Isoäitien niksi vauvan sukupuolen selvittämiseksi - Äitiyden Ihme
 

Isoäitien niksi vauvan sukupuolen selvittämiseksi

Isoäitien niksi vauvan sukupuolen selvittämiseksi

Viimeisin päivitys: 08 heinäkuuta, 2018

Isoäitien “salainen” tapa vauvan sukupuolen selvittämiseksi on aika mytologinen. Vaikka näitä uskomuksia ei yleisesti ottaen tiede tuekaan, ne ovat silti välittyneet sukupolvelta seuraavalla kerta toisensa jälkeen.

Ja joka tapauksessahan valehtelisit, jos väittäisit ettet ole kiinnostunut tietämään vauvasi sukupuolta!

Mitä kansanperinteisiin tulee, niistä ei yleensä ole mitään haittaa, minkä takia monet tulevat äidit ovatkin kiinnostuneita kokeilemaan näitä keinoja – siten ollaan myös lähempänä perinteitä.

Seuraavat menetelmät koostuvat epätieteellisistä konsteista, jotka aiheuttavat uteliaisuutta ja mielenkiintoa, mutta jotka eivät kuitenkaan vaaranna äidin tai vauvan terveyttä.

Miten voit ennustaa vauvasi sukupuolen etukäteen

Isoäidit toisilta aikakausilta (ja lähiajoiltakin) ovat väittäneet pystyvänsä ennustamaan vauvan sukupuolen ihan vain katsomalla odottavaa äitiä.

Äidin vatsan koko ja muoto sekä tyyli, jolla äiti kävelee tai jokin muu asia raskaana olevan äidin ulkonäön piirre… Nämä olivat ennen kaikki merkkejä, joiden avulla isoäidit kokivat mahdolliseksi ennustaa, oliko tulossa poika vai tyttö.

Todella yleinen uskomus

Näiden keinojen mytologisista piirteistä huolimatta monet ihmiset nykyäänkin väittävät, että on mahdollista selvittää vauvan sukupuoli ilman ultraääntä. Tämä väite perustuu merkittävään määrään onnistumiskertomuksia pitkältä ajalta.

Yleisimpien konstien seassa osa on toimivuudeltaan hyvin epätodennäköisiä, kun taas toisilla on jonkinlainen tieteellinen todenperäisyys. Se, mikä näistä menetelmistä tekee suosittuja ei kuitenkaan ole niiden fiktiivisyyden määrä, vaan enemmänkin se luottamuksen taso, jonka ne ihmisissä herättävät.

Toisin sanoen nämä isoäitien keinot ovat tulleet suosituiksi siten, että yhä useammat ihmiset ovat omaksuneet ne aikoinaan. Jostakin tuntemattomasta syystä ihmiset ovat sitten toistaneet näitä toimia ja tehneet niistä suosittuja siihen pisteeseen asti, että ne ovat voimassa vielä nykyäänkin.

Näin tiedät, onko vauvasi tyttö vai poika

Isoäidin salaisuus: miten vauvan sukupuoli selviää?

Kuten siis tiedetään, näitä keinoja käytettiin yleisesti aikoina, jolloin piti vain odottaa vauvan syntymää, jotta saataisiin sen sukupuoli selville.

Keinot olivat suosittuja, olivatpa ne miten hulluja tahansa. Vielä tänäkin päivänä niiltä puuttuu lääketieteellinen pohja.

Tässä muutamia suosituimpia uskomuksia sukupuolen ennustamiseksi:

 • Vatsan asento voi kertoa sukupuolen seuraavalla tavalla: jos vatsa osoittaa ylöspäin, vauva on tyttö, ja jos se osoittaa alaspäin, vauva on poika.
 • Vatsan muoto voi myös vaihdella poikien ja tyttöjen välillä. Vatsan terävämpi muoto viittaa poikalapseen, kun taas pyöreämpi vatsa tyttövauvaan.
 • Mielihalut suolaisia ruokia kohtaan viittaavat poikavauvan tuloon, kun taas makeannälkä tarkoittaa tyttövauvaa.
 • Naisesta tulee nätimpi, jos hän odottaa tyttölasta. Naisen kasvot näyttävät hehkuvilta ja täysiltä. Jos kuitenkin ihoon ilmaantuu läikkiä, aknea ja kuivuutta, olet saamassa poikavauvan.
 • Isoäidit väittävät, että vauvasta tulee poika, jos äiti lihoo enimmäkseen takapuolesta ja reisistä vyötärön sijaan.
 • Unien näkeminen poikalapsesta on merkki siitä, että äiti odottaa tyttölasta ja päinvastoin. Tämä pätee myös läheisiin perheenjäseniin, jotka näkevät vastaavia unia.
 • Kun ketjussa roikkuva kultasormus asetetaan äidin käden tai äidin vatsan päälle, sormuksen liike voi olla merkki vauvan sukupuolesta. Jos ketju ja sormus alkavat pyöriä ympyrää, lapsi on tyttö, mutta kyseessä on poikalapsi, jos ketju ja sormus liikkuvat ikiliikkujan lailla eestaas.
 • Vanhojen uskomusten mukaan tyttövauva aiheuttaa selvempiä oireita raskauden aikana.
 • Muutaman öljypisaran laittaminen raskaana olevan naisen vatsan päälle voi tuoda merkin, joka kertoo vauvan sukupuolen: jos pisara valuu alas hyvin nopeasti, vauva on poika.
 • Äidin sydämensykettä käytetään myös ennustusmenetelmänä. Tässä tapauksessa enemmän kuin 140 sykettä minuutissa saattaa viitata siihen, että olet saamassa tyttölapsen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kooper, A. J., Pieters, J. J., Eggink, A. J., Feuth, T. B., Feenstra, I., Wijnberger, L. D., Rijnders, R. J., Quartero, R. W., Boekkooi, P. F., van Vugt, J. M., & Smits, A. P. (2012). Why do parents prefer to know the fetal sex as part of invasive prenatal testing?. ISRN obstetrics and gynecology, 2012, 524537. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3530785/
 • Larsson, M., Berglund, M., Jarl, E., & Tydén, T. (2017). Do pregnant women want to know the sex of the expected child at routine ultrasound and are they interested in sex selection?. Upsala journal of medical sciences122(4), 254-259. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03009734.2017.1408723
 • McFadzen, M., Dielentheis, D. P., Kasten, R., Singh, M., & Grundle, J. (2017). Maternal Intuition of Fetal Gender. Journal of patient-centered research and reviews, 4(3), 125–130. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6664344/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.