Odottavalle äidille sopivat haudukkeet
Teellä sekä kasveista ja yrteistä valmistetuilla kuumilla juomilla on tunnetusti erilaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Nämä juomat voivat helpottaa myös raskaana olevan naisen tuntemaa epämukavaa oloa, minkä vuoksi jaammekin tänään parhaat odottavalle äidille sopivat haudukkeet.
Terveysalan ammattilaisen tulee kuitenkin hyväksyä kaikki raskauden aikana nautitut tuotteet, ja alla jakamamme suositukset ovatkin yleisluontoisia. Vaikka nämä juomat eivät ravitsemusasiantuntijoiden mukaan yleensä vaikuta haitallisesti odottavaan äitiin tai sikiöön, on tärkeää varmistaa asia neuvolan hoitajalta tai lääkäriltä, koska jokainen raskaana oleva nainen ja raskaus on erilainen.
Haudukkeet raskauden aikana
On olemassa lukemattomia eri tyyppisiä haudukkeita, joita monet nauttivat päivittäin terveyden kohentamiseksi. Monet suositut haudukkeet sopivat myös odottaville äideille, mutta normaalia harvemmin nautittuina.
Tietyillä haudukkeilla kuitenkin voi olla verenpainetta muuttavia, laksatiivisia ja keskenmenon riskiä lisääviä vaikutuksia. Esimerkkejä tällaisista juomista ovat Suomessakin suositut musta ja vihreä tee sekä erityisesti Etelä-Amerikan maissa tavallinen kokapensaan lehdistä valmistettu hauduke.
Haudukkeet, joita raskaana olevan ei tule nauttia
Alla luettelemiemme kasvien nauttiminen on kiellettyä raskauden aikana. Jopa pienten määrien syöminen tai juominen voi olla haitallista odottavalle äidille ja lapselle. Pidä siis seuraava lista muistissa ja poista kyseiset tuotteet kaappien hyllyiltä raskauden ajaksi:
- Raparperi: Aiheuttaa kohdun supistuksia ja voi pahimmillaan saada aikaan keskenmenon.
- Aloe vera ja ginseng: Näillä on nestettä poistavia vaikutuksia, ja ne voivat aiheuttaa ripulia ja siten myös nestehukkaa.
- Lakritsanjuuri: Verenpainetta nostava kasvi.
- Ginkgo biloba, eli neidonhiuspuu: Voi aiheuttaa vauvalla sydänhäiriöitä ja äidillä ruoansulatusongelmia.
- Eukalyptus: Voi aiheuttaa oksentelua ja ripulia, ei sovi myöskään imetyksen aikana käytettäväksi.
- Boldo: Tätä kasvia pidetään keskenmenon riskiä nostavana.
Kiellettyihin kasveihin kuuluvat myös salvia, puolanminttu, rosmariini, virmajuuri, fenkoli, gotu kola, kataja, selleri ja rautayrtit.
Odottavalle äidille sopivat haudukkeet
Yllä esitelty kiellettyjen kasvien lista saattaa sisältää odottavan äidin oman lempimaun, mutta onneksi monet teet ja haudukkeet sopivat nautittavaksi myös raskauden aikana.
1. Rooibos-tee
Rooiboksesta valmistettu tee tai hauduke on erittäin herkullista. Kyseinen kasvi kuuluu hernekasveihin, joten se ei sisällä teelle tyypillisiä tanniineja, jotka hidastavat raudan imeytymistä elimistöön.
2. Jasmiinitee
Tämän teen aromi tuottaa välittömästi rauhoittavan vaikutuksen. Jasmiinin ominaisuudet auttavat lievittämään monia tavallisia raskauteen liittyviä vaivoja.
3. Sitruunahauduke
Sitruuna on herkullinen ja vatsaongelmia lievittävä hedelmä. Se on myös hyvä ja helppo haudukeaines, ja kun mukaan lisätään pieni määrä hunajaa, saadaan aikaan todella maittava juoma.
