Nämä ovat parhaat synnytysasennot - Äitiyden Ihme
 

Nämä ovat parhaat synnytysasennot

Tiesitkö, että perinteinen synnytysasento ei aina ole se suositelluin? Tänään kerromme erilaisia synnytysasennoista, jotta odottavat äidit voivat vertailla niitä keskenään ja ottaa huomioon niiden hyödyt ja mahdolliset haitat.
Nämä ovat parhaat synnytysasennot

Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2019

Pitkään parhaana asentona synnyttämiseen pidettiin selinmakuuta, mutta synnytysasennot ovat muuttuneet vuosien varrella. Tänä päivänä monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että makuuasennot ja erityisesti selinmakuu ovat huonoimpia mahdollisia asentoja synnyttää.

Siihen, että tätä asentoa käytetään niin paljon, on kaksi syytä. Ensinnäkin se mahdollistaa vauvan sydämen lyöntinopeuden jatkuvan tarkkailun. Maailman terveysjärjestö on kuitenkin esittänyt, että monissa tapauksissa tämä menettely ei ole tarpeen.

Toinen syy asennon suosioon on – niin kummalliselta kuin tämä kuulostaakin – henkilökunnan mukavuus. Ymmärrettävästi voi olla vaikea hoitaa naista, joka liikkuu ja vaihtaa asentoa, mutta siitäkin huolimatta synnytysasennon valinnan tulisi olla synnyttävän naisen päätös – kunhan sikiöllä on kaikki hyvin.

Makuuasennossa synnyttämisen riskit

  • Mahdolliset vaarat vauvalle, sillä tämä asento voi puristaa hapettunutta verta kuljettavia verisuonia
  • Kovemmat kivut naisella
  • Pienentää lantion mittaa ja vaikeuttaa siten äidin kykyä ponnistaa lapsi ulos
  • Painovoima ei avusta synnytyksessä parhaalla mahdollisella tavalla
  • Äiti ei pääse liikkumaan, mikä voi viivästyttää avautumista ja siten synnytystä
  • Asento aiheuttaa painetta häntäluuhun, mikä estää avautumista
  • Isommat riskit välilihan vakaviin vammoihin

Nämä ovat parhaat synnytysasennot

Tänä päivänä ajatellaan, että synnyttäjän tulisi saada valita itselleen mieluisin ponnistusasento. Usein suositellaan puoli-istuvaa asentoa, ja se on myös yleisin synnyttävien naisten valitsema asento.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että puoli-istuva asento välttämättä olisi paras asento, ellei kyseessä ole poikkeava synnytys. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan naisen keho on parhaassa asennossa synnytystä ajatellen ollessaan pystyasennossa. Tämä tarkoittaa seisomista, istumista tai kyykyssä olemista.

Suurin osa naisista valitsee synnyttää sängyllä puoli-istuvassa asennossa siksi, että he haluavat puudutuksen. Puudutuksen jälkeen synnyttävän naisen on vaikea pysytellä pystyasennossa.

Nämä ovat parhaat synnytysasennot

1. Pystyasento

Pystyasento voi tarkoittaa seisomista tai polviseisontaa. Pystyasennossa painovoima edistää synnytystä, ja sikiö pääsee kiertymään lantiossa paremmin. Liikkuminen ja lantion heijaaminen vähentävät synnyttävän naisen kipuja, ja pystyasento myös lyhentää synnytyksen ponnistusvaiheen kestoa.

Pystyasennon huono puoli on se, että jos nainen ei säätele ponnistuksen voimaa tarpeeksi, riski välilihan repeytymiselle on tavallista suurempi. Pystysynnytykset aiheuttavat myös tilastollisesti enemmän synnytyksen jälkeisiä verenvuotoja.

2. Kyykky-asento

Kyykkyasento avaa lantiota hyvin, jolloin lantion tilavuus laajenee huomattavasti enemmän kuin selinmakuuasennossa. Myös väliliha pääsee hyvin venymään.

Etenkin synnyttäjän jalat väsyvät helposti kyykkyasennossa, minkä vuoksi usein käytetään tuettua kyykkyä tai asentoa, jossa synnyttäjä nojaa tukeen tai tukihenkilöön.

3. Istuma-asento

Synnyttäjä voi istua esimerkiksi synnytysjakkaralla tai jumppapallon päällä. Samoin kuin seisoma-asennossa, myös tässä asennossa painovoima auttaa synnytyksessä. Asento on hyvä myös siinä mielessä, että nainen pystyy itse säätelemään ponnistusvoimaa ja -tekniikkaa.

Nämä ovat parhaat synnytysasennot

Istuma-alusta saattaa painaa välilihaan, mikä voi aiheuttaa turvotusta ja repeämää, ja tämän vuoksi istumisen ei suositella olevan pitkäaikaista. Viimeistään vauvan pään ollessa näkyvissä, äidin tulee luonnollisesti vaihtaa toiseen asentoon, jotta lapsi pääsee syntymään.

4. Kyljellä makaaminen

Kyljellä makaaminen on hyvä vaihtoehto, jos synnyttäjä ei jaksa nousta sängystä. Se on välilihan kannalta parempi vaihtoehto kuin selinmakuu, mutta sillä ei ole pystysynnytysasentojen etuja.

Kyljellä makaaminen kuitenkin mahdollistaa alaselän rentouttamisen ja jalkojen tehokkaan verenkierron. Koska tämä asento ei aseta painetta verisuonille, se on erityisen hyödyllinen tapauksissa, joissa naisella on korkea tai matala verenpaine.

5. Konttausasento

Konttausasennon tiedetään helpottavan selkäkipuja, minkä lisäksi väliliha pääsee venymään hyvin ja häntäluu antaa hyvin myöten. Asento voi olla pidemmän päälle raskas, mutta synnyttäjä voi halutessaan nojata ylävartaloaan esimerkiksi sänkyyn tai jumppapalloon. Konttausasento mahdollistaa myös sen, että kumppani tai muu tukihenkilö voi hieroa synnyttäjän selkää.

Haasteena on se, että vauva syntyy äidin taakse, jolloin kätilön täytyy olla valmiina siirtämään lapsi äidin etupuolelle.

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että olemassa ei ole yhtä ainoaa ihanteellista synnytysasentoa. Tärkeää on se, että synnyttäjä on vapaa liikkumaan ja valitsee asennon, jota vartalo kullakin hetkellä kaipaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.