Luonnollinen synnytys vai keisarileikkaus ensisynnyttäjälle?
Raskaus on naisen elämässä ihmeellinen ja upea vaihe. Herätessäsi silität vatsaasi hellästi, ja koko raskausaika on täynnä hämmentäviä ja ihania asioita. Ensi kertaa äidiksi tuleva joutuu myös miettimään, mikä on vauvalle paras tapa saapua maailmaan – luonnollinen synnytys vai keisarileikkaus?
Suomessa keisarileikkaus suoritetaan ainoastaan, kun alatiesynnytykseen liittyy suurentunut komplikaatioiden riski – esimerkiksi lantion ahtauden tai monisikiöisen raskauden vuoksi – tai jo alkanutta synnytystä ei pystytä viemään loppuun turvallisesti. Joissain maissa synnytyspelko on syy ennalta suunnitellulle keisarileikkaukselle, mutta Suomessa näin on hyvin harvoin.
Äidillä, anopilla, siskolla ja ystävillä saattaa olla antaa neuvoja ja suosituksia asian suhteen, mutta totuus on, että Suomessa odottava äiti ei voi suoraan itse päättää, syntyykö hänen lapsensa alateitse vai keisarileikkauksella, vaan päätös tehdään yhteistyössä terveysalan ammattilaisten kanssa äidin ja lapsen turvallisuus mielessä pitäen.
Se, että kaikilla odottavan äidin ympärillä olevilla ihmisillä on mielipide asiasta, voi muuttaa niinkin luonnollisen tapahtuman kuin synnytyksen, pulmaksi, joka luo tummia pilviä peittämään tätä kaunista hetkeä. Ensi kertaa äidiksi tuleva nainen voi tuntea painetta ja hämmennystä, sillä tulevan äidin saama tieto on usein keskenään ristiriitaista.
Tässä artikkelissa kerromme, mitä äidillä on odotettavissa, saapuu hänen lapsensa maailmaan sitten luonnollisen synnytyksen tai keisarileikkauksen kautta.
Luonnollinen synnytys – mitä on odotettavissa?
Ennen raskautta moni nainen on usein varma siitä, että haluaa saattaa lapsensa maailmaan luonnollisesti alateiden kautta. Tieto saattaa kuitenkin lisätä tuskaa, ja sensuroimattomat videot luonnollisesta synnytyksestä voivat herättää pelkoja tulevassa äidissä. Muista kuitenkin, että lukemattomat äidit ovat selvinneet alatiesynnytyksestä, ja niin tulet sinäkin selviämään!
Epävarmuus
Lääkäri arvioi lapsen syntymäajankohdan edellisten kuukautisiesi perusteella, joten lapsi saattaa saapua maailmaan aikaisemmin tai myöhemmin kuin laskettu aika antaa olettaa.
Pitkä synnytys
Moni äiti on onnekas, ja synnytys on ohi nopeasti. Tällöin synnytys saattaa kestää vain muutamia tunteja ensimmäisistä supistuksista lapsiveden menoon. Joidenkin äitien synnytys sen sijaan kestää huomattavasti kauemmin, jopa vuorokauden. Synnytyksen kesto riippuu kohdunkaulan avautumisesta. Jotta synnytys onnistuu, tulee kohdunkaulan olla auki 10 senttimetriä.
Monen tunnin synnytys voi uuvuttaa äidin, ja jos synnytystä ei muuten saada vietyä läpi, saattaa lääkäri ehdottaa keisarileikkausta viimeisenä keinona.
Pääset kotiin ennätysajassa
Kukapa äiti ei haluaisi lastaan syliinsä heti synnytyksen jälkeen ja palata kotiinsa rakkaittensa luokse niin pian kuin mahdollista? Hyvä uutinen on, että ellei komplikaatioita ilmene, äiti ja lapsi pääsevät tarkkailusta jo vuorokausi synnytyksen jälkeen. Tuore äiti pääsee hoitamaan vauvaansa kotiin ja takaisin normaaleihin rutiineihin melko nopeasti.
Keisarileikkaus – mitä on odotettavissa?
Vaikka keisarileikkaus vaikuttaa yksinkertaiselta toimenpiteeltä, siinä on olemassa samat riskit, kuin missä tahansa kirurgisessa toimenpiteessä ja nukutuksessa. Leikkauksen jälkeen äidin vointia tulee tarkkailla pidempään kuin alatisynnytyksen jälkeen. Äiti pääsee kotiin yleensä 48-72 tunnin kuluttua keisarileikkauksesta, riippuen parantumistahdista.
Syyt keisarileikkaukselle
Vaikka äiti haluaisi synnyttää lapsen alateitse, kapea lantio, kohdunsisäinen tulehdus, raskausmyrkytys tai jokin muu fyysinen tai terveydellinen este voi saada lääkärin suosittelemaan keisarileikkausta luonnollisen synnytyksen sijaan.
Pelottava arpi
Viilto, jota kutsutaan laparotomiaksi, tehdään horisontaalisesti alavatsaan. Tikit tulee poistattaa seitsemän päivää keisarileikkauksen jälkeen. Haava saattaa tuntua epämiellyttävältä ensimmäisten tuntien ajan, eikä siihen saa koskea. Siteisiin ei tule myöskään koskea, jotta haava ei pääse tulehtumaan.
Pitkän aikavälin hoito
Keisarileikkaus vaatii paljon erilaisia mittauksia ja tutkimuksia, joten äidin terveydentilaa seurataan tarkkaan.
Keisarileikkauksen jälkeen on tärkeää vältellä kumartumista sekä levätä mahdollisimman paljon ja pitkään ennen palaamista päivittäisten fyysisten aktiiviteettien pariin.
Moni nainen kokee löytävänsä itsensä äitiyden myötä. Olipa lapsesi tapa saapua maailmaan luonnollinen synnytys tai keisarileikkaus, ei kumpikaan vaihtoehto tee sinusta superäitiä. Tärkeintä on ajatella omaa turvallisuuttasi ja punnita, mikä synnytysvaihtoehto sopii olosuhteisiisi parhaiten.
Älä unohda, että hetken, jolloin saat lapsen syliisi, tulee olla ikimuistoinen ja taianomainen. Luota lääkäriisi, ja kun on aika toivottaa lapsesi tervetulleeksi maailmaan, tee se oikein ja turvallisesti. Yritä nauttia myös raskausajastasi niin paljon kuin mahdollista.