Sattuuko tytön synnyttäminen vähemmän kuin pojan? - Äitiyden Ihme
 

Sattuuko tytön synnyttäminen vähemmän kuin pojan?

Sattuuko tytön synnyttäminen vähemmän kuin pojan?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Oletko koskaan miettinyt, sattuuko tytön synnyttäminen vähemmän kuin pojan synnyttäminen – tai toisinpäin? Tänään kerromme tutkimuksesta, joka todella esittää, että tytön synnyttäminen voi olla äidille helpompaa.

Sattuuko tytön synnyttäminen vähemmän kuin pojan?

Kyseinen tuore tutkimus siis kuvaa, että vauvan sukupuoli voi tosiaankin vaikuttaa siihen, kuinka paljon kipua synnytys äidille aiheuttaa, ja tämän analyysin mukaan tytön synnyttäminen voi olla vähemmän kivuliasta kuin pojan.

Synnytysprosessi voi saada naisessa aikaan paljon stressiä, mutta myös syntyvässä vauvassa. Espanjassa tehdyn tutkimuksen mukaan äidin kokeman kivun määrässä on eroa riippuen siitä, onko kyseessä tytön vai pojan synnytys.

Tämä tutkimus toteutettiin Granadan yliopiston tutkijaryhmän toimesta ja yhteistyössä San Cecilio Clinical Hospital -sairalaan kanssa. Kohteena olivat yli 50 synnytystä, ja analyysin pohjalta voitiin tehdä useampi päätelmä.

Tähän mennessä ei ole ollut muita tämän tyyppisiä tutkimuksia, sillä toiset samaa aihealuetta tarkastelevat tutkimukset ovat arvioineet vain oksidatiivista stressiä ja tulehtuneisuutta aikuisilla.

Kyseessä on ensimmäinen eurooppalainen tutkimus, jossa arvioitiin stressiä äideillä sekä vauvoilla synnytyksen aikana, ja sen perusteella voidaan määrittää tapoja, joilla vastasyntyneet pystyvät sopeutumaan oksidatiiviseen stressiin ympäristössään.

Tämä tutkimus on pioneeri alallaan – eli sen määrittämisessä, mitä eroa on pojan ja tytön synnyttämisessä -, ja tutkimusjoukkona olivat 56 naista. Tästä joukosta 29 naista odotti tyttöä, ja loput poikia.

Vastasyntyneet tytöt ja heidän äitinsä pystyvät tehokkaammin reagoimaan synnytyksen rasitukseen ja vahinkoihin, ja tämä paljastuu selkeästä yhteydestä vastasyntyneen sukupuolen, oksidatiivisen prosessin ja tulehtuneisuuden merkkien välillä.

Sattuuko tytön synnyttäminen vähemmän kuin pojan?

Tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että ne äidit, jotka synnyttivät tyttöjä, saivat vähemmän vahinkoa tärkeimpiä biomolekyylejään koskien, ja heidän kehoissaan oli parempi antioksidanttipuolustus.

Miten tytön synnyttäminen eroaa pojan saattamisesta maailmaan?

Tutkimus kuvaa, että tyttövauvan ollessa kyseessä äidillä ilmenee vähemmän tulehtuneisuuden prosesseja synnytyksen aikana, ja tämä ilmiö havaittiin myös vastasyntyneissä tytöissä, joilla oli vähemmän tulehtuneisuutta edistäviä interleukiineja.

Tyttöjen äideillä on myös suurempi määrä antioksidantteja kehossaan, ja tämä puolestaan tekee naisesta paremmin valmistautuneen synnnytykseen.

“Synnytyksen tulisi olla suurin saavutuksesi, ei suurin pelkosi.”

– Jane Weideman

Tyttöä odottavilla naisilla on enemmän antioksidantteja solukalvoissaan, joten he ovat paremmin valmistautuneita ja kokevat myös vähemmän vahinkoa supistusten ja synnytyksen aikana. Toisin sanoen tytön synnyttäminen on äidille vähemmän raju kokemus, mikä tarkoittaa myös vähemmän tulehtuneisuutta.

Uusia tutkimusalueita

Kuten tutkijat selittävät, tämä “avaa oven kiinnostavalle tutkimuksen kentälle, joka keskittyy vauvan sukupuoleen riskitekijänä useiden toiminnallisten häiriöiden kannalta, kuten myös tekijänä, jolla on tärkeä vaikutus vauvan eliniänodotteeseen ja sairauksien kehittymiseen tulevaisuudessa”.

Synnytyksen jälkeen naisilta otettiin verikokeet oksidatiivisen stressin analysoimiseksi sekä tulehtuneisuuden merkkien arvioimiseksi.

Sattuuko tytön synnyttäminen vähemmän kuin pojan?

Tulosten mukaan tytöt kestävät oksidatiivista stressiä ja tulehtuneisuutta paremmin kuin pojat, sillä heillä on kehittyneemmät entsymaattiset järjestelmät syntyessään.

Tämä rajoittaa solujen kokemaa vahinkoa sekä parantaa solujen aineenvaihduntaa, joten vastasyntyneen vauvan sukupuoli tulee esille tekijänä, joka ei pelkästään vaikuta synnytyksen prosessiin, vaan lisäksi on oleellinen tulevien sairauksien ilmenemisen kannalta.

Sillä tytöillä on kypsemmät entsyymijärjestelmät, he pystyvät paremmin reagoimaan syntymän hetkeen ja ovat vahvempia niiden ongelmien suhteen, joita voi tulla ensimmäisten päivien aikana.

Siten vastasyntyneen vauvan sukupuoli ei ainoastaan vaikuta siihen, miten äiti reagoi synnytyksen prosessiin, vaan lisäksi se on oleellinen siinä mielessä, miten vauvat kohtaavat kohdun ulkopuolella olevan maailman. Siksi onkin niin, että vastasyntyneen tytön eliniänodote on korkeampi kuin vastasyntyneen pojan.

Oletko yllättynyt? Ja mitä mieltä olet – jos sinulla on asiasta kokemusta, voitko vahvistaa, että tytön synnyttäminen on vähemmän kivuliasta kuin pojan?


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.