Häpyliitoskivut raskauden aikana
Synnytyksen lähestyessä on tavallista, että odottava äiti kokee kipua kohdassa, jota kutsutaan häpyliitokseksi tai symfyysiksi. Seuraavaksi kerromme, mistä raskauden aikaiset häpyliitoskivut johtujat ja mitä niiden lievittämiseksi voidaan tehdä.
Mistä häpyliitoskivut johtuvat?
Raskausaika tuo mukaan monia erilaisia tunteita sekä fyysisiä ja psyykkisiä muutoksia, jotka voivat aiheuttaa suurtakin epämukavuutta. Jokainen raskauskolmannes tuo mukanaan erilaisia oireita, jotka ovat yleensä täysin normaaleja. Tietyt muutokset voivat kuitenkin saada odottavan äidin huolestumaan.
Lantion etuseinämää pitää yhdessä häpyluuliitos, joka käsittää ylemmät ja alemmat häpysiteet sekä ruston. Tämän liitoksen löystyminen alkaa ensimmäisellä raskauspuoliskolla ja lisääntyy entisestään viimeisen raskauskolmanneksen aikana. Raskauden aikana naisen keho erittää hormoneja, kuten relaksiinia, jotka muuttavat häpyliitoksen joustavammaksi, mikä mahdollistaa vauvalle enemmän tilaa kasvaa ja liikkua. Häpyluuliitoksen löystyminen voi kuitenkin aiheuttaa odottavalle äidille kipuja.
Häpyluuliitos on raskauden aikana noin kaksi kertaa normaalia leveämpi, joten ei ole ihme, että se aiheuttaa naiselle epämukavuutta.
Häpyliitoskivut raskauden aikana
Häpyliitoskivut ovat yksiä tavallisimmista kivuista raskauden viimeisten kuukausien aikana. Kun odottava äiti puhuu kivusta lantion alueella tai lantioluussa, kyseessä ovat usein juuri häpyliitoskivut.
Nainen voi tuntea lievää, voimakasta, iskevää tai ajan kuluessa voimistuvaa kipua lantion etu- tai takaosassa. Yleensä kipu katoaa muutaman minuutin jälkeen, mutta pahimmillaan se jatkuu useamman päivän ajan, jolloin se voi vaikeuttaa naisen arkea huomattavasti.
Vaikka pahin kipu tuntuukin selvästi nivusten ja lantion alueella, kipu säteilee usein lantioon, selkään ja sisä- ja ulkoreisiin. Tämä tekee tietyissä asennoissa olemisen ja nukkumisen odottavalle äidille hyvin hankalaksi.
Miten häpyliitoskipua ja siihen liittyvää epämukavuutta voidaan lievittää?
Häpyliitoskivut johtuvat siis hormonaalisten muutosten aiheuttamista fyysisistä muutoksista sekä kasvavan vauvan aiheuttamasta paineesta. Kipu helpottaa synnytyksen jälkeen, mutta joissain tapauksissa kestää useamman kuukauden ennen kuin se katoaa täysin. On onneksi olemassa asioita, joita odottava äiti voi tehdä kipua lievittääkseen. Seuraavaksi kerromme parhaista keinoista olon helpottamiseksi.
Ryhdin pitäminen hyvänä
Ryhdistä huolehtiminen on ehdottomasti paras tapa välttää häpyliitoskipua raskauden aikana. Seisoessa ja istuessa on tärkeää pitää selkä mahdollisimman suorana, ja nukkuessa kannattaa laittaa tyynyn polvien väliin pitäämään lantio suorassa. Sängystä kannattaa nousta hitaasti ja rauhallisesti.
Samalla tulee muistaa välttää raskaiden esineiden nostelemista ja sellaisten liikkeiden tekemistä, jotka lisäävät painetta lantion alueella.
Rauhallisen liikunnan harrastaminen
Istuminen tai jatkuva sängyssä makaaminen voi itse asiassa pahentaa tilannetta. Sen sijaan kannattaa harrastaa kevyttä liikuntaa, joka tuntuu mukavalta. Esimerkiksi uinti on ihanteellinen laji häpyliitoskipujen aikana, sillä kehon paino vähenee vedessä oltaessa.
Vedessä odottava äiti pystyy tekemään asioita, jotka auttavat vahvistamaan lantion ja vatsan seutua. Venyttely voi myös olla avuksi, jotta nainen saa nukuttua paremmin ja toipuu nopeammin synnytyksen jälkeen.
Kunnolliset jalkineet ja tarvittaessa lantiotuki
Neuvolasta voi kysyä raskausaikaa varten suunniteltua selkä- ja lantiotukea, jonka käyttö vähentää lantioluuhun kohdistuvaa painetta. Tuki auttaa parantamaan tasapainoa ja vähentää kipua, joka aiheutuu häpyliitoksen liiallisesta löystymisestä.
Kannattaa myös välttää korkeiden korkojen käyttöä sekä seisomista ja jalkojen ristissä pitämistä pitkiä aikoja.
Hoidot ilman lääkkeitä
Lääkärit suosittelevat lääkkeiden käyttöä yleensä viimeisenä vaihtoehtona. Ennen tätä odottava äiti voi kokeilla kuumaa tai kylmää käärettä lantion alueella – riippuen siitä, kumpi niistä toimii hänellä paremmin kivun lievittämisessä.
Myös lämmin kylpy voi auttaa häpyliitoskivuista kärsivää rentoutumaan ja saamaan helpommin unta. Vakavimmissa tapauksissa voidaan ottaa avuksi fysioterapia ja kohdennettu hieronta.
On selvää, että hormonaaliset muutokset ja kohdun aiheuttama paine voivat aiheuttaa sietämätöntä kipua ja epämukavuutta silloin, kun häpyliitoksen löystyminen on liiallista. Kyseessä on kuitenkin hyvin tavallinen häiriö, jota voidaan lievittää asiantuntijoiden antamilla ohjeilla. Mikäli oireet jatkuvat nyt mainitsemiemme vinkkien kokeilusta huolimatta, kanttaa asia ottaa puheeksi äitiysneuvolassa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ball, D. D. (2008). Biomecánica de la pelvis. Mediagraphic.
- Freire Vila, E., De La Iglesia López, A., Del Corral Lorenzo, C., & Canedo Carballeira, M. E. (2010). Dolor pélvico en la embarazada. Disfunción de la sínfisis púbica. Revisión de la literatura. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor. https://doi.org/10.1016/j.resed.2010.08.001
- Robledo Acinas, MM; Sánchez Sánchez, J. (2013). Determinacion de la edad por el estudio de la sinfisis púbica, carilla auricular y acetábulo en el coxal. Gac. Int. Cienc. Forense