Kymmenes raskausviikko - Äitiyden ihme
 

Kymmenes raskausviikko

Kymmenes raskausviikko

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 18 toukokuuta, 2020

Kymmenes raskausviikko on meneillään, kun raskaus on kestänyt 9 viikosta ja 0 päivästä 9 viikkoon ja 6 päivään. Tässä vaiheessa raskautta alkio on seitsemän viikon ikäinen ja noin 23-32 millimetrin pituinen ja 1-2 gramman painoinen. Odottavan äidin tulisi alkaa huomata kevyttä vatsan kasvua, ja on normaalia, että hänen painonsa lisääntyy tässä raskauden vaiheessa 1-1,5 kiloa – jopa 2 kiloa, jos kyseessä on monisikiöraskaus.

Kymmenes raskausviikko alkion näkökulmasta

Kymmenennellä raskausviikolla istukka alkaa toimia, työskennellen sikiön tukena raskauden loppuun asti. Se kuljettaa happea ja ravintoaineita äidin elimistöstä lapselle ja kuona-aineita vastakkaiseen suuntaan. Istukka myös tuottaa hormoneja, joiden avulla sikiö kasvaa ja kehittyy, minkä lisäksi se suojaa sikiötä äidin immuunivasteelta estäen äidin kehoa hylkimästä sitä vierasesineenä.

Tässä vaiheessa alkion aivoissa voidaan havaita ensimmäiset mitattavissa olevat aivokäyrät. Alkio alkaa myös pikkuhiljaa liikahdella, mutta tässä vaiheessa liikkeet ovat vielä refleksinomaisia nykäisyjä, joita äiti ei tunne. Alkio kasvaa pituutta – ollen nyt 2,3-3,2 senttimetrin pituinen – minkä lisäksi sen lihakset ja rustot muuttuvat kovemmiksi.

Kymmenes raskausviikko

Alkion raajojen alut jatkavat kehittymistä, ja käsissä voidaan erottaa olkapäät, kyynärpäät, käsivarret ja kämmenet. Kämmeniin ilmaantuvat sormien aiheet, joita alkio alkaa pikkuhiljaa liikuttaa. Jalat kehittyvät käsiä hitaammin, mutta kymmenennen raskausviikon lopulla myös reidet, polvet, nilkat ja jalkaterät ovat näkyvissä.

Aikaisemmin etukenossa ollut pää nousee pystyasentoon niin, että niska ja kaula tulevat näkyviin. Alkion kasvonpiirteet jatkavat kehittymistään, muuttuen selkeämmiksi. Tähän asti silmät ovat sijainneet pään sivuilla ja korvat lähellä suuta, mutta kymmenennellä raskausviikolla ne siirtyvät lopullisille paikoilleen. Myös suulaki alkaa muodostua, samoin kuin kieli ja tulevat ensimmäiset hampaat, jotka ovat ienten sisällä.

Kymmenennen raskausviikon aikana alkion sisäelimet kehittyvät ja sydän lyö entistä nopeammin. Sisäelimet eivät kuitenkaan vielä toimi kunnolla. Alkion hermosto alkaa muodostaa yhteyksiä muualle kehoon ja suolisto alkaa kehittyä, alkaen pienestä napanuoraan kiinnittyneestä pesäkkeestä. Tässä vaiheessa myös alkion sukupuolielimet alkavat kehittyä, mutta sukupuolen selvittäminen ultraäänitutkimuksella ei vielä ole mahdollista.

Kymmenes raskausviikko

Kymmenes raskausviikko äidin näkökulmasta

On normaalia, että äidin paino alkaa nousta nopeasti kymmenennen raskausviikon jälkeen. Kohtu on kasvanut ja täyttää lähes koko lantion alueen, ja äiti saattaa tuntea sen koskettamalla häpyluun aluetta. Alkio alkaa liikkua tässä vaiheessa raskautta, mutta äiti tuntee liikkeet todennäköisesti vasta raskauden kolmannella kuukaudella.

Raskauden alkuun usein liittyvä pahoinvointi alkaa monessa tapauksessa helpottaa tässä vaiheessa. Sen sijaan kova väsymys on yleistä kehon tehdessä töitä taatakseen alkiolle ja myöhemmin sikiölle parhaan mahdollisen kasvuympäristön. Odottavan äidin kannattaakin pyrkiä kuuntelemaan kehoaan ja lepäämään tarpeen mukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • LACABA, BLANCA RODRÍGUEZ. “Várices y embarazo Estudio Estadístico.” Revista Cubana de Medicina 11.3 (2019).
  • Chacón O’Farrill, Damarys, and Cortes Alfaro. “Intervención educativa del síndrome de flujo vaginal en gestantes.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 44.2 (2018): 1-13.
  • Mansur, José L. “Vitamina D en pediatria, embarazo y lactancia.” Archivos argentinos de pediatría 116.4 (2018): 286-590.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.