Kuinka voittaa synnytyspelko?
Moni odottava äiti alkaa tuntea pelkoa lasketun ajan lähestyessä, mikä vaikuttaa mielialaan ja mielenrauhaan. Onkin tärkeä tietää, miten synnytyspelko on voitettavissa. Synnytyksen kohtaamiseen vaaditaan rohkeutta.
Vaikka synnytyspelko katoaakin välittömästi vauvan päästäessä ensimmäisen itkunsa, on tavallista murehtia asioista, joista on epävarma. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa synnytyksen kohdalla, koska prosessiin liittyy monia asioita, jotka voivat mennä pieleen supistusten alkamisen ja lapsen syntymän välillä.
Kivun pelko on raskaana olevien naisten yleisin pelko.
Ei tule unohtaa, että naisen keho on luotu synnytyksen läpikäymiseen. Itsevarmuus on ensimmäinen askel sujuvaan synnytykseen.
Mietimme usein, kuinka isoäitimme ja äitimme pystyivät synnyttämään niin monta lasta muistamatta myöhemmin tuntemaansa kipua. Vastaus on yksinkertainen ja liittyy kehon voimakkuuteen ja kyvykkyyteen.
Synnyttäminen on siunaus, joka testaa sydämen vahvuutta – halu nähdä vauva, joka on kasvanut sisälläsi 9 kuukauden ajan. Toive siitä, että mitään pahaa ei tapahdu vauvalle ja tämän toiveen toteen käyminen ja vauvan ensimmäisen itkun kuuleminen, ovat riittäviä syitä tuntea itsevarmuutta tämän ylimaallisen tapahtuman edessä.
Kuinka voittaa synnytyspelko – parhaat vinkit
Synnytykseen liittyy pitkä lista pelkoja, joista yleisin on kivun pelko. Myös muut seikat voivat herättää odottavassa äidissä pelkoa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi ajatukset komplikaatioista, epänormaalista synnytyksestä tai siitä, etteivät odotukset toteudu.
Laadimme listan yleisimmistä kysymyksistä, jotka usein nousevat odottavien äitien mieleen elämän kauneimman päivän lähestyessä.
Mitä tapahtuu, jos kyseessä on väärä hälytys?
Jos alat tuntea epämukavuutta tai outoja tuntemuksia, älä arastele sairaalaan lähtemistä. Raskautesi viimeisillä viikoilla hoitoalan ammattilaiset tekevät kaikkensa valmistautuakseen ja valmistellakseen sinut tätä erityistä tapahtumaa varten. Saatat tuntea ensimmäiset supistukset jo siinä vaiheessa, kun keho ei ole vielä valmis synnyttämään.
Entä jos en ehdi sairaalaan ajoissa?
Synnytystä edeltää usein erilaisia oireita kuten limatulpan irtoaminen, lapsiveden meneminen ja säännölliset kivun tunteet. Pidä neuvolahoitajasi tai kätilösi puhelinnumero käsillä, jotta voit kertoa hänelle tuntemuksistasi.
Pysynkö rauhallisena synnytyssalissa?
Olet asiantuntijoiden ympäröimänä, ja he ohjaavat sinua minuutti minuutilta. He ovat valmiita auttamaan sinua joka hetki, älä siis huolehdi.
Entä jos sinua alkaa itkettää?
Muista, että vauva tuntee kaikki tunteesi. Yritä pysyä rauhallisena, äläkä välitä murheitasi vauvalle. Sinä ja vauva olette tiimi viimeiseen asti.
Sattuuko välilihan leikkaus?
Välilihan leikkauksessa emätintä laajennetaan synnytyksen helpottamiseksi, mikä estää mahdollisen emättimen repeytymisen. Toimenpide suoritetaan paikallis- tai epiduraalipuudutuksessa.
Entä jos vauva ei itke?
Ei ole syytä huoleen. Kaikki vauvat ovat erilaisia; jotkut itkevät lohduttomasti ja toiset syntyvät täysin rauhallisina.
Suosituksia synnytyspelon voittamiseksi
Odottavien äitien tulee saada ohjausta koko raskauden ajan. Tämä estää turhien pelkojen ja perättömien myyttien syntymisen ja viljelyn.
On hyvä idea käydä myös odottaville äideille tarkoitetuissa aktiviteeteissa, kuten joogassa tai ryhmätapaamisissa, joissa äidit voivat keskustella kokemuksistaan ja synnytykseen liittyvistä odotuksistaan.
Ole yhteydessä sisäiseen energiaasi ja nauti synnytyksestä.
Lepää aina, kun siihen on tilaisuus. Voit myös tehdä asioita, jotka saavat sinut innostuneeksi synnytyksestä. Järjestä vauvakutsut, osta vauvanvaatteita, järjestele vauvan huone, järjestä valokuvaussessio – mikä vain tuo sinulle mielihyvää.
Keho on viisas, ja se tietää kyllä, miten selviytyä synnytyksestä. Luota itseesi, paras aika on vasta edessäpäin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ascargorta Eriz, L., Carro Balboa, B., Fuertes Hinarejos, M., & Montava Pascual, E. (2011). Miedo al parto. Metas de Enfermería, 14(4), 20-25. https://medes.com/publication/67153
- Carrascosa, L. (2009). El miedo al dolor en el parto y como afecta a su desarrollo. Importancia del parto natural. Madrid. 7ª edição.(Outubro, 2010). http://sohoquiropractica.com/wp-content/uploads/2016/02/el_miedo_y_dolor_en_el_parto3.pdf
- i Font, L. C. (2015). Miedo al parto y narrativas intergeneracionales: Una aproximación desde la antropología. Dilemata, (18), 129-145. https://www.dilemata.net/revista/index.php/dilemata/article/view/376