Lapsiveden vähyys raskauden aikana
Lapsivesi suojaa sikiötä ulkoisilta uhkilta, kehittää vauvan keuhkoja ja ruoansulatusjärjestelmää ja auttaa lasta liikkumaan kohdussa. Mikä tahansa epätasapaino kyseisessä elintärkeässä nesteessä voi johtaa ongelmiin raskauden edetessä ja aiheuttaa vakavia seurauksia. Tänään kerromme, mitä lapsiveden vähyys tarkoittaa ja millaisia vaikutuksia sillä on raskauteen ja sikiöön.
Lapsiveden vähyys raskauden aikana
Lapsiveden vähyydellä tarkoitetaan raskauden aikaista tilaa, jossa nimen mukaisesti lapsivettä on liian vähäinen tai riittämätön määrä. Kyseessä on yleinen ongelma, jota tavataan arviolta joka kymmenennessä raskaudessa. Lapsiveden vähyyden riski kasvaa raskauden viimeisellä kolmanneksella.
Ultraäänitutkimuksessa kohtu jaetaan neljään osaan lapsiveden määrän selvittämiseksi. Normaali nestemäärä on 5-25 cm. Jos sikiöllä on käytettävissään alle 5 cm nestettä, tehdään diagnoosi lapsiveden vähyydestä.
Mistä lapsiveden vähyys johtuu?
Lääketieteessä ei olla aivan varmoja siitä, mikä on ilmiön syynä. Useimmissa tapauksissa on kuitenkin kyse korkeasta verenpaineesta, pre-eklampsiasta, diabeteksesta tai moniraskaudesta. Seuraavat tekijät voivat myös vaikuttaa asiaan:
1. Sikiönkalvojen puhkeaminen
Kun lapsivesipussin kalvot rikkoutuvat, nestettä vuotaa pois. Tätä ilmenee erityisesti raskauden viimeisten viikkojen aikana.
Jos huomaat, että alushoususi ovat märät tai että nestettä vuotaa raskauden aikana, ota yhteyttä lääkäriin välittömästi.
Komplikaatio voi altistaa vauvan tulehdukselle, joten on parasta hankkia asiantuntijoiden apua välittömästi.
2. Sairaudet
Muita syitä lapsiveden niukkuuteen ovat eräät sairaudet ennen raskautta. Näihin kuuluvat esimerkiksi diabetes, korkea verenpaine ja lupus.
Muita komplikaatioita voi ilmetä, jos äiti käyttää lääkkeitä hallitakseen näitä jo olemassa olevia sairauksia.
On joka tapauksessa parasta kertoa synnytyslääkärille sairauksista ja kaikista käyttämistäsi lääkkeistä.
Lapsiveden vähyys on yleinen ongelma, jota tavataan arviolta joka kymmenennessä raskaudessa. Lapsiveden vähyyden riski kasvaa raskauden etenemisen myötä.
3. Synnynnäiset viat tai häiriöt istukassa
Sikiö hengittää ja kuluttaa lapsivettä ja sitten erittää sitä. Tämä takaa hyvän keuhkojen kehityksen, kuten myös suoliston.
Jotkut viat, pääosin munuaisia koskevat, estävät tätä nesteen korvautumista vauvan virtsan kautta.
Toinen tekijä, joka estää sikiön virtsantuotantoa, on istukan irtoaminen. Tämä tila vähentää ravinteiden kulkua äidiltä kehittyvälle lapselle, mikä vähentää vauvan tuottaman virtsan määrää.
Lapsiveden vähyyden aiheuttamat riskit
Nämä riskit riippuvat siitä, missä vaiheessa raskautta tila ilmenee.
Riittävä määrä nestettä estää napanuoran puristukseen jäämisen. Tämä tila estää hapen ja ravinteiden pääsyn sikiölle. Mikäli sitä ilmenee, seurauksina voivat olla:
- Synnynnäiset viat lapsella
- Keskenmeno
- Vauvan kuolema
- Synnytyskomplikaatiot, mekoniumaspiraation riski on tavallista korkeampi
- Lapsen keuhkojen hypoplasia tai epänormaali kehitys
- Sikiön vähentynyt kasvu kohdussa
Kun asiantuntija on tehnyt diagnoosin lapsiveden niukkuudesta, odottavan äidin tulee käydä lävitse eräitä tutkimuksia. Näiden tutkimusten tarkoituksena on määrittää, onko vauvan kehitys normaali.
Jos äiti on raskauden viimeisillä viikoilla, lääkäri luultavasti käynnistää synnytyksen ja tarkkailee vauvaa kaiken aikaa.
Mitä oireita lapsiveden vähyys aiheuttaa?
Ole tarkkana seuraavien merkkien ilmetessä:
- Sikiön liikkumattomuus
- Emätinvuoto
- Vähäinen kohdun kasvu
Tarkastuskäynneilläsi lääkäri tulee tutkimaan, onko sikiön kasvu vähäistä.
Jos lapsiveden niukkuutta epäillään, on tärkeää olla vuodelevossa, jotta voidaan välttää komplikaatioita. Lääkärit suosittelevat myös runsasta nesteiden juontia.
Muita hoitoja voivat olla lääkkeet, jotka stimuloivat nesteen tuotantoa. Lääkäri voi myös suositella verensiirtoa tai nesteen ruiskuttamista lapsivesipiston avulla.
Tiivistäen voidaan sanoa, että lapsiveden niukkuus voi olla hyvin vakava tila, joten on syytä olla tarkkana muutosten suhteen.
Käy lääkärissä säännöllisen usein, jotta voisit varmistaa vauvasi terveen kasvun .
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Dulay, A. Oligohidrammios. Manual MSD (Versión para profesionales).
- Vigil, José Luis & Alvarez, Claudia. (2016). Fisiología, funciones y alteraciones del líquido amniótico.
- Alteraciones del líquido amniótico: diagnóstico y tratamiento. Protocolos UMF Vall Hebrón.