Kuunpimennys ja sen vaikutukset raskauteen - Äitiyden ihme
 

Vaikuttaako kuunpimennys raskauteen?

Vaikuttaako kuunpimennys raskauteen?
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kuunpimennys on ilmiö, joka on herättänyt uteliaisuutta ja saanut ihmisten mielikuvituksen liikkeelle jo vuosisatojen ajan. On monia kulttuureita, joiden mytologia pohjautuu nimenomaan kuunpimennyksiin. Raskaana olevat naiset liittyvät usein läheisesti näihin uskomuksiin.

Luonto on salaperäisyyden ja kauneuden verhoama asia. Tähdet, kuun vaiheet, kuunpimennykset ja monet muut ilmiöt ovat yhteydessä ihmiselämän eri alueisiin, ja niissä on myös monenlaisia päällekkäisyyksiä.

Vaikka tiede ei täysin sulatakaan näitä uskomuksia, moni niistä on toiminut inspiraationa tieteelliselle tutkimukselle.

Uskomusten mukaan kuulla on suuri vaikutus sadonkorjuuseen, kasvien kasvuun, vuorovesiin ja sen myötä kalojen elämään, eläinten käytökseen sekä hedelmällisyyteen.

Kuu liitetään myös tasapainoon, terveyteen ja hyvään onneen. Esimerkiksi kuukautiskierron ja kuun vaiheiden välillä on ollut tiivis kytkös aina muinaisista ajoista lähtien. Samalla tavoin kaikki, mikä liittyy hedelmällisyyteen ja naisen kehoon, liittyy myös luonnonilmiöihin.

Kuunpimennyksiin liittyen on olemassa usko, jonka mukaan raskaana olevat naiset eivät saisi katsoa suoraan pimennystä kohti, jotta heidän lapsillaan ei olisi synnynnäisiä sairauksia, luomia tai ihon värivirheitä.

Vaikka emme tiedä tarkalleen, mistä tämä uskomus on lähtöisin, se on yhä elinvoimainen monissa kulttuureissa. Nykypäivänä monet naiset jättävät katselematta kuunpimennystä varmuuden vuoksi, vaikka he eivät välttämättä uskoisikaan näihin muinaisiin myytteihin.

Kuunpimennyksen väitetyt vaikutukset odottaviin äiteihin

Vaikutukset, joita syntymätön lapsi voi väitetysti kokea kuunpimennyksen johdosta, ovat seuraavat:

  1. Sikiön epämuodostumat. Nämä liitetään usein suulakihalkioon.
  2. Syntymämerkit. Ihon värivirheet, luomet tai jopa arvet.
  3. Jonkin sisäelimen tai raajan puuttuminen. Esimerkiksi sormen puuttuminen.
Vaikuttaako kuunpimennys raskauteen?

Vaikka kuunpimennys EI vastoin uskomuksia vaikutakaan raskaana oleviin naisiin tai heidän syntymättömiin lapsiinsa, stressi ja ahdistus voivat aiheuttaa psykologisia vaivoja, joilla taas voi pahimmissa tapauksissa olla psykosomaattisia seurauksia.

Kuunpimennysten uskotaan olevan huomattavasti auringonpimennyksiä vahingollisempia odottaville äideille, mikä johtuu siitä käsityksestä, että naisen anatomia on kuun säätelemä.

Kuunpimennys ja ihmismieli

Uskomus kertoo, että raskaana olevien naisten sikiöt ovat mahdollisesti vaarassa kuunpimennyksen aikaan. Huoleen ei kuitenkaan ole aihetta, sillä tämä luonnollinen ilmiö ei vaikuta meihin, jos vain emme murehdi siitä.

Asiantuntijoiden mukaan kuunpimennys ja vuodenaikojen vaihtumiset voivat vaikuttaa ihmisten rytmeihin, mutta mitkään luonnonilmiöt eivät aiheuta vastasyntyneelle epämuodostumia, ihon muutoksia tai raajojen menetyksiä.

Ihmiset, jotka kärsivät seuraavista sairauksista, voivat kokea erilaisia muutoksia kuunpimennyksen aikana:

  1. Epilepsia
  2. Skitsofrenia
  3. Psyykkiset sairaudet yleisesti

Tutkijat ja tiede eivät ole pystyneet yhdistämään kuunpimennystä raskauteen, syntyvyyteen tai esimerkiksi rikolliseen toimintaan.

Kuunpimennysten mytologiset perustat

Atsteekkien mytologian mukaan kuu voi vaikuttaa hedelmällisyyteen, eli kaikkeen aina hedelmöittymisestä sikiön kehitykseen asti. Näiden uskomusten mukaan raskauden aikaisella kuunpimennyksellä olisi suoria vaikutuksia sikiöön.

Vaikuttaako kuunpimennys raskauteen?

Atsteekkien mukaan kuunpimennykset aiheuttivat epämuodostumia vastikään syntyneisiin lapsiin. Kaikki syntymäviat kuten sokeus, kuurous tai mykkyys laitettiin jonkin astrologisen ilmiön syyksi. Toisaalta uskottiin myös, että näitä ongelmia voidaan välttää.

Raskaana olevat naiset saattoivat välttää lapseensa kohdistuvia vaaroja kuunpimennyksen aikana suorittamalla seuraanvanlaisia varotoimia:

  • Punaisen nenäliinan käyttäminen.
  • Punaisen nauhan sitominen vyötärön ympärille.
  • Jonkin metalliesineen kiinnittäminen vaatetukseen. Erityisesti suositeltiin saksia.
  • Ulkotiloissa tarpeiden tekemisen välttäminen.
  • Melun aiheuttaminen yksin tai koko perheen voimin. Kaikenlaisen pahan välttämiseksi saatettiin sytyttää raketteja, huutaa tai kolistella pannuja ja muita metalliesineitä.

Erilaisten suositusten antaminen raskaana oleville naisille kuunpimennysten aikana on jatkunut vuosisatojen ajan tavalla tai toisella. Vaikka kuunpimennyksiin liitetyillä uskomuksilla ei olekaan tieteellistä perustaa, erilaiset suositukset ja varotoimet tuovat kuitenkin mielenrauhaa monelle odottavalle äidille.

Monet äidit ottavat ohjeet vakavasti, sillä heidän mielestään varoitusten noudattamisessa ei menetä mitään, ja aina on parempi katsoa kuin katua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.