4. Timjamihauduke
Tämä yrtti sisältää runsaasti elimistön tarvitsemia vitamiineja ja on loistava antioksidanttien, raudan, mangaanin ja kalsiumin lähde.
5. Nokkoshauduke
Nokkosessa on monia keholle tärkeitä ravinteita. Siitä hyötyvät maksa ja keskushermosto, ja nokkonen on myös kohtua hoitava kasvi, joka parantaa hemoglobiinin tasoa ja tehostaa aineenvaihduntaa.
6. Inkiväärihauduke
Inkivääri on ihanteellinen tuote raskauden aikaisen pahoinvoinnin estämiseksi, ja se edistää monien hengityselinten ja kurkun vaivojen hoitoa.
7. Vadelmahauduke
Vadelmahauduke on hyvin suosittu juoma odottavien äitien keskuudessa sen kohdun seinämän lihaksia hoitavien ominaisuuksien vuoksi. Juuri tästä syystä vadelmahaudukkeen sanotaan pienentävän keskenmenon riskiä. Tämä juoma sisältää rautaa, fosforia, kaliumia ja monia välttämättömiä vitamiineja, kuten C-, E- ja B-vitamiinia.
Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että vaikka monet haudukkeet sopivatkin yleisesti ottaen myös raskaana oleville naisille, suosittelemme keskustelemaan niiden käytöstä neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa, sillä terveydentila ja raskauden eteneminen vaikuttavat siihen, mitä odottavan äidin kannattaa syödä ja juoda.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ahmed, M., Hwang, J. H., Choi, S., & Han, D. (2017). Safety classification of herbal medicines used among pregnant women in Asian countries: a systematic review. BCM Complementary Medicine and Therapies, 489, 1-11. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-017-1995-6#Fig2
- American Pharmacists Association. (s.f.). Raspberry leaf for pregnancy. Consultado el 31 de octubre de 2023. https://www.pharmacist.com/Publications/Pharmacy-Today/Article/raspberry-leaf-for-pregnancy
- American Pregnancy Association. (s.f.). Herbal tea and pregnancy. Consultado el 30 de octubre de 2023. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/herbs-and-pregnancy/
- American Pregnancy Association. (s.f.). Herbal Tea & Pregnancy. Consultado el 31 de octubre de 2023. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/herbal-tea/
- Bowman, R., Taylor, J., Muggleton, S., Davis, D. (2021). Biophysical effects, safety and efficacy of raspberry leaf use in pregnancy: a systematic review. BMC Complementary and Medicine Therapies, 56, 1-11. https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-021-03230-4
- Illamola, S. M., Amaeze, G. U., Krepkova, L. V., Birnbaum, A. K., Karanam, A., Job, K. M., Bortnikova, V. V., Sherwin, C. M. T., & Enioutina, E. Y. (2019). Use of herbal medicine by pregnant women: what physicians need to know. Frontiers in Pharmacology, 10, 1-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6962104/
- Muñoz Balbontín, Y., Stewart, D., Shetty, A., Fitton, C. A., & McLay, J. S. (2019). Medicinal product use during pregnancy and the postnatal period. Obstetrics and Gynecology, 133(5), 920-932. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6485309/
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2020). Ginger. Consultado el 30 de octubre de 2023. https://www.nccih.nih.gov/health/ginger
- National Center for Complementary and Integrative Health. (2020). Peppermint oil. Consultado el 30 de octubre de 2023. https://www.nccih.nih.gov/health/peppermint-oil
- National Health Services (NHS). (19 de mayo de 2023). Foods to avoid in pregnancy. Consultado el 30 de octubre de 2023. https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid/
- Pregnancy, Birth and Baby. (2023). Herbal teas during pregnancy and breastfeeding. Australian Government. Department of Health. https://www.pregnancybirthbaby.org.au/herbal-teas-during-pregnancy-and-breastfeeding