Imettäminen keisarileikkauksen jälkeen
Yksikään äiti ei ilahdu kuullessaan lapsensa syntyvän keisarileikkauksella. Useimmat naiset haluavat kokea lapsen saamisen ja synnytyksen täysin ja tajuissaan. Kivusta huolimatta äiti haluaa ponnistaa ja auttaa pienen ihmisen maailmaan. Keisarileikkauksessa on myös omat riskinsä, kuten missä tahansa kirurgisessa toimenpiteessä. Joissain tapauksissa ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin sektio.
Vaikka osa ihmisistä kuvittelee sektion olevan helppo tapa synnyttää, tämä ei pidä paikkaansa. Myös imettäminen voi olla keisarileikkauksen jälkeen ongelmallista. Vaikuttaa siltä, että äidinmaidon erittyminen alkaa myöhemmin, kun lapsi syntyy keisarileikkauksella. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei johdu itse operaatiosta, vaan siihen liittyvistä sairaalakäytännöistä.
Imettäminen keisarileikkauksen jälkeen
Ensimmäinen asia, joka voi vaikuttaa äidin kykyyn imettää, on se, että hän on erossa vauvastaan. Vielä nykyisinkin äiti ja lapsi joudutaan usein erottamaan keisarileikkauksen jälkeen pitkäksikin aikaa. Tämä tarkoittaa varhaisen äiti-lapsi-kontaktin uupumista, mikä puolestaan johtaa siihen, että imettäminen on vaikeampaa.
Vauva voi muuttua uneliaaksi syntymän jälkeisten kahden tunnin aikana. Parasta on saada imettää lasta ja antaa hänen sitten nukkua syvää unta. Näin lapsi oppii imemään ja syömään ensimmäisistä hetkistään lähtien.
Jos vauva kuitenkin nukahtaa ilman syömistä, hän yleensä nukkuu pidempään. Herätessään lapsi voi vaikuttaa huonovointiselta – hän on jäänyt ilman jotain sellaista, joka on vaistojen mukaan elintärkeää.
Tällaisten ongelmien ehkäisemiseksi joillain synnytysosastoilla vauvat pulloruokitaan heti keisarileikkauksen jälkeen. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia myöhemmässä vaiheessa, sillä tuttipullon ja äidin rinnan imeminen tapahtuu eri tavalla, eikä lapsi välttämättä osaa ottaa rinnasta oikeaa imuotetta.
Myös äidin rajoittunut liikuntakyky keisarileikkauksen jälkeen voi olla ongelma. Sektio on kirurginen toimenpide, joka aiheuttaa haavan, jonka parantuminen vie aikaa. Tämä voi vaikeuttaa hyvän imetysasennon löytämistä.
Vinkkejä imetyksen helpottamiseksi keisarileikkauksen jälkeen
Synnytyksen jälkeisinä päivinä äidin rinnoista erittyy vain muutamia pisaroita kolostrumia, mutta tämä vähäinen ensimaidon määrä riittää terveen vastasyntyneen ravinnoksi.
Maidonnousu alkaa yleensä 2-4 vuorokauden sisällä synnytyksestä, oli synnytystapa mikä tahansa. Tämä on fysiologinen prosessi, joka alkaa istukan syntymisestä. Vauvan imeminen stimuloi nänniä ympäröiviä hermopäätteitä, minkä johdosta äidin keho alkaa tuottaa prolaktiinia ja oksitosiinia. Näistä ensimmäinen vaikuttaaa äidinmaidon valmistumiseen ja jälkimmäinen saa maidon virtaamaan ulos maitorauhasesta.
On harvinaista, että maitoa ei erity lainkaan synnytyksen jälkeen. Itse asiassa alhainen maidontuotanto on ongelmana ainoastaan yhdessä prosentissa tapauksista.
Se, että vauva itkee, ei tarkoita automaattisesti, että maitoa ei erity kunnolla. Moni uskoo, että lapsen imetyksen aikainen itku johtuu siitä, että maitoa ei ole tarpeeksi ja lapsi jää nälkäiseksi. Näin ei kuitenkaan aina ole.
Seuraavat vinkit keisarileikkauksen jälkeiseen imetykseen ovat olleet avuksi monelle naiselle:
- On tärkeää pitää vauvaa rinnalla niin pian kuin mahdollista. On olemassa imetystyynyjä, jotka estävät paineen kohdistumista leikkauskohtaan. Myös tietyt asennot tekevät keisarileikkauksen jälkeisestä imettämisestä helpompaa. Se, että vauva saadaan imemään, helpottaa maidon nousemista.
- Anna vauvan imeä aina halutessaan, kunnes maitoa alkaa erittyä tarpeeksi.
- Jos mahdollista, pyydä, että sinua ei eroteta vauvasta sektion jälkeen. Jos et voi itse olla vauvan kanssa, pyydä kätilöä ojentamaan lapsi isälle, joka voi ottaa vauvan ihokontaktiin. Näin vauva paitsi on vanhempansa lähellä alusta asti, hän myös pysyy lämpimänä, eikä hänen tarvitse käyttää energiaa ruumiinlämpönsä säätelemiseen.
- Jos kärsit kivuista, lääkäri voi määrätä sinulle lääkkeitä, jotka sopivat käytettäväksi imetyksen aikana. Myös kipu voi estää maidon nousemisen.
- Yritä pysyä rauhallisena ja pyri rentoutumaan. Uupumus ja stressi häiritsevät maidontuotantoa.
Se, että olet synnyttänyt keisarileikkauksella, ei tarkoita, että et pystyisi imettämään vauvaasi. Kuten nyt tiedät, moni erilainen tekijä voi häiritä imettämistä keisarileikkauksen jälkeen, mutta kaikkiin näihin on ratkaisunsa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Olza, I. Lactancia después de la cesárea. Hospital de Puerta de Hierro Majadahonda, Madrid. [Documento en línea].
- Perez-Escamilla, R et al. The Association Between Cesarean Delivery and BreastFeeding Outcomes among Mexican Women. Am J Public Health. June 1996. 86 (6): 832-836.
- Aksu A, Vefikulucay Yilmaz D. The relationship of postpartum sleep quality and breastfeeding self-efficacy of Turkish mothers. Scand J Caring Sci. 2019 Dec;33(4):833-839. doi: 10.1111/scs.12679. Epub 2019 Mar 13. PMID: 30866100.
- Shiraishi, M., Matsuzaki, M., Kurihara, S. et al. Post-breastfeeding stress response and breastfeeding self-efficacy as modifiable predictors of exclusive breastfeeding at 3 months postpartum: a prospective cohort study. BMC Pregnancy Childbirth 20, 730 (2020). https://doi.org/10.1186/s12884-020-03431-8.
- Gómez A, et al. Fármacos y lactancia materna. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neonatología. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/6_1.pdf.
- PINTO L FERNANDO . Apego y lactancia natural. Rev. chil. pediatr. [Internet]. 2007 Oct [citado 2022 Nov 09] ; 78( Suppl 1 ): 96-102. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062007000600008&lng=es. http://dx.doi.org/10.4067/S0370-41062007000600008.