Keisarileikkaus: 3 asiaa jotka sinun tulisi tietää
Mikä on sektio eli keisarileikkaus? Milloin tätä menettelyä suositellaan? Mikä on tyypillinen paranemisaika? Tutustu tässä artikkelissa kolmeen asiaan, jotka sinun tulisi tietää keisarileikkauksesta.
Raskauden loppuvaiheessa kaikki ystäväsi ja perheenjäsenesi saattavat alkaa kysellä seuraavaa: “Luonnollinen synnytys vai keisarileikkaus?”. Vaikka kertoisitkin heille, mitä sinä ja gynekologisi olette päättäneet, pidä kuitenkin mielessä, että tämä ei ole lopullinen päätös.
Sinulle saattaa tulla mieleen monia epäilyksiä tähän kysymykseen vastaamisen jälkeen. Keskustelu luonnollisen synnytyksen ja keisarileikkauksen eduista ja haitoista alkaa väistämättä. Tämä keskustelu voikin saada sinut kyseenalaistamaan oman päätöksesi.
Tässä Äitiyden Ihmeen artikkelissa kerromme kolmesta tärkeästä asiasta keisarileikkaukseen liittyen.
Keisarileikkaus, mikä se on?
Keisarileikkaus on kirurginen toimenpide, jossa äidin kohtu leikataan auki vauvan poistamiseksi.
Tämä menettely, joka suoritetaan naisen ollessa hereillä, voidaan sopia etukäteen tai se voidaan tehdä hätätilanteessa, mikäli synnytyksen aikana tapahtuu odottamattomia komplikaatioita.
Tämä toimenpide kestää enintään tunnin verran. Lääkärit tulevat puuduttamaan äidin.
Tämä voidaan tehdä kerta-annoksella välittömästi tehoavaa spinaalipuudutetta tai epiduraalia, joka annetaan vähitellen ja selässä olevan letkun kautta.
Kun äiti on puudutettu rintakehästä jalkoihin asti, kirurgi tekee leikkauksen vatsan läpi juuri häpykummun yläpuolelle.
Näin kirurgi pääsee avaamaan äidin kohdun ja amniottipussin, jotta hän voi vihdoinkin poistaa vauvan. Sitten vauvan nenä ja suu puhdistetaan ja hänen napanuoransa katkaistaan.
Vastasyntyneeltä hoitajat tarkistavat, että hengitys on normaali ja että muut elintoiminnot ovat vakaita. Sillä aikaa synnytyslääkäri poistaa istukan ja sulkee sitten viillot.
Äiti voi nähdä ja jopa saada vauvansa syliinsä välittömästi synnytyssalissa.
Milloin keisarileikkaus suoritetaan?
On olemassa useita syitä, joiden vuoksi raskaana olevalle naiselle valitaan keisarileikkaus alatiesynnytyksen sijaan.
Gynekologi tai synnytyslääkäri päättää synnytystavasta ottaen huomioon paitsi vauvan terveyden ja sijainnin äidin vatsassa, myös naisen aiemmat synnytykset ja hänen sairaushistoriansa.
Lääkärit voivat päättää keisarileikkauksesta hätätilanteessa tai he voivat suunnitella sitä etukäteen.
Milloin keisarileikkausta suunnitellaan?
- Jos sinulla on aiemmin ollut “perinteinen” keisarileikkaus vertikaalisella kohdun avauksella (harvinaisempi) tai useampi kuin yksi keisarileikkaus. Nämä ovat molemmat tekijöitä, jotka voivat lisätä kohdun repeämisen riskiä alatiesynnytyksen aikana.
- Jos sinulle on tehty muu kohdun leikkaus, kuten myomektomia (kohdunpoisto).
- Kun lapsi on perätilassa tai kyljellään.
- Pääset keisarileikkaukseen, mikäli vauvalla on sairaus tai sikiön poikkeama joka asettaa sinut vaaraan alatiesynnytyksessä.
- Kun odotat enemmän kuin yhtä vauvaa. Jotkut kaksoset voivat syntyä alatiesynnytyksessä. Mikäli äiti odottaa kolmosia tai enemmän, keisarileikkaus on välttämätön.
- Jos odotat suurta vauvaa, etenkin kun sinulle on diabetes tai jos olet aiemmin saanut saman kokoisen tai pienemmän vauvan, joka kärsi vakavasta traumasta alatiesynnytyksen aikana.
- Jos istukka on kiinnittynyt kohdussa hyvin alas, peittäen kohdunkaulan.
- Kun jokin tukos, kuten kasvain, vaikeuttaa alatiesynnytystä.
Hätäkeisarileikkaus
- Kun istukka irtoaa ennenaikaisesti kohdun seinämästä.
- Kun kohdunsuu ei jatka avautumista normaalisti tai vauva ei laskeudu synnytyskanavan läpi, eikä avautuminen jatku.
- Vauvan sydämen syke ei ole lääkärin mielestä kunnossa.
- Kun napanuora on liukunut alas kohdunkaulaan ja uhkaa katkaista vauvan hapensaannin.
Toipuminen ja hoito keisarileikkauksen jälkeen
Keisarileikkauksen jälkeen äidillä on hidas toipuminen, joka vaatii suurta huolenpitoa: hänen sairaalahoitonsa kestää 4 päivää. On välttämätöntä hoitaa arpi hyvin infektioiden välttämiseksi.
Myös kotona lepääminen on tärkeää neljän viikon ajan. Tämän vuoksi on hyvä idea pyytää joku auttamaan sinua ja vauvaasi.
Aluksi tunnet kipua aivastaessasi, yskiessäsi tai tehdessäsi mitä tahansa, joka aiheuttaa painetta vatsaan.
Pysy rauhallisena ja käytä kättäsi tai tyynyä pitämään viillosta kiinni nauraessasi, yskiessäsi tai aivastaessasi. Tämä epämukavuus menee nopeasti ohi, ja vauvasi on kaiken kivun arvoinen!
Saatat myös tuntea epämukavuutta kaasun kertymisen vuoksi kahden päivän kuluttua keisarileikkauksesta.
Tämä johtuu siitä, että suolistolla kestää jonkin aikaa sopeutua tilanteeseen leikkauksen jälkeen. Muutaman kierroksen kävely käytävällä voi edesauttaa ruoansulatusjärjestelmän palautumista kunnolliseen toimintaan.
Lääkärit todennäköisesti määräävät jotain lääkettä kipuun ja auttamaan kehoasi parantumaan. He todennäköisesti myös neuvovat sinua pysymään nesteytettynä ummetuksen välttämiseksi.
Ajan myötä näet, että tämä pieni viilto muuttuu huomaamattomaksi. Kaikki epämukavuudet ovat vain muisto taistelusta, joka toi sinulle mitä suurimman ilon – lapsesi.