan, juomiin, koristeisiin ja muihin saa uppoamaan halutessaan paljonkin rahaa, mutta hauskan tapahtuman järjestäminen onnistuu hyvin pienelläkin budjetilla.

2. Juhlapaikka

Juhlat voidaan järjestää julkisissa tai yksityisissä tiloissa. Juhlapaikkana voi toimia odottavan äidin tai juhlien järjestäjän koti tai ravintola tai vaihtoehtoisesti voidaan varata varsinainen juhlatila. Tilojen saatavuus on syytä tarkistaa hyvissä ajoin.

3. Vieraslista

Vaikka tuleva äiti ei muuten juhlien valmisteluun osallistuisikaan, hänen mielipidettään on hyvä kysyä vieraslistan suhteen. Tulevat vanhemmat voivat päättää, onko juhla tarkoitettu vain naisille vai kutsutaanko myös miehiä.

Vieraat kannattaa kutsua juhliin heti, kun vieraslista on valmis. Heitä voi myös pyytää vahvistamaan osallistumisensa mahdollisimman pian, jolloin kutsujen suunnittelu ja järjestäminen helpottuu. Jos vieraita on pieni määrä, he voivat keskenään päättää kaikille sopivan päivän.

Vinkit onnistuneiden vauvakutsujen järjestämiseen

4. Lahjalista

Suomessa lahjalistojen käyttö ei ole yhtä yleistä kuin monissa muissa maissa, mutta ne ovat meilläkin yleistymässä. Vanhemmat voivat siis halutessaan rekisteröidä oman lahjalistansa, jolla varmistetaan, että perhe saa käytännöllisiä ja tarpeellisia lahjoja – ja että kutakin lahjaa saadaan vain yksi kappale.

5. Valokuvaaja

Jos kutsuista halutaan muistoksi valokuvia, voidaan palkata kuvaaja tai pyytää jotakuta vierasta hoitamaan tehtävän lahjana äidille.

6. Koristelu

Monissa vauvakutsuissa on jokin teema, kuten väri tai tietty aihe. Teema kannattaa  valita odottavan äidin mieltymysten mukaan, ja äidin hyvin tuntevat juhlien järjestäjät voivat arvioida, kuinka persoonallinen ja rohkea teema voi olla.

7. Leikit

Jos paikalla on lapsia, heillekin kannattaa järjestää viihdettä. Jos budjetti sen sallii, kutsuihin voidaan palkata lastenhoitaja, jolloin vanhemmat voivat hyvällä omallatunnolla keskittyä juhliin. Mikäli mahdollista, lapsille kannattaa varata oma tila, jossa he voivat pelata ja leikkiä.

Perinteisesti myös aikuisille järjestetään jonkinlaisia leikkejä tai kisoja, kuten sen arvaaminen, mistä tietyt vauvanruoat on valmistettu. Näitä varten kannattaa hankkia etukäteen pieniä palkintoja.

8. Musiikki

Kutsujen tyypistä riippuen niihin voidaan järjestää myös musiikkia. Tämä voi tarkoittaa rauhallista taustamusiikkia levyltä tai jopa soittamaan vuokratun livebändin.

9. Tilan jakaminen

Jokaisella tulisi olla mukava olo vauvakutsuilla, ja jos läsnä on pieniä lapsia, kannattaa heille varata tila lepäämiselle. Myös ruokien, juomien ja lahjojen sijoittelemista kannattaa miettiä tarkkaan.

Vinkit onnistuneiden vauvakutsujen järjestämiseen

10. Ruoka ja juoma

Ruoka- ja juomatarjoilu voidaan järjestää monin tavoin. Toisinaan odottava äiti tai juhlien järjestäjä haluaa itse valmistaa ruoat itse. Kutsut voidaan myös järjestää nyyttikestityyppisesti niin, että jokainen vieras tuo mukanaan jotain syötävää. Ruoat voidaan tietysti myös tilata valmiina ravintolasta tai pitopalvelulta.

11. Vauvakutsujen jälkeen

Perinteisesti odottava äiti avaa lahjat kutsujen aikana vieraiden läsnäollessa. Usein myös vieraille annetaan heidän lähtiessään kotiin jokin pieni muisto päivästä. Monet äidit haluavat lähettää kutsujen jälkeen kiitoskortin osallistuneille.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.